Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkse centrale bank wijzigt koers met flinke renteverhoging

Turkse centrale bank wijzigt koers met flinke renteverhoging

ANKARA (ANP) - De Turkse centrale bank heeft het rentetarief in het land flink verhoogd om de torenhoge inflatie aan te pakken. De rente werd opgeschroefd tot 15 procent, van 8,5 procent. Economen gepolst door Reuters hadden echter gerekend op een verhoging tot 21 procent. De verhoging luidt een koerswijziging in van het beleid van de Turkse centrale bank en de overheid.

De afgelopen jaren baarde het Turkse monetaire beleid veel opzien. Onder druk van president Recep Tayyip Erdogan verlaagde de centrale bank de rentetarieven toen de consumentenprijzen hard begonnen te stijgen. Doorgaans verhogen de centrale banken juist de rente om de inflatie te bestrijden. De Turkse lira verloor daardoor veel van zijn waarde en de inflatie liep vorig jaar op tot 85 procent.

De Turkse inflatie is inmiddels wel afgenomen tot zo'n 40 procent in mei, maar dat werd mede veroorzaakt door allerlei verkiezingsbeloften van Erdogan. Zo gaf hij huishoudens een maand gratis gas en verhoogde hij de ambtenarensalarissen kort voor de verkiezingen.

Oud-bankier

Na zijn zwaarbevochten verkiezingszege vorige maand liet Erdogan echter doorschemeren terug te willen keren naar conventioneler economisch beleid. Zo heeft hij een nieuwe baas voor de centrale bank aangesteld. Hafize Gaye Erkan, de eerste vrouwelijke gouverneur van de centrale bank, werkte voorheen voor de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs en was tussen 2014 en 2021 een van de hoogste bestuurders van First Republic Bank, die dit jaar omviel.

Erdogan heeft in de afgelopen vier jaar vijf keer een nieuwe centralebankpresident benoemd. Erkans voorganger, Sahap Kavcioglu, volgde de onorthodoxe ideeën van Erdogan trouw. Hij verlaagde de leenkosten en voerde nooit een renteverhoging door. De laatste gouverneur die de rente durfde te verhogen, Naci Agbal, werd in 2021 nog geen vijf maanden na zijn aantreden ontslagen.

De benoeming van de gerespecteerde oud-bankier Mehmet Simsek tot de nieuwe Turkse minister van Financiën wordt ook gezien als voorbeeld van de draai van Erdogan naar een meer gebruikelijk economisch beleid. Simsek liet al weten de "inflatie op rationele gronden" te willen bestrijden.

Meer uit Financieel

Kleine uitslagen Wall Street, softwareconcern Adobe uitblinker

NEW YORK (ANP) - De aandelenmarkten in New York lieten vrijdag kleine uitslagen zien. De aandacht van beleggers ging onder meer uit naar een cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Softwarefabrikant Adobe was verder een uitblinker op Wall Street na bekendmaking van beter dan verwachte kwartaalresultaten en een verhoging van de verwachtingen voor het gehele boekjaar.

2 uur geleden
Onderzoek: minder kennismigranten door versobering expatregeling

DEN HAAG (ANP) - De versobering van de expatregeling zal ertoe leiden dat minder kennismigranten deze kant op komen, meldt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat is opgesteld op verzoek van de Eerste en Tweede Kamer. Onderzoekers schatten dat hierdoor ongeveer 10 tot 15 procent minder hoogopgeleide werknemers naar ons land komen.

4 uur geleden
Facebook-moeder Meta schort Europese AI-plannen op na klachten

DUBLIN (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, schort plannen op om in Europa gebruikersdata in te zetten voor het trainen van technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Daar waren veel klachten over gekomen bij Europese toezichthouders met zorgen over privacy. Na druk van de toezichthouders pauzeert Meta nu die plannen, aldus de Ierse privacywaakhond.

5 uur geleden
Nog geen paniek bij ECB over onrust Franse beurs, aldus bronnen

FRANKFURT (ANP) - Bij beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) is nog geen paniek over de onrust op de Franse financiële markten door het onverwachte besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven. Dat meldden bronnen bij de ECB aan persbureau Bloomberg.

6 uur geleden
AEX in het rood, AkzoNobel en Besi grootste dalers

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met verlies het weekend ingegaan, mede onder druk van de lagere koersen op Wall Street. Verfconcern AkzoNobel en chiptoeleverancier Besi waren de grootste dalers in de hoofdindex op het Damrak. Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich stond bij de koplopers dankzij een koopadvies en een verhoging van het koersdoel door analisten van Deutsche Bank.

7 uur geleden
Consumentenvertrouwen VS zakt naar laagste niveau in 7 maanden

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is deze maand gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en de eigen koopkracht. Dat meldt de Universiteit van Michigan op basis van voorlopige cijfers.

7 uur geleden
Duitse economieminister bezoekt China na kritiek importheffing EU

BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck gaat volgende week naar China om daar onder meer te praten over de economische banden met het Aziatische land en politieke ontwikkelingen in de Europese Unie. Woensdag kondigde de Europese Commissie fors hogere importheffingen aan op elektrische auto's uit China. Beide landen zijn daar kritisch over.

7 uur geleden