Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turken zien positieve stap Zweden en Finnen rond NAVO-toetreding

Turken zien positieve stap Zweden en Finnen rond NAVO-toetreding

ANKARA (ANP/RTR/DPA) - In het conflict tussen NAVO-lid Turkije en Zweden en Finland over hun toetreding tot het bondgenootschap, wordt een eerste lichtpuntje gemeld. De Turkse regering in Ankara ziet een positieve houding van de twee landen als het gaat om de opheffing van een wapenexportverbod tegen Turkije.

Een Turkse woordvoerder sprak over een "aangename ontwikkeling" na gesprekken met Zweedse en Finse delegaties in de Turkse hoofdstad. Nu worden echter concrete stappen verwacht die tegemoetkomen aan de Turkse zorgen over terrorisme, voordat Ankara zijn verzet tegen het Zweedse en Finse lidmaatschap laat varen.

Zweden en Finland hadden de wapenexport naar Turkije verboden na het Turkse offensief in 2019 in Syrië tegen de Syrisch-Koerdische YPG-militie. Voor Ankara is die hetzelfde als de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, die als terreurgroep wordt beschouwd.

Bezwaar

Turkije verraste vorige week de NAVO-bondgenoten door bezwaar te maken tegen toetreding van de twee Noord-Europese landen. Ankara zei dat Finland en Zweden mensen herbergen die banden hebben met de PKK, maar ook aanhangers van Fethullah Gülen, die door Ankara wordt beschuldigd van een poging tot staatsgreep in 2016.

Alle dertig NAVO-staten moeten hun goedkeuring geven voordat een nieuw lid kan toetreden tot de alliantie.

Meer uit Buitenland

NAVO maakt excuses voor omgekeerde vlag van gastheer Spanje

MADRID (ANP) - De NAVO heeft Spanje verontschuldigingen aangeboden voor het ondersteboven hangen van de Spaanse vlag op de NAVO-top in Madrid. De vergissing kwam de Spaanse premier op kritiek te staan, maar de schuld ligt volgens de NAVO bij de verdragsorganisatie zelf.

11 minuten geleden
Meer Amerikaanse troepen en materieel naar Europa

MADRID (ANP) - De Verenigde Staten sturen meer troepen, gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems naar Europa. Verder krijgt Polen een nieuw permanent hoofdkwartier, heeft president Joe Biden aangekondigd op de NAVO-top in Madrid.

1 uur geleden
Widodo begint met 'vredesmissie' tussen Oekraïne en Rusland

KIEV (ANP/RTR/DPA) - De Indonesische president Joko Widodo is begonnen aan zijn bezoek aan Oekraïne woensdag. Het bezoek is onderdeel van Widodo's grotendeels zelfbenoemde rol als vredesonderhandelaar tussen Oekraïne en Rusland.

1 uur geleden
Turkije wil uitlevering terreurverdachten van Finland en Zweden

ANKARA (ANP/AFP) - Turkije heeft Finland en Zweden om de uitlevering van 33 personen gevraagd die in Turkije worden verdacht van terrorisme. De uitleveringsverzoeken volgen op het besluit van president Erdogan om zijn verzet tegen NAVO-lidmaatschap van de twee landen op te geven.

2 uur geleden
Chinees ruimtevaartuig verzamelt beelden van heel Mars

BEIJING (ANP/RTR) - Een onbemand Chinees ruimtevaartuig heeft beeldmateriaal verzameld van de volledige planeet Mars, waaronder beelden van de zuidpool. Sinds begin vorig jaar cirkelde het ruimtevaartuig 1300 keer om de planeet, melden Chinese staatsmedia woensdag.

3 uur geleden
Meerdere doden door raketaanvallen in zuiden en midden Oekraïne

MIKOLAJIV (ANP/RTR) - Bij Russische raketaanvallen in het midden en zuiden van Oekraïne zijn zeker vijf mensen gedood. In de zuidelijke stad Mikolajiv werden raketten afgeschoten op een woonwijk en in Dnipro, in het midden van het land, zijn twee doden gevonden na een raketaanval.

5 uur geleden
Russisch leger wil strategische stad Lisitsjansk omsingelen

KIEV (ANP/DPA) - Het Russische leger wil de strategisch gelegen stad Lisitsjansk omsingelen, zegt de Oekraïense legerleiding. Momenteel wordt de stad vooral vanuit het zuiden belegerd. Lisitsjansk is de laatste grote stad in de oostelijke regio Loehansk die nog in handen is van Oekraïne.

6 uur geleden