
Turkije eindigt omstreden rentebeleid met stevige verlaging
ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse centrale bank heeft donderdag de rente in het land opnieuw verlaagd met 1,5 procentpunt. Het rentetarief komt daarmee uit op 9 procent. De centrale bank geeft daarmee gehoor aan de oproep van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om de rente voor het einde van het jaar terug te brengen tot onder de 10 procent. Wel verklaarden de beleidsmakers dat het huidige renteniveau nu "toereikend" is en de verlagingscyclus die in augustus begon te "beëindigen".
Het is de vierde renteverlaging in Turkije in vier maanden tijd. Een maand geleden werd de rente ook met 1,5 procentpunt verlaagd, tot 10,5 procent. De rentestap was conform de verwachting van economen.
De rentestappen van de Turkse centrale bank zijn omstreden omdat het land kampt met een torenhoge inflatie. De kosten van levensonderhoud in Turkije liggen inmiddels ruim 85 procent hoger dan een jaar terug. De inflatie bevindt zich daarmee op het hoogste niveau sinds 1997 en ligt zeventien keer boven de officiële inflatiedoelstelling van de centrale bank van 5 procent. In andere landen wordt de rente juist verhoogd om de hoge inflatie in te dammen.
Goedkope lira
Erdogan vindt echter, in tegenstelling tot de gangbare theorie onder economen, dat een hogere rente juist zorgt voor hogere prijzen. Onder druk van de president wordt de rente in Turkije dan ook verlaagd om de waarde van de Turkse lira te drukken en de economie te stimuleren. De president wil de goedkope lira gebruiken om de industrie van zijn land te helpen, omdat het dan voor andere landen goedkoper wordt om Turkse producten te kopen.
Erdogan heeft sinds 2018 meer macht over de centrale bank en heeft alle drie de voorgangers van de huidige gouverneur van de centrale bank Sahap Kavcioglu ontslagen omdat die het niet met hem eens waren. Kavcioglu verhoogde onlangs de inflatieverwachting en denkt nu dat de prijsgroei eind dit jaar ongeveer 65 procent zal bedragen. Dat is nog altijd een stuk optimistischer dan de verwachting van veel economen. Vorige maand gaf de centrale bankier wel toe dat "we onszelf niet als succesvol kunnen beschouwen in het verlagen van de inflatie".
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Autoproducent Ford behoorde donderdag tot de dalers op de beurzen in New York. Het bedrijf waarschuwde dat de winst dit jaar lager uitvalt door nieuwe afspraken met vakbond United Auto Workers en stijgende loonkosten. Het aandeel verloor uiteindelijk 3,1 procent.
7 uur geledenLONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - De Britse regering heeft een onderzoek ingesteld naar de voorgenomen overname van de Telegraph Media Group door een investeringsfonds dat banden heeft met de Verenigde Arabische Emiraten. De Britse minister van Cultuur Lucy Frazer stelt in een verklaring dat ingrijpen nodig is vanwege zorgen over de juiste weergave van nieuws en de vrijheid van meningsuiting.
7 uur geledenPARIJS (ANP) - Air France-KLM krijgt 1,5 miljard euro tot zijn beschikking, nu een deal met investeerder Apollo is afgerond. Voor dat geld mag het Amerikaanse Apollo het loyaliteitsprogramma Flying Blue deels uitbaten. Eind oktober werd een financiering van 1,3 miljard euro aangekondigd, maar Apollo heeft dat bedrag verhoogd.
8 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - De 'Squishy Factory" een product van speelgoedmaker Toi-Toys dat onder andere in de schappen lag bij winkelketen Action, mag niet langer worden verkocht. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant donderdag bepaald. Het speelgoed leek namelijk wel heel erg op de 'Doctor Squish Squishy Maker' van twee andere producenten.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, nu het rivaal ASR is gelukt om een schikking te treffen in het langslepende woekerpolisdossier. Ab Flipse, voorzitter van Vereniging Woekerpolis.nl, en Marnix Bos, voorzitter van de Stichting Wakkerpolis, laten weten dat ze inmiddels een uitnodiging hebben gekregen voor een verkennende dialoog.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Gepensioneerden die zijn aangesloten bij ambtenarenpensioenfonds ABP zien hun pensioen volgend jaar met 3 procent stijgen. Daarnaast gaat de premie iets omlaag. "Hopelijk geeft de verhoging onze gepensioneerden wat extra armslag. Want bij een pensioen van 1000 euro netto betekent dat toch zo'n 30 euro in de maand erbij", laat bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland weten.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Drie Nederlandse start-ups zijn geselecteerd om nieuwe innovaties voor de NAVO te ontwikkelen. Zij krijgen daarvoor elk een subsidie van 100.000 euro. Volgens het ministerie van Defensie gaat het om een bedrijf uit Amsterdam en twee bedrijven uit Delft, namelijk Ore Energy, Lobster Robotics en Enevate.
11 uur geleden