Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkse economie hard gegroeid, maar vooruitzichten troebel

Turkse economie hard gegroeid, maar vooruitzichten troebel

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Turkije is in het laatste kwartaal van vorig jaar harder gegroeid dan verwacht, gedreven door een sterke stijging van de overheidsuitgaven en consumentenbestedingen. De economische vooruitzichten voor het komende jaar echter zijn vertroebeld na de verwoestende aardbevingen eerder deze maand.

De groei in het vierde kwartaal kwam uit op 3,5 procent op jaarbasis, boven de verwachtingen van economen. Kenners hielden in doorsnee rekening met een groei van nog geen 3 procent. De groeicijfers liggen politiek gevoelig in Turkije. President Recep Tayyip Erdogan geeft prioriteit aan economische groei, voorafgaand aan de algemene verkiezingen die in mei worden verwacht. Daarbij voert hij de wederopbouw na de aardbeving op om de populariteit van zijn partij te versterken, voordat de economie klappen krijgt van de bevingsschade.

De Wereldbank meldde maandag dat de schade door de aardbevingen in Turkije naar schatting meer dan 32 miljard euro bedraagt. Maar de daadwerkelijke kosten kunnen nog twee tot drie keer hoger uitvallen doordat het heropbouwen meer geld kost dan wat er aan woningen en infrastructuur verloren is gegaan.

Meer uit Buitenland

Ryan Gosling gaat I'm just Ken live zingen bij de Oscars

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Ryan Gosling gaat het nummer I'm just Ken uit de film Barbie live zingen bij de Oscars. Dat meldt Variety maandag. Er werd al weken gespeculeerd of de acteur het nummer, dat hij in de film zingt als het personage Ken, tijdens de ceremonie zou gaan uitvoeren.

2 uur geleden
Op zijn kant liggende Odysseus stuurt eerste beelden van de maan

HOUSTON (ANP/AFP) - Maanlander Odysseus heeft zijn eerste beelden van de maan gestuurd, meldt het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines. De beelden zijn van het zuidelijkste punt op de maan dat een voertuig ooit heeft bereikt.

4 uur geleden
Israël informeert internationaal hof over voorkomen genocide Gaza

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag laten weten hoe de strijdkrachten genocide onder Palestijnen in de Gazastrook voorkomen. De Israëlische regering reageert hiermee op een tussentijdse uitspraak van het hof, nadat Zuid-Afrika de kwestie had aangekaart en Israël van volkerenmoord had beschuldigd.

5 uur geleden
Rusland meldt drie burgerdoden door droneaanval op Belgorod

BELGOROD (ANP/RTR) - Door een Oekraïense droneaanval op Belgorod zijn drie burgers omgekomen en drie anderen gewond geraakt, meldt de gouverneur van de Russische regio, Vjatsjeslav Gladkov. De drone raakte een auto.

5 uur geleden
Israël: burgers pas terug naar Noord-Gaza als gijzelaars vrij zijn

TEL AVIV (ANP) - De honderdduizenden Palestijnen die Israël uit het noorden van Gaza heeft verdreven, kunnen er pas terugkeren "als alle gijzelaars zijn vrijgelaten". Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant gezegd tegen familieleden van de Israëlische gijzelaars die Hamas sinds 7 oktober vasthoudt, zo bericht de Israëlische krant Yedioth Ahronoth.

7 uur geleden
NAVO-topman: lidmaatschap Zweden maakt ons sterker

BRUSSEL (ANP) - Het NAVO-lidmaatschap van Zweden zal "ons allemaal" sterker en veiliger maken, reageert de topman van het bondgenootschap, Jens Stoltenberg, op het Hongaarse akkoord voor toetreding.

7 uur geleden
Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot een boete van in totaal 454 miljoen dollar (419 miljoen euro). Trump had al aangekondigd het vonnis van 16 februari aan te vechten. De zaak kan zich nog maanden, tot mogelijk een jaar, voortslepen.

7 uur geleden