Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkije ontkent aanval op burgers in Noord-Irak

Turkije ontkent aanval op burgers in Noord-Irak

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije ontkent verantwoordelijk te zijn voor de aanval op burgers in de Noord-Iraakse provincie Dohuk. "Terroristen" zouden woensdag de aanval hebben uitgevoerd waarbij negen doden en 23 gewonden vielen, beweert de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu.

Irak stelt dat Turkije erachter zit en heeft de Turkse ambassadeur in Bagdad ontboden. Het land gaat zijn zaakgelastigde in Ankara terugroepen na de "flagrante schending" van de Iraakse soevereiniteit.

Cavusoglu zegt dat de Iraakse autoriteiten niet in deze "valstrik" moeten trappen. De Turkse militaire operaties in Irak zijn volgens hem altijd gericht tegen de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

Turkije voert geregeld luchtaanvallen uit in Noord-Irak en heeft commando's gestuurd om zijn offensief te ondersteunen als deel van een langlopende campagne in Irak en Syrië tegen de Koerdische PKK en de Syrisch-Koerdische YPG-militie. Ankara beschouwt beiden als terroristische groeperingen.

"De hele wereld weet dat we nooit een aanval op burgers zouden uitvoeren", aldus Cavusoglu. "We kunnen samenwerken om het mistgordijn op te heffen", reikt hij de hand aan Irak.

De gezant van de Verenigde Naties in Irak en de Verenigde Staten hebben de aanval veroordeeld en opgeroepen tot een onderzoek.

Meer uit Buitenland

Onderzoeksinstituut: rol van kernwapens steeds prominenter

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De rol van kernwapens is prominenter geworden en kernmachten moderniseren hun arsenalen terwijl de geopolitieke betrekkingen verslechteren. Dit hebben onderzoekers van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) maandag gezegd. Ze drongen er bij de wereldleiders op aan "een stap terug te doen en na te denken".

2 uur geleden
Tienduizenden geëvacueerd om overstromingen in zuidoosten China

FUZHOU (ANP/DPA) - Ongeveer 36.000 mensen zijn in de Chinese provincie Fujian, in het zuidoosten van het land, geëvacueerd wegens overstromingen na zware regenval. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua op basis van de plaatselijke autoriteiten.

4 uur geleden
Netanyahu noemt keuze leger voor gevechtspauzes 'onaanvaardbaar'

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft kritiek geuit op de plannen die het leger zondag heeft aangekondigd om dagelijkse tactische gevechtspauzes in te lassen. Het leger zei dit te willen doen om de levering van humanitaire hulp aan de Palestijnen in de Gazastrook te vergemakkelijken.

7 uur geleden
Mbappé spreekt zich uit tegen extremisme in de Franse politiek

PADERBORN (ANP/AFP) - Kylian Mbappé heeft zich uitgesproken tegen extremisme in de Franse politiek. Ook riep hij Franse jongeren op te gaan stemmen bij de parlementsverkiezingen over twee weken.

8 uur geleden
Hoofdkwartier Vlaams Belang beschadigd tijdens protestmars

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Tijdens een mars tegen extreemrechts in Brussel is het hoofdkwartier van Vlaams Belang beklad en beschadigd. Demonstranten brachten onder meer anarchistische teksten met graffiti aan op het pand.

10 uur geleden
Slotverklaring Oekraïnetop roept op tot dialoog met Rusland

BÜRGENSTOCK (ANP/AFP/DPA) - Tientallen landen die in Zwitserland bijeenkwamen op de vredestop over Oekraïne hebben een slotverklaring getekend waarin staat dat voor het bereiken van vrede "de betrokkenheid van en dialoog tussen alle partijen" is vereist. Tegelijkertijd moeten de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne worden gerespecteerd volgens de verklaring.

11 uur geleden
Natuurherstelwet EU toch binnen bereik na draai Oostenrijk

BRUSSEL (ANP) - De Europese natuurherstelwet maakt toch kans de eindstreep te halen. Oostenrijk maakt een ommezwaai en lijkt de omstreden wet toch aan genoeg steun van de EU-landen te helpen. Maandag stemmen ze erover.

13 uur geleden