Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkse banken stoppen met Russisch betaalsysteem Mir na druk VS

Turkse banken stoppen met Russisch betaalsysteem Mir na druk VS

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turkse banken zijn gestopt met het ondersteunen van het Russische betaalsysteem Mir. Dat is gebeurd onder druk van de Verenigde Staten, die banken waarschuwden om geen nieuwe overeenkomsten aan te gaan of nieuwe contracten te sluiten met Mir. Een tweetal Turkse banken had eerder al aangegeven met Mir te stoppen. Nu komen daar ook staatsbanken Halkbank, TC Ziraat Bankasi en Vakiflar Bankasi bij.

Rusland begon in 2015 met het ontwikkelen van zijn eigen binnenlandse betalingssysteem na een eerste reeks westerse sancties. Die werden ingesteld na de Russische annexatie van de Krim het jaar ervoor. De inspanningen resulteerden in de oprichting van een kaartbetalingssysteem genaamd Mir. Maar deze kaarten worden niet overal ter wereld geaccepteerd. Het Mir-betalingssysteem is momenteel beschikbaar in een handvol landen, waaronder Belarus en Kazachstan. Het betalingssysteem is populair bij Russische toeristen.

Turkije legde Russische instellingen geen sancties op in reactie op de invasie van Rusland in Oekraïne. President Recep Tayyip Erdogan zei na een ontmoeting op 5 augustus met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin nog dat het systeem het toerisme tussen beide landen vergemakkelijkt. Niettemin zou Erdogan vorige week met zijn minister van Financiën over alternatieven voor Mir hebben gesproken.

100 miljoen Mir-kaarten

De Russische autoriteiten zouden graag zien dat de kaarten in het buitenland worden geaccepteerd. Dat zou de financiële problemen verminderen waarmee Russen nu op reis worden geconfronteerd.

In de afgelopen zeven jaar zijn meer dan 100 miljoen Mir-kaarten uitgegeven. Dat betekent dat meer dan de helft van de Russische bevolking er een heeft, aldus de cijfers van de uitgever van de kaart. Een deel van de bevolking heeft geen keuze. Werknemers in de publieke sector en gepensioneerden hebben een Mir-kaart nodig om overheidsgeld en uitkeringen te ontvangen. Verschillende Russische banken zeggen als alternatief ook te werken aan de uitgifte van kaarten met het Chinese Union Pay.

Meer uit Financieel

Macron noemt Amerikaanse klimaatsubsidies 'superagressief'

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Op de eerste dag van zijn staatsbezoek aan de Verenigde Staten stak de Franse president Emmanuel Macron woensdag zijn mening over Amerikaanse klimaatsubsidies niet onder stoelen of banken. De Fransman stelde dat de Amerikanen zich met hun Inflation Reduction Act "superagressief" opstellen tegenover het Europese bedrijfsleven.

27 minuten geleden
Auto en nieuwe badkamer voortaan afrekenen met Tikkie

AMSTERDAM (ANP) - Een Tikkie versturen voor een nieuwe auto of een complete renovatie van de badkamer. Vanaf donderdag kunnen zakelijke gebruikers betaalverzoeken doen aan klanten via een speciale app, 'Tikkie Zakelijk'.

3 uur geleden
CBS: meer omzet uit zakelijke diensten, wel zorgen binnen sector

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven in de zakelijke dienstverlening zagen hun gemiddelde omzet in het derde kwartaal van dit jaar stijgen. In de beveiligingsbranche was daarbij sprake van een recordstijging. Wel daalde binnen de sector het ondernemersvertrouwen in het vierde kwartaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

3 uur geleden
Auto en nieuwe badkamer voortaan afrekenen met Tikkie

AMSTERDAM (ANP) - Een Tikkie versturen voor een nieuwe auto of een complete renovatie van de badkamer. Vanaf donderdag kunnen zakelijke gebruikers betaalverzoeken doen aan klanten via een speciale app, 'Tikkie Zakelijk'.

3 uur geleden
Fed-preses Powell praat beurzen New York fors omhoog

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag na een voorzichtig begin met forse winsten de handel uitgegaan. Een speech van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, zorgde voor meer optimisme bij beleggers. Hij gaf aan dat de Fed mogelijk al vanaf december de rente met minder grote stappen zal verhogen.

5 uur geleden
Fed steeds duidelijker over minder hevige renteverhogingen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het wordt steeds waarschijnlijker dat de Federal Reserve het tempo van renteverhogingen verlaagt. In een speech zei voorzitter Jerome Powell andermaal dat de Fed de waarschijnlijk al vanaf december in minder grote stappen zal verhogen dan bij de afgelopen rentebesluiten.

6 uur geleden
Eurocommissaris: veel werk voor Twitter om EU-regels na te komen

BRUSSEL (ANP) - Twitter heeft nog "enorm veel werk" te verzetten om te voldoen aan regelgeving van de Europese Unie. Dat heeft Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) duidelijk gemaakt in een videogesprek met Elon Musk, die het socialmediabedrijf kocht en daar tijdelijk de baas van is.

6 uur geleden