Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkije: 'boek Bolton misleidend, eenzijdig en manipulatief'

Turkije: 'boek Bolton misleidend, eenzijdig en manipulatief'

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Het boek van de voormalige Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Michael Bolton zet een "misleidend, eenzijdig en manipulatief" beeld van de gesprekken tussen president Donald Trump en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan neer, klaagt de woordvoerder van Erdogan op Twitter. Bolton beweert in het boek dat Trump op Erdogans aangeven ingreep in een Amerikaans gerechtelijk onderzoek naar een Turkse bank.

"Ik zorg ervoor", zou Trump hebben gezegd tegen Erdogan nadat die hem een memo had overhandigd waarin werd beweerd dat de Turkse Halkbank onschuldig is aan het omzeilen van VN-sancties tegen Iran. Op dat moment deed een New Yorkse aanklager onderzoek naar Halkbank. Volgens Bolton beloofde Trump aan Erdogan dat de onderzoeken naar de Turkse bank zouden worden gestaakt zodra hij de aanklagers zou hebben vervangen.

Op welke manier Bolton de gesprekken tussen Trump en Erdogan zou hebben verdraaid, zegt de woordvoerder van Erdogan niet in zijn bericht op Twitter. Halkbank heeft altijd ontkend dat ze iets verkeerd heeft gedaan.

De aanklager in kwestie, Geoffrey Berman, stapte vorige week op na een conflict met Trump en minister van Justitie William Barr. Bermans parket, dat van het Zuidelijke District van New York, onderzoekt ook Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani.

Meer uit Buitenland

Oekraïne: 600 vierkante kilometer in Cherson staat onder water

CHERSON (ANP/RTR) - In de regio Cherson staat een gebied van ongeveer 600 vierkante kilometer onder water, als gevolg van de damdoorbraak begin deze week. Dat meldt gouverneur Oleksandr Prokudin. Dat is gelijk aan ongeveer 2,5 keer de gemeente Amsterdam. Het gaat volgens de Oekraïense topfunctionaris voor 68 procent om terrein dat in Russische handen in.

1 uur geleden
Japanse weigering van homohuwelijk 'ongrondwettelijke situatie'

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Een Japanse rechtbank heeft opnieuw uitspraak gedaan over het zogeheten homohuwelijk. De weigering van het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht komt neer op een "ongrondwettelijke situatie", aldus de rechtbank. De lhbti-gemeenschap hoopt met het vonnis een nieuwe stap te hebben gezet naar huwelijksgelijkheid.

2 uur geleden
Ruim 400 branden in Canada, miljoenen hectare grond afgebrand

OTTAWA (ANP/RTR) - In Canada woeden woensdag honderden ongecontroleerde bosbranden. Ze bedreigen belangrijke infrastructuur en zorgen voor grote rookoverlast in het land zelf en Amerikaanse steden zoals miljoenenstad New York. Vele duizenden Canadezen hebben hun huizen moeten verlaten en naar verwachting volgen nog meer evacuaties.

6 uur geleden
Politico: Trump doelwit strafrechtelijk onderzoek

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben voormalig president Donald Trump in een brief laten weten dat hij het doelwit is van een strafrechtelijk onderzoek. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Politico op basis van een bron die op de hoogte is van de zaak.

9 uur geleden
Trump-adviseur Bannon gedagvaard in onderzoek Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP) - Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon is gedagvaard in verband met het federale onderzoek naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 door aanhangers van voormalig president Donald Trump. Dat meldt NBC News op basis van twee bronnen. De dagvaarding zou eind mei al zijn verstuurd.

9 uur geleden
Trein richting Amsterdam strandt wegens brand in Tiroler tunnel

FRITZENS (ANP) - De Oostenrijkse hulpdiensten hebben woensdagavond vanwege brand 151 treinpassagiers uit een ruim vijftien kilometer lange tunnel in Tirol moeten redden, melden de regionale autoriteiten. Eerder werd gesproken over rond de 370 reizigers, maar de hulpdiensten baseerden dat op het aantal reserveringen. 33 mensen raakten lichtgewond, eerder sprak de politie nog over vijftig slachtoffers. Ze hebben rook ingeademd en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

9 uur geleden
VK houdt eerste wereldwijde top over veiligheid AI

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk houdt dit najaar een wereldwijde top over de veiligheid van kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft minister-president Rishi Sunak woensdag bekendgemaakt in Washington. Het onderwerp komt ook aan bod tijdens een gesprek dat de Britse premier donderdag heeft met de Amerikaanse president Joe Biden.

9 uur geleden