Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkse defensieminister waarschuwt voor allianties binnen de NAVO

Turkse defensieminister waarschuwt voor allianties binnen de NAVO

ISTANBUL (ANP/RTR) - Turkije waarschuwt dat allianties buiten de NAVO om, het militaire bondgenootschap als geheel kunnen schaden. Het land doelt daarmee op onderlinge defensie-afspraken die onlangs gemaakt zijn tussen NAVO-bondgenoten Griekenland en Frankrijk, als onderdeel van wapenaankopen door de Grieken.

Volgens het Turkse ministerie van Defensie heeft minister Hulusi Akar na een bijeenkomst in Brussel met collega-ministers van de NAVO-landen gezegd dat zulke allianties "zowel de NAVO als onze bilaterale betrekkingen zullen schaden en het vertrouwen doen wankelen".

NAVO-bondgenoten Griekenland en Frankrijk kwamen in september een strategisch samenwerkingspact op militair en defensiegebied overeen, waaronder een Griekse order voor drie Franse fregatten ter waarde van ongeveer 3 miljard euro. Eerder kochten de Grieken ook al voor miljarden aan Franse gevechtsvliegtuigen.

Externe dreiging

Volgens de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis stelt de overeenkomst de twee landen in staat elkaar te hulp te schieten in het geval van een externe dreiging. Tussen de NAVO-bondgenoten Griekenland en Turkije bestaan al jaren spanningen, onder meer over de maritieme grenzen.

Ze legden eerder dit jaar echter verkennende contacten over hun geschillen. Akar zei in Brussel dat hij een positieve en constructieve ontmoeting had gevoerd met zijn Griekse collega. "We verwachten in de komende periode positieve resultaten van deze gesprekken", aldus Akar.

Meer uit Buitenland

RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

2 uur geleden
Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

2 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

3 uur geleden
Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

4 uur geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

4 uur geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

4 uur geleden
Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

KYIV (ANP/AFP) - Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.

6 uur geleden