Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkije beëindigt omstreden onderzoeksmissie in Middellandse Zee

Turkije beëindigt omstreden onderzoeksmissie in Middellandse Zee

ANKARA (ANP/RTR) - Het Turkse onderzoeksschip Oruc Reis heeft maandag een omstreden onderzoeksmissie naar olie en gas beëindigd in een betwist deel van de Middellandse Zee. De NAVO-leden Turkije en Griekenland maken allebei aanspraak op onderzeese energiebronnen in het gebied.

De spanningen laaiden in augustus op toen Ankara de Oruc Reis erop uit stuurde voor seismisch onderzoek in deze wateren waarvan ook Griekenland de rechten claimt. Turkije trok het schip in oktober terug vlak voor het begin van een EU-top om "diplomatie mogelijk te maken", maar stuurde het schip later terug na wat het "onbevredigende resultaten van de top" noemde.

Eerder deze maand zei Turkije dat de Oruc Reis tot 29 november in de regio actief zou zijn. Het Turkse ministerie van Energie meldde maandag dat het schip een missie had voltooid die begon op 10 augustus. Trackinggegevens bevestigden dat de Oruc Reis maandagochtend terug was in de haven van Antalya.

Spanningen

Na weken van opgelopen spanningen kwamen Ankara en Athene overeen om de besprekingen over de claims in september te hervatten, na een onderbreking van vier jaar. Maar Griekenland heeft sindsdien gezegd dat het geen gesprekken zou beginnen zolang Turkse schepen zich in betwiste wateren bevinden.

Vorige week riep het Europees Parlement op tot sancties tegen Ankara vanwege het bezoek van president Erdogan aan Noord-Cyprus en de Turkse operaties in het oostelijke Middellandse Zeegebied, die het illegaal noemde. De EU-leiders zullen op 11 en 12 december bijeenkomen om sancties te bespreken.

Meer uit Buitenland

Duitsland stuurt hulp naar Oekraïne na bezwijken dam

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland stuurt personeel van de burgerbescherming naar Oekraïne om het land te helpen na het bezwijken van een stuwdam. Ook gaan er waterfilters, stroomgeneratoren en andere hulpgoederen naar Oekraïne.

22 minuten geleden
Witte Huis: nog niet duidelijk of Rusland dam heeft verwoest

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Het Witte Huis kan vooralsnog niet met zekerheid zeggen dat Rusland achter de verwoesting van de dam in het zuiden van Oekraïne zit. Wel verwacht Washington dat de overstromingen die volgden tot veel doden hebben geleid, zei de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad John Kirby dinsdag.

1 uur geleden
Media: CIA wist van Oekraïens plan gaspijpleiding op te blazen

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou al in juni 2022 van "een Europese geheime dienst" hebben gehoord dat speciale Oekraïense duikteams onder bevel van de legerleiding een aanslag op de gaspijpleidingen Nord Stream voorbereidden, meldt The Washington Post.

1 uur geleden
Rusland vraagt internationale veroordeling Oekraïne over dam

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft de internationale gemeenschap gevraagd "de criminele daden" van Oekraïne te veroordelen naar aanleiding van de verwoesting van een belangrijk deel van een stuwmeer en waterkrachtcentrale in de loop van de rivier de Dnipro.

1 uur geleden
Topman Franse vakbond: stakingen komen aan hun eind

PARIJS (ANP/AFP/DPA) - De topman van de CFDT, een van de grootste Franse vakfederaties, zegt dat de actie van dinsdag de laatste is. Na vijf maanden van protesten komt "de wedstrijd tot een einde", zei Laurent Berger. Franse vakbonden hielden de protestacties vooral tegen de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 jaar naar 64 jaar die door de Franse president Emmanuel Macron is doorgevoerd.

2 uur geleden
Soedanese strijdende partijen praten weer in Jeddah

JEDDAH (ANP) - De Soedanese strijdkrachten en de rebellerende Rapid Support Forces (RSF) zijn, zij het indirect, weer in gesprek in de Saudische stad Jeddah, bericht de nieuwszender al-Arabiya. Afgelopen week staakten de strijdkrachten de gesprekken over tijdelijke wapenstilstanden en het mogelijk maken van humanitaire hulp omdat de RSF zich toch niet aan de in Jeddah gemaakte afspraken zou houden.

2 uur geleden
Navalni wint rechtszaak tegen Rusland bij Europees Hof

STRAATSBURG (ANP/DPA) - Rusland heeft de vergiftiging van dissident Aleksej Navalni in 2020 niet voldoende onderzocht, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg. Daarmee is Navalni's recht op leven geschonden.

2 uur geleden