Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkije beperkt export naar Israël na verbod luchtdroppings Gaza

Turkije beperkt export naar Israël na verbod luchtdroppings Gaza

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turkije heeft beperkingen op de export naar Israël aangekondigd. De stap volgt op de afwijzing door de Israëlische regering van het Turkse verzoek om hulpgoederen vanuit de lucht in de Gazastrook te droppen. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Hakan Fidan, beloofde eerder al tegenmaatregelen te nemen tegen Israël.

Het Turkse ministerie van Handel heeft nu exportbeperkingen aangekondigd voor producten die ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt. De door het ministerie verstrekte lijst bevat 54 items, waaronder bouwmaterialen zoals cement-, staal- en aluminiumproducten.

De beperkingen blijven volgens het ministerie van kracht totdat Israël een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza afkondigt en een voldoende en ononderbroken stroom van humanitaire hulp naar de Gazastrook toestaat.

Felle kritiek

De spanningen tussen beide landen zijn hoog opgelopen sinds de Israëlische invasie in de Gazastrook. Zo heeft de Turkse president Erdogan herhaaldelijk felle kritiek geuit op het optreden van de Israëlische strijdkrachten. Israël beschuldigt Turkije er daarentegen van Hamas te steunen.

Turkije is lid van de NAVO, maar in tegenstelling tot de Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwt Turkije Hamas niet als een terroristische organisatie. Erdogan heeft de militanten van de groep 'vrijheidsstrijders' genoemd. Israël heeft andere landen, zoals Nederland, wel toestemming gegeven hulpgoederen vanuit de lucht in het Palestijnse gebied te droppen.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

4 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

4 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

4 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

4 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

4 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

5 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

5 uur geleden