Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkije en Griekenland blijven in gesprek over problemen

Turkije en Griekenland blijven in gesprek over problemen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Ondanks een reeks conflicten willen de NAVO-lidstaten Griekenland en Turkije met elkaar in gesprek blijven en proberen stappen te zetten die onderling vertrouwen aanmoedigen. Dit is de conclusie van de Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu na een gesprek met zijn Griekse collega Nikos Dendias. Ze hebben beiden een forum in Slowakije bezocht.

Het was voor het eerst dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de beide aartsrivalen elkaar persoonlijk spraken sinds er in de zomer een crisis losbarstte over Turkse proefboringen naar olie en gas in de oostelijke Middellandse Zee. De twee hebben in Bratislava afgesproken ook speciaal over dat onderwerp met elkaar in gesprek te gaan. Een datum voor de start van die gesprekken moet nog worden gekozen.

Volgens Athene en Brussel drijft Ankara de spanning onder meer op met onterechte claims op bodemschatten onder de Middellandse Zee. De Turkse marine heeft een onderzoeksschip geëscorteerd dat met een project bezig is om naar olie of gas te zoeken onder het Turkse continentale plat. Maar volgens de regeringen van Griekenland en Cyprus dringen de Turken wateren binnen boven het Griekse of Cypriotische continentale plat. Dat 'plat' heeft betrekking op het verloop naar de diepte van de bodem van de zee vanaf de kust. Daar is in de hele wereld onenigheid over. Daardoor claimen naties dezelfde stukken zeebodem om bijvoorbeeld exclusief te zoeken naar aardgas.

De sfeer die Çavuşoğlu schetst staat in contrast met nieuwe ergernissen over Turkije in de relaties met Griekenland en het Griekssprekende Cyprus. De leider van het door Turkije bezette noorden van Cyprus opende met de zegen van president Erdogan zeer tegen de wil van de regering van Cyprus een strand aan de rand van Famagusta in de wijk Varosha. Dat was ooit een beroemde badplaats maar was dicht sinds Turkse troepen het in 1974 bezetten en afsloten. De regering in Nicosia vreest dat de Turks sprekende Noord-Cyprioten Varosha na 46 jaar alsnog inlijven.

Meer uit Buitenland

Duitsland haalt familieleden van diplomaten weg uit Iran

TEHERAN (ANP/DPA) - Familieleden van medewerkers van de Duitse ambassade moeten zaterdag nog Iran verlaten, uit angst voor het oplopende conflict tussen Iran en Israël. Dat meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Later op de dag houdt het ministerie nog crisisberaad over de dreiging in de regio.

41 minuten geleden
Iraanse politie treedt harder op tegen vrouwen zonder hoofddoek

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse politie heeft aangekondigd vanaf nu harder op te treden tegen vrouwen die in het openbaar geen hoofddoek dragen. De politie is een nieuwe campagne begonnen om strenger toe te zien op de strikte islamitische kledingvoorschriften.

1 uur geleden
Duitsland stuurt nieuw Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland stuurt nog eens een Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne. Volgens Berlijn kunnen de Oekraïners zich daarmee beter verdedigen tegen "de verdere toename van Russische luchtaanvallen".

2 uur geleden
Krijgsmacht Israël: Iran zal consequenties dragen voor escalatie

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zegt dat Iran de consequenties zal dragen voor het verder escaleren van de spanningen tussen de twee landen. Daniel Hagari van de krijgsmacht bracht die verklaring naar buiten nadat Iran bekend had gemaakt dat het een vrachtschip heeft gekaapt.

3 uur geleden
Israël beschuldigt Iran van piraterij

JERUZALEM (ANP/RTR) - Iran pleegt piraterij volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz door een schip aan te houden in de Straat van Hormuz. Katz roept "de Europese Unie en de vrije wereld" op het Iraanse Islamitische Korps van de Revolutionaire Garde (IRGC) tot een terroristische organisatie te bestempelen. Hij noemde het regime van ayatollah Khamenei in Teheran "crimineel" en zei dat het "de misdaden van Hamas steunt".

3 uur geleden
Politie Sydney meent dat dader steekpartij geen terrorist was

SYDNEY (ANP) - De politie van Sydney denkt te weten wie de dader was van de steekpartij in een druk winkelcentrum in de stad. Politiechef van New South Wales Karen Webb zei dat het volgens de onderzoekers om een 40-jarige man gaat zonder bepaalde levensovertuiging en daarom sluit de politie terrorisme in deze zaak uit.

4 uur geleden
Iran neemt vrachtschip in om banden met Israël

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran heeft op de Straat van Hormuz een vrachtschip ingenomen dat banden zou hebben met Israël. Eerder berichtten maritieme bedrijven al over een kaping op de zeestraat tussen Iran en de Verenigde Arabische Emiraten en nu melden Iraanse staatsmedia dat Teheran verantwoordelijk is.

5 uur geleden