
Turkse centrale bank verlaagt rente opnieuw na druk Erdogan
ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse centrale bank heeft zijn belangrijkste rentetarief opnieuw verlaagd, ondanks de oplopende inflatie in het land. Daarmee krijgt president Recep Tayyip Erdogan wederom zijn zin. Die dringt al langere tijd aan op verlaging van de leenkosten en greep onlangs opnieuw in bij de centrale bank.
Het rentetarief gaat van 18 naar 16 procent. Door het almaar hoger wordende prijspeil in Turkije lag het volgens analisten eigenlijk niet voor de hand om de rente te verlagen, en zeker niet zo'n sterke rentestap. Maar de situatie in Turkije wordt bemoeilijkt door de onorthodoxe economische opvattingen van Erdogan. Volgens de president zorgen de hoge rentetarieven er juist voor dat de inflatie oploopt. Gangbaar beleid onder economen en centrale bankiers is echter om de rente te verhogen om de inflatie onder controle te krijgen.
Erdogan heeft zich al meerdere malen openlijk bemoeid met de gang van zaken bij de centrale bank. Eerder deze maand ontsloeg hij nog drie leden van het monetaire beleidscomité (MPC) van de toezichthouder en benoemde in plaats van hen twee nieuwe. In de voorbije tweeënhalf jaar nam Erdogan ook al afscheid van drie bankgouverneurs. De steun aan de huidige voorzitter van de centrale bank, Sahap Kavcioglu, leek de afgelopen tijd ook steeds minder te worden.
Turkije kampt met de gevolgen van stijgende grondstofprijzen en droogteperioden, die de oogsten van landbouwproducten zwaar hebben geraakt. In combinatie met een zwakkere wisselkoers van de Turkse lira heeft dat het leven in Turkije er in korte tijd flink duurder op gemaakt. De nieuwe rentestap leidde donderdag tot een verdere verzwakking van de Turkse munt.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn het nog niet eens over nieuwe regels voor hun staatsschulden en begrotingstekorten. Hun ministers van Financiën wijdden er een avond en nacht van onderhandelingen aan, maar bereikten hoewel de tijd begint te dringen geen compromis.
8 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De verschillen tussen de spaarbuffers van Nederlanders zijn groot. Een kwart heeft meer dan 10.000 euro in de spaarpot, maar bijna net zoveel mensen hebben minder dan 500 euro of niks gespaard. Dat zegt ING op basis van een onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlandse werknemers waren in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw minder vaak ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen jaren steeg het ziekteverzuim, maar in de afgelopen drie kwartalen is het verzuim op jaarbasis gedaald.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlandse werknemers waren in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw minder vaak ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen jaren steeg het ziekteverzuim, maar in de afgelopen drie kwartalen is het verzuim op jaarbasis gedaald.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De verschillen tussen de spaarbuffers van Nederlanders zijn groot. Een kwart heeft meer dan 10.000 euro in de spaarpot, maar bijna net zoveel mensen hebben minder dan 500 euro of niks gespaard. Dat zegt ING op basis van een onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders.
6 uur geledenNEW YORK (ANP) - Alphabet, het moederbedrijf van Google, behoorde donderdag tot de winnaars op de beurzen in New York. Beleggers waren enthousiast over een nieuwe technologie voor kunstmatige intelligentie (AI) met de naam Gemini, die Google woensdag lanceerde. Het aandeel steeg 5,3 procent.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en VCP zijn donderdagavond uit het overleg gestapt over de toekomst van de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen. Dat melden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO). De huidige Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) loopt eind 2025 af.
8 uur geleden