Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkije wil nieuw voorstel voor graandeal bespreken met Rusland

Turkije wil nieuw voorstel voor graandeal bespreken met Rusland

ANKARA (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is van plan om met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin een nieuw voorstel te bespreken om Oekraïense graanexport via de Zwarte Zee mogelijk te maken. Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan zondag naar aanleiding van Poetins aanstaande bezoek aan zijn land.

"De vorige graandeal werkte binnen een bepaald systeem", zei Fidan tegen televisiezender Haber. "Wij zien nu mogelijkheden voor een ander mechanisme en willen dat concretiseren."

Ankara probeert al langer Rusland ervan te overtuigen terug te keren naar de graandeal waar Moskou zich in juli 2023 uit terugtrok, een jaar na implementatie. De overeenkomst die een ​​veilige doorgang bood aan de export vanuit Oekraïense havens, kwam mede tot stand dankzij bemiddeling door de Verenigde Naties en Turkije.

Deal

Fidan trad niet in details over een eventueel nieuw mechanisme voor een deal, maar zei wel dat sommige schepen er na juli 2023 in zijn geslaagd Oekraïens graan uit de Zwarte Zee te vervoeren, dus zonder dat er een overeenkomst tussen Rusland en Oekraïne was. "We willen deze situatie formaliseren in een nieuwe deal", aldus Fidan.

Poetin bezoekt Turkije naar verwachting op 12 februari. Het wordt zijn eerste bezoek aan een NAVO-lidstaat sinds de Russische invasie in Oekraïne. De president verlaat zijn land sindsdien maar zelden. Dat komt mede door het arrestatiebevel dat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag tegen hem heeft uitgevaardigd om de illegale deportatie van Oekraïense kinderen naar Rusland. Turkije erkent het hof niet en is dus ook niet verplicht Poetin op te pakken.

Meer uit Buitenland

Israëlische soldaten schieten Palestijnen dood op West Bank

RAMALLAH (ANP/RTR) - Israëlische militairen hebben zaterdag op de bezette Westelijke Jordaanoever twee Palestijnen doodgeschoten die volgens het leger vanuit een voertuig het vuur op hen hadden geopend. Dat gebeurde bij een bewakingspost in de buurt van de stad Jenin.

14 minuten geleden
Blinken gaat in Saudi-Arabië praten over bestand in Gaza

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gaat maandag en dinsdag in Saudi-Arabië praten met regionale partners over onder meer een wapenstilstand in Gaza en de vrijlating van Israëlische gijzelaars door Hamas. Dat heeft zijn departement zaterdag bekendgemaakt.

40 minuten geleden
Iraaks parlement stemt in met antihomowet

BAGDAD (ANP/RTR) - Het Iraakse parlement heeft zaterdag ingestemd met een wet die homoseksualiteit strafbaar stelt. Relaties tussen personen van hetzelfde geslacht kunnen de betrokkenen voortaan een gevangenisstraf opleveren van maximaal vijftien jaar.

43 minuten geleden
Java getroffen door aardbeving met kracht van 6.5

JAKARTA (ANP/AFP) - Het Indonesische eiland Java is zaterdagavond getroffen door een aardbeving die volgens het nationaal seismologisch instituut (BMKG) een kracht had van 6.5. De schok werd gevoeld tot in de hoofdstad Jakarta.

2 uur geleden
Sunak: doorreizen asielzoekers bewijs voor succes Rwanda-plan

LONDEN (ANP) - Rishi Sunak ziet in het groeiende aantal asielzoekers dat doorreist naar Ierland een bewijs voor de afschrikkende werking van zijn omstreden plan hen op het vliegtuig naar Rwanda te zetten. De Britse premier zei dat in een interview met Sky News, dat zondag in zijn geheel wordt uitgezonden.

3 uur geleden
Honderd pro-Palestijnse demonstranten opgepakt in Boston

BOSTON (ANP) - Politie in gevechtstenue is zaterdag in Boston in actie gekomen tegen pro-Palestijnse activisten, die zich op de campus van de Northeastern University bedienden van antisemitische leuzen. Volgens de leiding van de universiteit zijn ongeveer honderd demonstranten gearresteerd.

5 uur geleden
Steunbetuiging voor Spaanse premier die twijfelt over aanblijven

MADRID (ANP/RTR/AFP) - Duizenden aanhangers van de Spaanse Socialistische Partij hebben in Madrid steun betuigd aan premier Pedro Sánchez, die zegt te twijfelen over zijn positie en maandag zijn besluit bekend wil maken. De regeringsleider had laten doorschemeren misschien af te treden, omdat een rechtbank onderzoekt of zijn vrouw corrupt is.

6 uur geleden