
Turkse beurs onderuit na uitblijven winnaar verkiezingen
ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - De aandelenbeurs in Istanbul is maandagochtend onderuitgegaan vanwege onduidelijkheid over de toekomst van het land, nu er nog geen duidelijke winnaar is bij de Turkse presidentsverkiezingen. Het ziet ernaar uit dat er een tweede verkiezingsronde nodig is. Daarbij leek bij beleggers sprake van een stille hoop dat de huidige president Recep Tayyip Erdogan de verkiezingen zou verliezen.
Volgens de laatste cijfers, waarbij nog niet alle stemmen waren geteld, heeft Erdogan alsnog de meeste kiezers weten te trekken. Maar geen van de kandidaten lijkt meer dan 50 procent van de stemmen te bemachtigen. Handelaren noemen de situatie een van de "slechtste resultaten voor de markten".
De beurshandel in Istanbul werd voor een halfuur onderbroken na een koersdaling van ruim 6 procent bij de opening. Vooral de Turkse banken kregen rake klappen. Na de hervatting van de aandelenhandel werd het verlies iets teruggedrongen en ging de Turkse hoofdindex ruim 4 procent omlaag.
Turkse lira
De zogeheten BIST 100-index was vorige week nog met 9 procent gestegen. Volgens kenners gebeurde dat doordat beleggers voorsorteerden op een verlies van Erdogan die al meer dan twee decennia aan de macht is, eerst als premier en sinds 2014 als president.
De waarde van de Turkse lira ging licht omlaag ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Valutahandelaren verklaarden echter tegen persbureau Bloomberg dat de koers van de lira werd ondersteund door aankopen van Turkse staatsbanken.
Recorddiepte
De Turkse munt is de afgelopen jaren tot een recorddiepte gedaald, terwijl de inflatie in het land erg hoog is. Dat komt voor een groot deel door de onorthodoxe ideeën rond rentes en prijsstijgingen die Erdogan aanhangt. Onder Erdogan, die zijn grip op de centrale bank verstevigde, ging de rente juist omlaag om de torenhoge inflatie in te dammen. Normaal gesproken wordt de rente verhoogd om de inflatie te beteugelen.
Zijn grote uitdager Kemal Kilicdaroglu heeft kiezers beloofd de centrale bank weer gangbaar monetair beleid te laten uitvoeren. Echter, ook bij een overwinning van Kilicdaroglu is een verdere waardedaling van de lira mogelijk omdat de munt dan mogelijk niet meer wordt gesteund door ingrepen van de overheid. En als de centrale bank zijn onafhankelijkheid terugwint, begint die waarschijnlijk met renteverhogingen die de economische groei remmen.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag een verzoek afgewezen van twee familiebedrijven die veel van Donald Trumps importheffingen ongeldig willen laten verklaren. De bedrijven wilden de heffingen versneld aanvechten. Het Hooggerechtshof heeft bepaald dat de Amerikaanse regering de gebruikelijke dertig dagen de tijd krijgt om met een reactie te komen.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers bleven terughoudend en hielden de ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Iran in de gaten.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Commissie is van plan om nieuwe regels tegen greenwashing te schrappen. Dit meldt de Europese Commissie nadat conservatieve politici kritiek hadden geuit op de regels. Die zouden volgens hen te belastend zijn voor bedrijven.
4 uur geledenAMERSFOORT (ANP) - Uitzendverboden voor een bepaalde sector zoals het verbod op uitzendkrachten in de vleessector dat demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) voorbereidt, zijn "disproportioneel". Dit vindt adjunct-directeur van uitzendbrancheorganisatie NBBU Cor de Koeijer.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De fiscus loopt richting een miljard euro aan belastinginkomsten mis, na een uitspraak van de Hoge Raad eerder dit jaar. De raad oordeelde eind maart dat Aegon het verlies bij de liquidatie van dochtervennootschappen wel degelijk mocht wegstrepen tegen de in Nederland belastbare winst. Alleen Aegon al hoefde daardoor 50 miljoen euro minder winstbelasting te betalen, maar in totaal kost de uitspraak de staatskas eenmalig 840 miljoen euro. Jaarlijks loopt de Belastingdienst bovendien 65 miljoen euro mis.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Han Noten wordt toch geen lid van de raad van toezicht van FNV. De ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam wees de oud-PvdA-senator aan als een van de twee leden die moeten adviseren over een verbetering van de organisatie, die kampt met interne onrust. Maar Noten was zelf een van de 480 leden van FNV die hadden verzocht om zo'n ingreep, wat de ondernemingskamer naar eigen zeggen "ten onrechte" niet had opgemerkt.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi stonden vrijdag bij de verliezers in de AEX-index. Een Amerikaanse functionaris heeft topfabrikanten van halfgeleiders laten weten dat hij de ontheffingen wil intrekken waarmee zij toegang hebben tot Amerikaanse technologie in China, meldden bronnen aan The Wall Street Journal. Door de maatregel kunnen de handelsspanningen tussen de twee landen oplopen.
7 uur geleden