Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkse centrale bank verwacht nog een jaar van extreme inflatie

Turkse centrale bank verwacht nog een jaar van extreme inflatie

ANKARA (ANP) - Turken zullen ook dit jaar te maken krijgen met boodschappen die in rap tempo duurder worden. Tegen het einde van 2022 zal de inflatie in het land op 23,2 procent uitkomen, voorspelt de centrale bank van Turkije. Dat is veel meer dan de gemiddelde prijsstijging van 11,8 procent die de beleidsmakers eerder voorspelden.

Turkije zucht al maanden onder de hoogste inflatie sinds het aantreden van president Recep Tayyip Erdogan negentien jaar geleden. Dat werd in de hand gewerkt door de vrije val waarin de Turkse lira vorig jaar terechtkwam na signalen dat de regering haar greep op de centrale bank vergrootte.

Om de inflatie te beteugelen wil Erdogan het liefst dat de centrale bank de rente verlaagt, wat precies het tegenovergestelde is van gangbaar monetair beleid om te hevige prijsstijgingen tegen te gaan. De Turkse centrale bank verlaagde meermaals de rente waardoor de lira flink minder waard werd. Inmiddels is 1 lira iets meer dan 7 dollarcent waard, waar dat een jaar geleden nog 14 cent was.

Stijging

In zijn eerste inflatierapport van het nieuwe jaar verwacht de centrale bank bijvoorbeeld dat levensmiddelen tegen het einde van dit jaar meer dan 24 procent duurder worden. De Turkse minister van Financiën Nureddin Nebati sprak eerder deze maand de verwachting uit dat de inflatie piekt op 40 procent. In december was er sprake van 36 procent geldontwaarding, het hoogste cijfer sinds 2002.

Erdogan zei onlangs dat de rentes minder snel omlaag moeten dan hij eerder voorstond. Bij zijn laatste rentebesluit hield de centrale bank het belangrijkste tarief vorige week ongewijzigd. Tot het einde van maart worden geen renteverlagingen verwacht.

Meer uit Financieel

Onderhoud Zwanenburgbaan Schiphol loopt paar weken uit

SCHIPHOL (ANP) - Het groot onderhoud aan de start- en landingsbaan Zwanenburgbaan op Schiphol duurt enkele weken langer vanwege het slechte weer in de afgelopen weken, meldt de luchthaven.

18 minuten geleden
First Citizens Bank schiet omhoog op Wall Street na overname SVB

NEW YORK (ANP) - First Citizens Bank was maandag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York met een koerswinst van 45 procent. De bank uit de staat North Carolina neemt alle banktegoeden en leningen van Silicon Valley Bank (SVB) over. Ook gaan de zeventien filialen van SVB weer open als First Citizens-kantoren. De Amerikaanse autoriteiten grepen eerder al in bij SVB nadat klanten massaal hun tegoeden opeisten.

22 minuten geleden
Wereldbank: verloren decennium in de maak voor wereldeconomie

WASHINGTON (ANP) - Bijna alle wereldwijde economische krachten die de afgelopen drie decennia voor vooruitgang en welvaart hebben gezorgd, vervagen. "Een zorgwekkende trend. Er zou een verloren decennium in de maak kunnen zijn voor de wereldeconomie", staat in een rapport van de Wereldbank.

39 minuten geleden
EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

1 uur geleden
Europese Commissie: Alitalia moet staatslening terugbetalen

BRUSSEL (ANP) - De lening van 400 miljoen euro die de Italiaanse overheid in 2019 aan luchtvaartmaatschappij Alitalia verstrekte is illegale staatssteun, oordeelt de Europese Commissie. Italië moet het geld plus rente bij de maatschappij terughalen.

3 uur geleden
Transavia vliegt ondanks algemene staking naar Israël

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt vooralsnog gewoon naar Israël ondanks een algemene staking in dat land. Daardoor vertrekken er geen vluchten vanaf de luchthaven van Tel Aviv. Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen daar wel vliegtuigen landen, zegt Transavia. De prijsvechter heeft twee vluchten op de planning staan van Schiphol naar Tel Aviv.

3 uur geleden
Export Russische diesel richting record, ondanks sancties EU

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De export van Russische diesel ligt op koers om deze maand een record te bereiken, ondanks de sancties van de Europese Unie. Gedacht werd dat de Russen juist minder zouden gaan verkopen door het Europese verbod op olieproducten uit Rusland. Het wegvallen van Europa als belangrijkste afnemer wordt echter ruimschoots goedgemaakt door hogere aankopen door onder meer Turkije, Marokko, Brazilië en Tunesië.

3 uur geleden