Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkije en Griekenland blijven in gesprek over problemen

Turkije en Griekenland blijven in gesprek over problemen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Ondanks een reeks conflicten willen de NAVO-lidstaten Griekenland en Turkije met elkaar in gesprek blijven en proberen stappen te zetten die onderling vertrouwen aanmoedigen. Dit is de conclusie van de Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu na een gesprek met zijn Griekse collega Nikos Dendias. Ze hebben beiden een forum in Slowakije bezocht.

Het was voor het eerst dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de beide aartsrivalen elkaar persoonlijk spraken sinds er in de zomer een crisis losbarstte over Turkse proefboringen naar olie en gas in de oostelijke Middellandse Zee. De twee hebben in Bratislava afgesproken ook speciaal over dat onderwerp met elkaar in gesprek te gaan. Een datum voor de start van die gesprekken moet nog worden gekozen.

Volgens Athene en Brussel drijft Ankara de spanning onder meer op met onterechte claims op bodemschatten onder de Middellandse Zee. De Turkse marine heeft een onderzoeksschip geëscorteerd dat met een project bezig is om naar olie of gas te zoeken onder het Turkse continentale plat. Maar volgens de regeringen van Griekenland en Cyprus dringen de Turken wateren binnen boven het Griekse of Cypriotische continentale plat. Dat 'plat' heeft betrekking op het verloop naar de diepte van de bodem van de zee vanaf de kust. Daar is in de hele wereld onenigheid over. Daardoor claimen naties dezelfde stukken zeebodem om bijvoorbeeld exclusief te zoeken naar aardgas.

De sfeer die Çavuşoğlu schetst staat in contrast met nieuwe ergernissen over Turkije in de relaties met Griekenland en het Griekssprekende Cyprus. De leider van het door Turkije bezette noorden van Cyprus opende met de zegen van president Erdogan zeer tegen de wil van de regering van Cyprus een strand aan de rand van Famagusta in de wijk Varosha. Dat was ooit een beroemde badplaats maar was dicht sinds Turkse troepen het in 1974 bezetten en afsloten. De regering in Nicosia vreest dat de Turks sprekende Noord-Cyprioten Varosha na 46 jaar alsnog inlijven.

Meer uit Buitenland

Amnesty: Westen heeft dubbele standaard voor mensenrechten

LONDEN (ANP/DPA) - Westerse landen houden er twee standaarden op na als het gaat om de schending van mensenrechten in de wereld, vindt Amnesty International. "De krachtige westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne staat in schril contrast met het gebrek aan actie als het gaat om schendingen door bondgenoten in landen als Israël, Saudi-Arabië en Egypte", schrijft de mensenrechtenorganisatie in haar jaarverslag.

1 uur geleden
Kapot ruimteschip keert zonder bemanning terug van ISS naar aarde

BAJKONOER (ANP) - Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd raakte door de inslag van wat ruimtegruis, keert dinsdag terug van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde. Aan boord zitten geen bemanningsleden. De ruimtevaarders die met het vaartuig hadden moeten terugkeren, blijven een halfjaar langer in het ISS en gaan dan met vervangend vervoer terug.

3 uur geleden
Doden en tientallen vermisten na aardverschuiving in Ecuador

QUITO (ANP/AFP/RTR) - Zeker zeven mensen zijn om het leven gekomen na een aardverschuiving in het dorp Alausi, in het midden van Ecuador. Volgens de laatste berichten van de autoriteiten zijn 23 mensen gewond geraakt en worden nog zo'n vijftig anderen vermist. Op beelden is te zien hoe hulpverleners in het Zuid-Amerikaanse land met hun handen in de modder naar overlevenden zoeken.

4 uur geleden
Vrouw (28) had uitgewerkt plan voor fatale schietpartij Nasvhille

NASHVILLE (ANP/AFP/RTR) - De 28-jarige Audrey Hale, die op een basisschool in Nashville zes mensen doodschoot, onder wie drie kinderen van 9 jaar oud, had een gedetailleerd plan van aanpak. De politie heeft dat plan, een plattegrond van de school en een manifest in haar woning gevonden. Over haar motief heeft de politie wel "een theorie", maar op dit moment wordt daar nog geen uitspraak over gedaan.

5 uur geleden
VN stelt geen onafhankelijk onderzoek in naar opblazen Nord Stream

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal geen onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de sabotage in september van de Nord Stream-gaspijpleidingen, die via de Oostzee gas van Rusland naar Duitsland kunnen vervoeren. Rusland had de raad om een dergelijk onderzoek verzocht, maar alleen Brazilië, China en Rusland zelf stemden voor de resolutie. De overige twaalf landen in de raad onthielden zich van stemming. Een resolutie heeft negen stemmen nodig om te passeren. Geen van de vijf landen met vetorecht sprak hun veto uit.

9 uur geleden
Scholz bevestigt levering Duitse tanks aan Oekraïne

ROTTERDAM (ANP/DPA) - De Oekraïense strijdkrachten hebben achttien Leopard 2-gevechtstanks ontvangen vanuit Duitsland, zei bondskanselier Olaf Scholz maandag op een persconferentie met premier Mark Rutte in Rotterdam. "We hebben geleverd zoals aangekondigd", aldus het Duitse regeringshoofd. Eerder maandag had het Duitse blad Der Spiegel de aankomst van het wapentuig al gemeld.

12 uur geleden
Zeven doden onder wie drie kinderen na schietpartij in school VS

NASHVILLE (ANP/AFP/RTR) - Door een schietpartij op een christelijke basisschool in Nashville, in de Amerikaanse staat Tennessee, zijn in totaal zeven mensen omgekomen. Dat meldt de politie. Het gaat om drie kinderen, drie medewerkers van de school en de vermoedelijke schutter.

12 uur geleden