Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkije: Poetin wil met Zelenski praten

Turkije: Poetin wil met Zelenski praten

ANKARA (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin zou bereid zijn om zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski te ontmoeten. Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu heeft Poetin dat vorige week gezegd tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die wil bemiddelen in de oorlog na de Russische invasie in Oekraïne.

De minister zei dat ook "de Oekraïense kant er klaar voor is". Poetin en Erdogan spraken elkaar vorige week zondag telefonisch. Over de inhoud van hun gesprek was tot dusverre weinig bekend.

De Oekraïense presidentsadviseur en onderhandelaar Mikhailo Podoljak zei ondertussen op televisie dat zijn land met Turkije en Israël aan een opzet werkt voor vredesbesprekingen en naar een geschikte locatie zoekt. "Als we het hebben uitgewerkt, dan komt er een ontmoeting. Ik denk niet dat het nog lang duurt voordat we eruit zijn", zei hij. Volgens hem stelt Rusland zich inmiddels constructief op.

De Russen van hun kant melden ook dat er "aanzienlijke vooruitgang" is geboekt in het lopende contact met Oekraïne. Ook zij sluiten niet uit dat er binnenkort een "gemeenschappelijke positie" wordt bereikt.

Meer uit Buitenland

Opnieuw demonstraties in Israël tegen regering Netanyahu

JERUZALEM (ANP/DPA) - Duizenden Israëliërs hebben donderdag gedemonstreerd tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu. Ze beschuldigen Netanyahu ervan een deal te belemmeren waardoor de Israëlische gijzelaars vrijgelaten worden die door Hamas gevangen worden gehouden.

2 uur geleden
Mogelijke wapenleveringen van en naar Korea's na bezoek Poetin

PYONGYANG (ANP/RTR) - Het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Noord-Korea heeft geleid tot speculaties over de rol van beide Korea's in de oorlog in Oekraïne. Poetin sloot donderdag niet uit dat Rusland wapens naar Noord-Korea zal sturen. Tegelijkertijd waarschuwt hij Zuid-Korea dat het een "grote fout" maakt als het besluit wapens te leveren aan Oekraïne.

9 uur geleden
Acteur Donald Sutherland (88) overleden

MIAMI (ANP) - De Canadese acteur Donald Sutherland is overleden. Zijn zoon, acteur Kiefer Sutherland, meldt dat donderdag op X. Sutherland was bekend van rollen in films als Klute, M*A*S*H, Ordinary People en de filmreeks The Hunger Games. Sutherland is 88 jaar geworden.

10 uur geleden
Poetin ziet NAVO ook in Azië als bedreiging

HANOI (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin beschouwt de NAVO ook in Azië als een "veiligheidsdreiging" voor zijn land. Poetin is op bezoek in Vietnam en beschuldigt de westerse alliantie ervan daar op te rukken.

10 uur geleden
VS geven Oekraïne voorrang bij levering luchtafweer

WASHINGTON (ANP/RTR) - Voorlopig leveren de Verenigde Staten Patriot-systemen en andere soorten luchtafweer alleen aan Oekraïne. Het Witte Huis zegt dat dit land voorrang krijgt door de oorlog met Rusland. Andere landen krijgen de Patriots die hen beloofd zijn nog wel, maar zullen even geduld moeten hebben.

11 uur geleden
Hongarije belooft een loyale voorzittersrol van de EU

BRUSSEL (ANP) - Als Hongarije per 1 juli het EU-voorzitterschap overneemt van België, hoeft niemand zich zorgen te maken dat het land partijdig of vooringenomen zal zijn in EU-dossiers. Dat heeft de Hongaarse ambassadeur bij de Europese Unie Bálint Ódor gezegd bij de presentatie van de Hongaarse EU-prioriteiten.

11 uur geleden
Geboortecijfer in Westen sinds 1960 gehalveerd

PARIJS (ANP) - Het geboortecijfer in westerse landen is sinds 1960 meer dan gehalveerd. In 2022 kregen vrouwen volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gemiddeld 1,5 kind, terwijl er 62 jaar eerder nog 3,3 kinderen per vrouw werden geboren.

13 uur geleden