Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkije kondigt legeroefening bij Cyprus aan

Turkije kondigt legeroefening bij Cyprus aan

ISTANBUL (ANP/DPA) - Turkije heeft te midden van hoogoplopende spanningen met Griekenland rondom gaswinning in de Middellandse Zee een legeroefening bij de Cypriotische kust aangekondigd. De oefening, genaamd Middellandse Zee-storm, begint zondag en duurt tot donderdag, aldus het Turkse ministerie van Defensie. Ook legereenheden van het door Turkije bezette Noord-Cyprus doen mee met de oefening, die zou zijn bedoeld om de samenwerking tussen de troepen op Cyprus en die op het vasteland te verbeteren.

Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt op Twitter dat minister Nikos Dendias zaterdag heeft gebeld met NAVO-chef Jens Stoltenberg. Dendias heeft in dat gesprek opnieuw geëist dat Turkije, ook lid van het militaire bondgenootschap, de spanning laat afnemen.

In de loop van de week ontstond aan Griekse zijde onvrede vanwege een verklaring van Stoltenberg, die had gezegd dat Griekenland en Turkije bereid zijn tot een dialoog om de gespannen situatie te laten de-escaleren. Athene benadrukte daarop meermaals dat Turkije alle schepen uit de door Griekenland geclaimd exclusieve economische zone moet terugtrekken voordat het om de tafel wil met Turkije.

Aardgas

De ruzie om de oostelijke Middellandse Zee tussen Griekenland en Turkije loopt al weken op omdat Turkije op zoek is naar aardgas in wateren die door Griekenland worden geclaimd. Volgens Griekenland handelt Turkije daarmee in strijd met het internationaal recht. Turkije wijst die beschuldiging van de hand en argumenteert dat de wateren waarin naar aardgas wordt gezocht, aan het Turkse vasteland grenzen. Onlangs kwam het zelfs tot een botsing tussen een Grieks en een Turks marineschip.

Het eiland Cyprus is sinds een Turkse invasie in 1974 verdeeld tussen een Turkse republiek Noord-Cyprus, die alleen door Ankara wordt erkend, en de Republiek Cyprus, een volwaardige EU-lidstaat en lid van de eurogroep.

Meer uit Buitenland

Bill Cosby weer aangeklaagd vanwege seksueel misbruik

LOS ANGELES (ANP) - Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Een voormalig playmate beweert dat ze in 1969 door de komiek is gedrogeerd en verkracht, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankdocumenten.

1 uur geleden
Senaat stemt tegen Bidens plan voor kwijtschelden studieschuld

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat heeft zich donderdag uitgesproken tegen een plan van president Joe Biden om een deel van de studieschuld van Amerikanen kwijt te schelden. Een paar Democraten stemden met de Republikeinen mee, waardoor een resolutie tegen het plan kon worden aangenomen.

2 uur geleden
Kosovo bereid tot nieuwe verkiezingen in onrustige noorden

BULBOACA (ANP/RTR) - Kosovo is bereid nieuwe lokale verkiezingen te houden in het noorden van het land, waar de Servische gemeenschap protesteert tegen de aanstelling van burgemeesters van Albanese afkomst. President Vjosa Osmani zei dat na een overleg met onder anderen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in Moldavië. Die twee drongen aan op een nieuwe stembusgang.

3 uur geleden
Regering VK wil Johnsons appjes niet afstaan in corona-onderzoek

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse regering wil een rechter laten beoordelen of het verplicht is om appberichten van oud-premier Boris Johnson te delen met een commissie die onderzoek doet naar de corona-aanpak van het Verenigd Koninkrijk. De regering heeft de deadline om die appjes af te staan gemist en lijkt ook niet van plan de appjes te delen.

5 uur geleden
Amerikaanse sancties tegen bedrijven gelinkt aan conflict Soedan

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten hebben donderdag sancties opgelegd aan vier bedrijven die winst maken en bijdragen aan het conflict in Soedan. Zij worden gelinkt aan de Soedanese krijgsmacht en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF), die sinds halverwege april verwikkeld zijn in een gewelddadige machtsstrijd.

5 uur geleden
Duits treinongeluk van vorig jaar kwam door kapotte dwarsliggers

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (ANP/DPA) - Een groot treinongeluk in Zuid-Duitsland van een jaar geleden lijkt te zijn veroorzaakt doordat de betonnen dwarsliggers beschadigd waren. Onderzoekers denken dat de rails daardoor kon breken en dat de trein daarom ontspoord is.

7 uur geleden
Rusland: geen sprake van verplaatsing BRICS-top om Poetin

KAAPSTAD (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Rusland spreekt tegen dat er plannen zijn om de komende top van zogenoemde BRICS-landen te verplaatsen van Zuid-Afrika naar China. De Zuid-Afrikanen worstelen met de mogelijke komst van president Vladimir Poetin, omdat het Internationaal Strafhof (ICC) een arrestatiebevel tegen hem heeft uitgevaardigd vanwege de oorlog in Oekraïne.

8 uur geleden