
Turkije verhoogt belasting op benzine met bijna 200 procent
ANKARA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Turkije heeft de belasting op benzine zondag met bijna 200 procent verhoogd. Die stap moet de regering van president Recep Tayyip Erdogan helpen bij de uitgaven aan bijvoorbeeld schadeherstel na de aardbevingen in het land eerder dit jaar. Maar hierdoor dreigt de toch al zeer hoge inflatie in Turkije ook weer te worden aangejaagd.
Turken betaalden aanvankelijk 2,52 lira belasting per liter benzine, oftewel minder dan 9 eurocent. Dat is nu bijna verdrievoudigd tot 7,52 lira per liter, terwijl de belasting op diesel stijgt van 2,05 lira naar 7,05 lira. Door de hogere belasting gaat ook de btw omhoog, waardoor automobilisten aan de pomp per liter ongeveer 6 lira meer kwijt zijn. Brandstof wordt daarmee zo'n 20 procent duurder.
De Turkse overheid kan de extra inkomsten goed gebruiken vanwege de enorme schade van de aardbevingen. Die ramp, waarbij meer dan 50.000 mensen om het leven kwamen, zal Turkije naar schatting meer dan 100 miljard dollar kosten. De regering wil dit jaar daarom veel extra geld kunnen uitgeven. Het Turkse parlement keurde een begrotingsplan daarvoor zaterdag goed.
Inflatie
Maar Turkije gaat al langere tijd gebukt onder een heel hoge inflatie. Volgens de laatste cijfers liggen de prijzen over de gehele linie 38 procent hoger dan een jaar geleden. Dat is minder extreem dan de haast 90 procent inflatie van een aantal maanden terug. Maar deze afname is deels veroorzaakt door allerlei voordeeltjes die Erdogan uitdeelde in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van mei. Dat laatste is ook een van de oorzaken voor het oplopen van het begrotingstekort, waardoor de overheid nu extra geld nodig heeft.
Turkije deed jarenlang weinig om de inflatie in het land onder controle te krijgen. Wat meespeelt is dat de Turkse president niet geloofde in de standaard economische praktijk van het verhogen van de rente om de inflatie te beperken. In plaats daarvan hoopte hij investeringen aan te trekken en zo de economie te versterken.
Sinds de verkiezingen is er wel wat veranderd. Turkije heeft een nieuw centralebankhoofd en een nieuwe minister van Financiën. De Turkse centrale bank heeft zijn belangrijkste rentetarief inmiddels voor het eerst in meer dan twee jaar weer een stuk verhoogd.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP/RTR) - Het grote Amerikaanse levensmiddelenconcern Mondelēz, bekend van merken als Milka, Toblerone, Oreo, Côte d'Or en Cadbury, wil dat de invoering van de Europese ontbossingswet opnieuw met een jaar wordt uitgesteld. Het bedrijf steunt volgens Massimiliano Di Domenico, vicepresident bedrijfs- en overheidszaken van Mondelēz, de EU-ontbossingswet, maar dringt er bij beleidsmakers op aan rekening te houden met de "realiteit".
54 minuten geledenPARIJS (ANP) - Medewerkers van bijvoorbeeld KLM hoeven niet te vrezen voor hun baan door de overname van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Volgens topman Ben Smith van Air France-KLM streeft het luchtvaartconcern juist naar verdere groei met de toevoeging van SAS.
55 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar "een groothandel in onder meer scheepsbenodigdheden in de omgeving van Rotterdam". Het bedrijf zou goederen en diensten hebben geleverd die in strijd zijn met Europese sancties tegen Rusland. De dienst zegt niet om welk bedrijf het precies gaat.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan door het naderen van de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.
2 uur geledenLONDEN (ANP) - Het aantal toeristische trips wereldwijd blijft de komende jaren naar verwachting sterk groeien. Dat meldt het World Economic Forum op basis van een nieuw rapport. De reisindustrie zal tegen 2034 naar verwachting 30 miljard reizen verwerken, tegen ongeveer 21 miljard reizen vorig jaar.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar vaker met hun betaalpas of creditcard afgerekend dan twee jaar eerder. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van nieuwe cijfers. In totaal waren alle 6,7 miljard betalingen samen goed voor 198 miljard euro, tegenover 5,9 miljard kaartbetalingen ter waarde van 172 miljard euro in 2022.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering stuurt vrijdag brieven naar de handelspartners van de Verenigde Staten over de nieuwe eenzijdige importheffingen die de landen moeten gaan betalen. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump worden er ongeveer "tien of twaalf" brieven verstuurd en zullen er in de komende dagen meer volgen.
4 uur geleden