Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkije arresteert meerdere advocaten

Turkije arresteert meerdere advocaten

ISTANBUL (ANP/DPA/RTR) - Turkije heeft in verschillende provincies advocaten opgepakt die banden zouden hebben met Koerdische organisaties. In totaal werden 72 mensen, waaronder 24 advocaten en artsen, gearresteerd, meldde het Turkse staatspersbureau Anadolu vrijdag. Er zijn door het parket in het zuidoosten van Diyarbakir 101 arrestaties bevolen.

De arrestanten worden er onder meer van beschuldigd lid te zijn van de Koerdische niet-gouvernementele organisatie DTK. De Turkse regering ziet de DTK als een uitloper van de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die als terroristisch wordt gezien en verboden is.

De voorzitter van de Orde van Advocaten in Diyarbakir, Cihan Aydin, schreef op Twitter dat de arrestaties waren gebaseerd op het feit dat de namen van de verdachten werden genoemd in de DTK-administratie.

Arrestaties

Bij invallen vóór zonsopgang doorzocht de politie de appartementen van de verdachten in Istanbul, Izmir en de zuidoostelijke steden Diyarbakir en Adiyaman. Anadolu zei dat de autoriteiten wapens, documenten en digitaal materiaal in beslag hebben genomen op de adressen van de verdachten.

Milena Buyum, Turkije-campagnevoerder voor Amnesty International, zei dat de arrestaties van de advocaten botsten met recente gesprekken over gerechtelijke hervormingen, die ook zijn genoemd door president Tayyip Erdogan.

Vrijdag werden ook de burgemeester van Menemen in de westelijke Turkse provincie Izmir en nog 21 andere mensen gearresteerd. Volgens berichten in de media worden zij beschuldigd van omkoping en ambtsmisbruik.

Meer uit Buitenland

Cubaanse ambassade in Washington bestookt met molotovcocktails

WASHINGTON (ANP/AFP) - Een man heeft in Washington molotovcocktails naar de Cubaanse ambassade gegooid. Het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het incident een terroristische aanslag. Het incident was een paar uur nadat de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel de VS had verlaten na een bezoek aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en aan bijeenkomsten van Cubanen in de VS. In New York hebben Cubaanse Amerikanen betoogd tegen zijn bezoek.

39 minuten geleden
Bijna 3000 vluchtelingen uit Nagorno-Karabach in Armenië

JEREVAN (ANP/RTR) - Meer dan 2900 mensen zijn in een dag tijd vanuit de regio Nagorno-Karabach de grens overgestoken naar Armenië. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS.

2 uur geleden
Hollywoodstudio's en scriptschrijvers sluiten voorlopig akkoord

LOS ANGELES (ANP) - De stakende scriptschrijvers hebben een voorlopig akkoord bereikt met de grote Hollywoodstudio's. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.

4 uur geleden
Beruchte maffiabaas Messina Denaro overleden

ROME (ANP/DPA) - Een van de beruchtste maffiosi in Italië, Matteo Messina Denaro, is op 61-jarige leeftijd overleden. Messina Denaro was dertig jaar voortvluchtig, maar werd in januari gearresteerd in een kliniek in Palermo waar hij onder een valse naam werd behandeld voor darmkanker.

5 uur geleden
Steun voor meer inspraak inheemse bevolking Australië slinkt

CANBERRA (ANP/RTR) - Steeds minder Australiërs zijn van plan op 14 oktober in te stemmen met een plan om de inheemse bevolking van het land via een adviesorgaan meer inspraak te geven over het beleid. In beide opiniepeilingen die de stemming geregeld meten slinkt het aantal ja-stemmers behoorlijk.

6 uur geleden
Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

12 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

13 uur geleden