Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkse centrale bank verwacht nog een jaar van extreme inflatie

Turkse centrale bank verwacht nog een jaar van extreme inflatie

ANKARA (ANP) - Turken zullen ook dit jaar te maken krijgen met boodschappen die in rap tempo duurder worden. Tegen het einde van 2022 zal de inflatie in het land op 23,2 procent uitkomen, voorspelt de centrale bank van Turkije. Dat is veel meer dan de gemiddelde prijsstijging van 11,8 procent die de beleidsmakers eerder voorspelden.

Turkije zucht al maanden onder de hoogste inflatie sinds het aantreden van president Recep Tayyip Erdogan negentien jaar geleden. Dat werd in de hand gewerkt door de vrije val waarin de Turkse lira vorig jaar terechtkwam na signalen dat de regering haar greep op de centrale bank vergrootte.

Om de inflatie te beteugelen wil Erdogan het liefst dat de centrale bank de rente verlaagt, wat precies het tegenovergestelde is van gangbaar monetair beleid om te hevige prijsstijgingen tegen te gaan. De Turkse centrale bank verlaagde meermaals de rente waardoor de lira flink minder waard werd. Inmiddels is 1 lira iets meer dan 7 dollarcent waard, waar dat een jaar geleden nog 14 cent was.

Stijging

In zijn eerste inflatierapport van het nieuwe jaar verwacht de centrale bank bijvoorbeeld dat levensmiddelen tegen het einde van dit jaar meer dan 24 procent duurder worden. De Turkse minister van Financiën Nureddin Nebati sprak eerder deze maand de verwachting uit dat de inflatie piekt op 40 procent. In december was er sprake van 36 procent geldontwaarding, het hoogste cijfer sinds 2002.

Erdogan zei onlangs dat de rentes minder snel omlaag moeten dan hij eerder voorstond. Bij zijn laatste rentebesluit hield de centrale bank het belangrijkste tarief vorige week ongewijzigd. Tot het einde van maart worden geen renteverlagingen verwacht.

Meer uit Financieel

Russische inkomsten olie en gas in februari 80 procent gestegen

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De Russische inkomsten uit olie en gas zijn de afgelopen maand met 80 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ondanks de westerse sancties verdiende de Russische staat vorige maand in totaal 945,6 miljard roebel (9,6 miljard euro) aan belastingen uit de olie- en gasindustrie, vooral dankzij de hogere prijzen voor ruwe olie.

40 minuten geleden
Google maakt diensten van concurrentie beter zichtbaar in zoekmachine

BRUSSEL (ANP/RTR) - Google, de zoekmachine van Alphabet, komt met veranderingen van zoekresultaten voor gebruikers waardoor ze sneller de diensten van concurrenten, zoals vergelijkingssites voor hotels of vluchten, zien. Ook komen er nieuwe tools uit voor ontwikkelaars die hun producten op de platformen van concurrenten aanbieden. De veranderingen komen kort voordat strengere regelgeving vanuit Brussel van kracht wordt.

1 uur geleden
Felyx komt in handen van Spaans deelscooterbedrijf

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse deelscooterbedrijf Felyx komt in handen van de Spaanse branchegenoot Cooltra. Door de krachtenbundeling ontstaat volgens de partijen de grootste aanbieder van elektrische deelscooters in Europa. Felyx blijft wel onder de eigen naam actief in steden waar de scooters van het bedrijf nu al rondrijden.

1 uur geleden
Lufthansa annuleert vluchten van en naar Schiphol om staking

SCHIPHOL (ANP) - Lufthansa schrapt de komende dagen een twintigtal vluchten van en naar Schiphol omdat het grondpersoneel van de Duitse luchtvaartmaatschappij gaat staken. Op woensdagavond leggen de medewerkers zestig uur lang het werk neer, tot zaterdagochtend. Op al die dagen worden vluchten geschrapt, is te zien op de website van Schiphol. Het betreft vluchten van en naar de Duitse steden München en Frankfurt.

1 uur geleden
Batterijproducent LeydenJar bouwt fabriek in Eindhoven

LEIDEN (ANP) - Batterijproducent LeydenJar gaat zijn productie fors opvoeren. Het Leidse bedrijf, dat een techniek heeft ontwikkeld waarmee batterijen veel langer meegaan, gaat in Eindhoven een fabriek bouwen die binnen enkele jaren plaats moet bieden aan honderden werknemers.

1 uur geleden
Links-extremisten eisen sabotage Duitse Tesla-fabriek op

BERLIJN (ANP/AFP/RTR/DPA) - Een links-extremistische actiegroep eist de verantwoordelijkheid op voor de brandstichting bij een elektriciteitsmast en de stroomuitval bij de grote Tesla-fabriek in de buurt van Berlijn. De claim komt van de Vulkangruppe, oftewel Vulkaangroep. Volgens de actiegroep was het een daad van protest tegen de autofabrikant.

2 uur geleden
Woningbouwers willen overheidssteun om vraag aan te jagen

VOORBURG (ANP) - Om de markt van nieuwbouwwoningen te stimuleren is financiële steun van de overheid nodig en een aanpassing van de huidige reguleringen. Dat stelt WoningBouwersNL, brancheorganisatie voor ontwikkelaars en bouwondernemers, in een halfjaarlijks rapport.

2 uur geleden