Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkije: Griekenland saboteert vredesonderhandelingen Libië

Turkije: Griekenland saboteert vredesonderhandelingen Libië

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu beschuldigt Griekenland er van pogingen tot vredesonderhandelingen over de Libische burgeroorlog te dwarsbomen. Op Twitter stelt Cavusoglu zondag dat Athene probeert zijn maritieme claims in Libië op die manier kracht bij te zetten.

Ankara neemt het de Griekse overheid kwalijk dat zij donderdag in Athene de Libische krijgsheer Khalifa Haftar ontving voor overleg. Troepen van Haftar hebben grote delen van het Noord-Afrikaanse land in handen en belegeren hoofdstad Tripoli, waar de door de VN erkende en door Turkije gesteunde regering van premier Fayez al-Sarraj zetelt.

"We willen onze Griekse vrienden er aan herinneren dat deze zinloze inspanningen voor niets zijn", schrijft minister Cavusoglu in een tweet. De uitspraak deed hij in aanloop naar een vredesconferentie in Berlijn zondag. Daar komen de belangrijkste partijen in de Libische burgeroorlog, circa tien landen en internationale organisaties bijeen in de hoop een wapenstilstand te bereiken en zicht op een vredesregeling te bieden. Griekenland is niet uitgenodigd. Athene sprak vorig jaar zijn onvrede uit over afspraken die Ankara met de Libische regering van Sarraj maakte over maritieme grenzen in de Middellandse Zee.

Meer uit Buitenland

Tientallen doden bij Israëlische aanval op vluchtelingenkamp

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in het vluchtelingenkamp Nuseirat in centraal Gaza zijn zeker twintig doden gevallen. Dat meldt een ziekenhuis in Gaza zondag.

51 minuten geleden
Frankrijk voert grote operatie uit in Nieuw-Caledonië

NOUMEA (ANP/AFP) - Frankrijk heeft meer dan 600 zwaarbewapende politiemensen ingezet om in Nieuw-Caledonië controle te krijgen over de weg die de hoofdstad Noumea verbindt met het internationale vliegveld.

3 uur geleden
Rusland bestookt Oekraïne met drones

KYIV (ANP/DPA) - Rusland heeft in de nacht van zaterdag op zondag volgens de Oekraïense strijdkrachten massale aanvallen met drones op Oekraïne uitgevoerd.

3 uur geleden
Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/DPA/AFP) - De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

13 uur geleden
Israëlisch leger maakt opnieuw vondst gedode gijzelaar bekend

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zegt nog een lichaam van een gijzelaar te hebben teruggevonden. In een verklaring zegt het leger dat Ron Binyamin bij de aanval van Hamas op 7 oktober werd gedood en dat zijn lichaam door militanten is meegenomen naar Gaza.

15 uur geleden
VN-agentschap: 800.000 mensen uit Rafah op de vlucht

RAFAH (ANP) - Het hoofd van VN-organisatie UNRWA zegt dat de afgelopen tijd zo'n 800.000 mensen uit Rafah noodgedwongen op de vlucht zijn geslagen. "Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah", aldus Philippe Lazzarini op berichtendienst X.

15 uur geleden
Wateroverlast in Voeren waarschijnlijk als ramp erkend

VOEREN (ANP/BELGA) - De overstromingen in het Belgische Voeren, niet ver van Maastricht, worden door de Vlaamse regering waarschijnlijk als ramp erkend. Dat zeiden de Vlaamse minister-president Jan Jambon en minister van Omgeving Zuhal Demir tijdens een bezoek aan de gemeente.

16 uur geleden