Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkse defensieminister waarschuwt voor allianties binnen de NAVO

Turkse defensieminister waarschuwt voor allianties binnen de NAVO

ISTANBUL (ANP/RTR) - Turkije waarschuwt dat allianties buiten de NAVO om, het militaire bondgenootschap als geheel kunnen schaden. Het land doelt daarmee op onderlinge defensie-afspraken die onlangs gemaakt zijn tussen NAVO-bondgenoten Griekenland en Frankrijk, als onderdeel van wapenaankopen door de Grieken.

Volgens het Turkse ministerie van Defensie heeft minister Hulusi Akar na een bijeenkomst in Brussel met collega-ministers van de NAVO-landen gezegd dat zulke allianties "zowel de NAVO als onze bilaterale betrekkingen zullen schaden en het vertrouwen doen wankelen".

NAVO-bondgenoten Griekenland en Frankrijk kwamen in september een strategisch samenwerkingspact op militair en defensiegebied overeen, waaronder een Griekse order voor drie Franse fregatten ter waarde van ongeveer 3 miljard euro. Eerder kochten de Grieken ook al voor miljarden aan Franse gevechtsvliegtuigen.

Externe dreiging

Volgens de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis stelt de overeenkomst de twee landen in staat elkaar te hulp te schieten in het geval van een externe dreiging. Tussen de NAVO-bondgenoten Griekenland en Turkije bestaan al jaren spanningen, onder meer over de maritieme grenzen.

Ze legden eerder dit jaar echter verkennende contacten over hun geschillen. Akar zei in Brussel dat hij een positieve en constructieve ontmoeting had gevoerd met zijn Griekse collega. "We verwachten in de komende periode positieve resultaten van deze gesprekken", aldus Akar.

Meer uit Buitenland

Europese Commissie vlijmscherp over rechtsstaat Hongarije

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is bijzonder streng over de rechtsstaat in Hongarije in een landenanalyse die de commissie van alle 27 EU-landen heeft gemaakt.

45 minuten geleden
Scholz wil opnieuw bondskanselier worden na verkiezingen 2025

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz wil een nieuwe termijn als regeringsleider na de verkiezingen van 2025. Dat zei hij woensdag op een persconferentie in Berlijn.

49 minuten geleden
Oekraïne denkt dat overleg met Rusland nu niet mogelijk is

GUANGZHOU (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne staat open voor gesprekken met Rusland als Moskou te goeder trouw bereid is te onderhandelen, maar die signalen zijn er niet. De Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba heeft dat in Guangzhou gezegd tijdens een overleg met zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi.

2 uur geleden
Klimaatactivisten leggen vliegverkeer Keulen Bonn Airport stil

KEULEN (ANP/DPA) - Vijf klimaatactivisten hebben zich woensdag op de luchthaven Keulen Bonn vastgelijmd aan het asfalt bij de start- en landingsbanen. Het vliegverkeer werd tijdelijk opgeschort, maar was om 09.15 uur weer hervat.

4 uur geleden
Musk ontkent 45 miljoen per maand te doneren aan campagne Trump

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Miljardair Elon Musk ontkent dat hij gezegd zou hebben dat hij 45 miljoen dollar per maand schenkt aan de verkiezingscampagne van Donald Trump. Wel bevestigt hij dat hij "enkele donaties deed" aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de verkiezing van Trump. Maar dat zou om veel lagere bedragen gaan.

6 uur geleden
Honderden arrestaties bij protest tegen Netanyahu in Washington

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR) - De politie in Washington D.C. heeft dinsdag zo'n tweehonderd demonstranten gearresteerd in een van de gebouwen van het Capitool. Zij protesteerden daar tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die woensdag het Congres toespreekt.

7 uur geleden
Trump en Netanyahu ontmoeten elkaar vrijdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag een ontmoeting met de premier van Israël, Benjamin Netanyahu. Dat bevestigde Trump op zijn sociale medium TruthSocial, nadat dagen was gespeculeerd over een bezoek van Netanyahu aan Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida.

8 uur geleden