Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkije: Griekenland saboteert vredesonderhandelingen Libië

Turkije: Griekenland saboteert vredesonderhandelingen Libië

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu beschuldigt Griekenland er van pogingen tot vredesonderhandelingen over de Libische burgeroorlog te dwarsbomen. Op Twitter stelt Cavusoglu zondag dat Athene probeert zijn maritieme claims in Libië op die manier kracht bij te zetten.

Ankara neemt het de Griekse overheid kwalijk dat zij donderdag in Athene de Libische krijgsheer Khalifa Haftar ontving voor overleg. Troepen van Haftar hebben grote delen van het Noord-Afrikaanse land in handen en belegeren hoofdstad Tripoli, waar de door de VN erkende en door Turkije gesteunde regering van premier Fayez al-Sarraj zetelt.

"We willen onze Griekse vrienden er aan herinneren dat deze zinloze inspanningen voor niets zijn", schrijft minister Cavusoglu in een tweet. De uitspraak deed hij in aanloop naar een vredesconferentie in Berlijn zondag. Daar komen de belangrijkste partijen in de Libische burgeroorlog, circa tien landen en internationale organisaties bijeen in de hoop een wapenstilstand te bereiken en zicht op een vredesregeling te bieden. Griekenland is niet uitgenodigd. Athene sprak vorig jaar zijn onvrede uit over afspraken die Ankara met de Libische regering van Sarraj maakte over maritieme grenzen in de Middellandse Zee.

Meer uit Buitenland

Moskou verwacht groot Oekraïens offensief dankzij westerse wapens

MOSKOU (ANP/RTR) - Moskou ziet een toename in de wapenleveringen van het Westen aan Oekraïne. Volgens de Russische defensieminister Sergej Sjojgoe zijn die wapens bedoeld voor een aanstaand "grootschalig offensief" door de Oekraïners.

2 minuten geleden
Poetin diplomatiek onschendbaar als hij naar BRICS-top komt

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Als de Russische president Vladimir Poetin naar Zuid-Afrika komt voor de top van de BRICS-groep, geniet hij diplomatieke onschendbaarheid. Volgens de Zuid-Afrikaanse autoriteiten geldt dat voor alle aanwezigen. Het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) heeft een arrestatiebevel tegen Poetin uitgevaardigd vanwege de oorlog in Oekraïne.

42 minuten geleden
Gevechten Soedan gaan door na verlenging wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/RTR) - In de Soedanese hoofdstad Khartoem wordt dinsdag opnieuw gevochten, ondanks dat de strijdende partijen een wapenstilstand hebben verlengd die erop gericht is humanitaire hulp mogelijk te maken.

1 uur geleden
Aantal gewonde NAVO-militairen in Kosovo loopt op

ZVECAN (ANP/AFP) - Zeker dertig NAVO-militairen zijn maandag gewond geraakt bij botsingen tussen Servische demonstranten en de politie in het noorden van Kosovo, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Elf Italiaanse en negentien Hongaarse militairen raakten gewond. Eerder werd er nog van 25 gewonden gesproken. Het gaat vooral om botbreuken en brandwonden.

1 uur geleden
Voorzitter klimaattop liet Wikipedia aanpassen voor groener imago

LONDEN (ANP) - Het team van de voorzitter van de aankomende klimaattop heeft Wikipediapagina's bewerkt om hem een duurzamer imago te geven, hebben de Britse krant The Guardian en het Center for Climate Reporting ontdekt. Sultan al-Jaber is zowel de baas van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten als de klimaatgezant van het land. De klimaattop (COP28) is dit jaar in de VAE.

3 uur geleden
Rechtbank Japan: niet toestaan homohuwelijk is tegen de grondwet

NAGOYA (ANP/RTR/AFP) - Dat Japan huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht niet toestaat, is in strijd met de grondwet. Dat heeft een rechtbank bepaald. De uitspraak wordt gezien als een nieuwe stap naar huwelijksgelijkheid in het Oost-Aziatische land.

4 uur geleden
Rusland geeft Oekraïne de schuld van droneaanval op Moskou

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne zit achter een "terroristische droneaanval" dinsdagochtend op Moskou, stelt het Russische ministerie van Defensie. Alle acht drones zouden zijn neergehaald. Een adviseur van de Oekraïense president ontkent dat Kyiv bij het incident betrokken is.

6 uur geleden