Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turken zien positieve stap Zweden en Finnen rond NAVO-toetreding

Turken zien positieve stap Zweden en Finnen rond NAVO-toetreding

ANKARA (ANP/RTR/DPA) - In het conflict tussen NAVO-lid Turkije en Zweden en Finland over hun toetreding tot het bondgenootschap, wordt een eerste lichtpuntje gemeld. De Turkse regering in Ankara ziet een positieve houding van de twee landen als het gaat om de opheffing van een wapenexportverbod tegen Turkije.

Een Turkse woordvoerder sprak over een "aangename ontwikkeling" na gesprekken met Zweedse en Finse delegaties in de Turkse hoofdstad. Nu worden echter concrete stappen verwacht die tegemoetkomen aan de Turkse zorgen over terrorisme, voordat Ankara zijn verzet tegen het Zweedse en Finse lidmaatschap laat varen.

Zweden en Finland hadden de wapenexport naar Turkije verboden na het Turkse offensief in 2019 in Syrië tegen de Syrisch-Koerdische YPG-militie. Voor Ankara is die hetzelfde als de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, die als terreurgroep wordt beschouwd.

Bezwaar

Turkije verraste vorige week de NAVO-bondgenoten door bezwaar te maken tegen toetreding van de twee Noord-Europese landen. Ankara zei dat Finland en Zweden mensen herbergen die banden hebben met de PKK, maar ook aanhangers van Fethullah Gülen, die door Ankara wordt beschuldigd van een poging tot staatsgreep in 2016.

Alle dertig NAVO-staten moeten hun goedkeuring geven voordat een nieuw lid kan toetreden tot de alliantie.

Meer uit Buitenland

Frankrijk steunt UNRWA dit jaar met 30 miljoen euro

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk steunt de hulporganisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) dit jaar met 30 miljoen euro. Dit gebeurt "op voorwaarde dat de organisatie de missies neutraal uitvoert en zich verre houdt van oproepen tot haat en geweld", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

22 minuten geleden
Vier dodelijke slachtoffers busongeval bij Leipzig zijn vrouwen

LEIPZIG (ANP/DPA) - De vier dodelijke slachtoffers van het busongeval bij het Oost-Duitse Leipzig zijn vrouwen. Het gaat om een Poolse, een Indonesische die in Berlijn woonde en een inwoonster van de deelstaat Beieren. De identiteit van de vierde vrouw kon nog niet worden vastgesteld, meldde de politie.

32 minuten geleden
Rusland: aanslagplegers kregen geld van Oekraïense nationalisten

MOSKOU (ANP/RTR) - Moskou ziet een link tussen de dodelijke aanslag vrijdag bij Moskou en "Oekraïense nationalisten". Volgens een Russische onderzoekscommissie kregen de daders aanzienlijke hoeveelheden cash en cryptogeld uit Oekraïne. Daarvoor zou zelfs bewijs zijn gevonden.

1 uur geleden
Palestijnse Autoriteit stelt nieuwe regering aan

RAMALLAH (ANP/AFP) - De president van de Palestijnse Autoriteit heeft de nieuwe regering goedgekeurd. De 69-jarige econoom Mohammed Mustafa werd twee weken geleden als premier aangesteld en nu is ook zijn ministersploeg compleet.

1 uur geleden
Verdachten aanslag bij Moskou in beroep tegen hechtenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Twee van de verdachten die vastzitten vanwege de aanslag bij Moskou van vorige week zijn in beroep gegaan tegen hun voorlopige hechtenis, schrijft het Russische persbureau RIA Novosti.

1 uur geleden
Polen doet invallen bij Russisch spionnennetwerk

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse veiligheidsdiensten hebben een reeks invallen gedaan bij een Russisch spionnennetwerk. Voor deze actie werkten de Polen samen met Tsjechië, waar woensdag een pro-Russisch propagandanetwerk werd opgerold.

2 uur geleden
Meer dan 1500 doden door bendegeweld Haïti 

GENÈVE (ANP/RTR) - Bendegeweld heeft dit jaar in Haïti al meer dan 1500 mensen het leven gekost, meldt het VN-Mensenrechtenkantoor. Het roept op tot onmiddellijke actie tegen de situatie die steeds verder uit de hand loopt.

2 uur geleden