Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkije wil bemiddelen in kwestie rond kerncentrale Zaporizja

Turkije wil bemiddelen in kwestie rond kerncentrale Zaporizja

ANKARA (ANP/RTR/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag in een telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin gezegd dat Turkije als bemiddelaar kan optreden in de kwestie rond de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Volgens het kantoor van de Turkse president wil het land "een bemiddelde rol spelen, zoals het ook bij de 'graandeal' deed".

Turkije speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van de deze deal in juli. Met de mede op initiatief van Turkije gemaakte afspraken kunnen vrachtschepen met graan onder toezicht en over veilige vaarroutes Oekraïense havens verlaten ondanks de oorlogshandelingen.

De kerncentrale in Enerhodar, de grootste van Europa, is de afgelopen tijd regelmatig onder vuur genomen. Rusland, dat de centrale heeft bezet, en Oekraïne beschuldigen elkaar van de aanvallen.

Top in Oezbekistan

Het Russische ministerie van Defensie meldde zaterdag dat Oekraïense troepen vrijdagavond laat hebben geprobeerd de kerncentrale aan te vallen en in te nemen. Meer dan 250 troepen van de Oekraïense marine zouden hebben geprobeerd de kust van een meer nabij het complex te bereiken. Russische troepen zouden de aanval hebben verijdeld met behulp van militaire helikopters en straaljagers.

Erdogan en Poetin zijn van plan om de kwestie rond de kerncentrale in Zaporizja tijdens een top in Oezbekistan later deze maand uitgebreid te bespreken.

Meer uit Buitenland

Zeker twintig doden bij explosie brandstofopslag Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR) - De explosie op maandag in een brandstofopslag in Nagorno-Karabach heeft aan zeker twintig mensen het leven gekost. Nog eens 290 mensen zijn gewond geraakt, van wie een deel in levensgevaar is, zeggen de Armeense autoriteiten in het gebied. In Nagorno-Karabach zijn ruim 13.000 mensen op de vlucht geslagen en naar Armenië getrokken.

3 minuten geleden
Oekraïne: 26 van 38 Russische drones neergehaald

KYIV (ANP/AFP) - Rusland heeft in de nacht van maandag op dinsdag 38 drones ingezet voor aanvallen op Oekraïne. De meeste zouden zijn neergehaald, maar toch werd de voor de graanexport belangrijke havenstad aan de Donau Izmajil opnieuw getroffen, meldt de Oekraïense luchtmacht.

48 minuten geleden
Rusland en VS beschuldigen elkaar van onrust Nagorno-Karabach

WASHINGTON/MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland en de VS hebben elkaar beschuldigd van het veroorzaken van instabiliteit rond Nagorno-Karabach. Maandag zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Rusland een onbetrouwbare bondgenoot was voor Armenië. De Russische ambassadeur in de VS noemt die uitspraken "schandelijk" en zegt dat de VS alleen maar Rusland willen beschadigen.

50 minuten geleden
Thaise protestleider krijgt vier jaar cel om majesteitsschennis

BANGKOK (ANP/AFP) - Een Thaise rechtbank heeft dinsdag een van de leidende figuren in de door jongeren geleide pro-democratische protestbeweging in het land tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij de koning zou hebben beledigd.

1 uur geleden
600 vluchtelingen in opvang Berlijn in quarantaine om mazelen

BERLIJN (ANP/DPA) - Een aankomstcentrum voor vluchtelingen in Berlijn is maandag in quarantaine geplaatst na een uitbraak van de mazelen. De ongeveer 600 bewoners van het centrum mogen het gebouw voorlopig niet verlaten, meldt het Duitse staatsbureau voor Vluchtelingenzaken.

2 uur geleden
Krant: moord sikh-leider in Canada was grotere operatie dan gemeld

SURREY (ANP) - Bij de moord op de separatistische sikh-leider Hardeep Singh Nijjar in juni in Canada waren minstens zes mannen en twee voertuigen betrokken. Dat concludeert The Washington Post op basis van beveiligingsvideobeelden en getuigenverklaringen. Volgens de krant duiden die bevindingen op een grotere en meer georganiseerde operatie dan Canadese autoriteiten eerder rapporteerden. Die repten slechts van twee gemaskerde mannen die Nijjar hadden neergeschoten.

4 uur geleden
Britse NCIS-acteur David McCallum op 90-jarige leeftijd overleden

NEW YORK (ANP) - De acteur David McCallum, bekend van zijn rollen in de Amerikaanse tv-series NCIS en The Man From U.N.C.L.E, is overleden. De in 1933 in Schotland geboren McCallum was 90. Hij stierf een natuurlijke dood, omringd door zijn familie in een ziekenhuis in New York.

5 uur geleden