Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tunnelnetwerk van Hamas 'geneutraliseerd', zegt Israël

Tunnelnetwerk van Hamas 'geneutraliseerd', zegt Israël

TEL AVIV (ANP/DPA) - Het leger van Israël zegt een groot tunnelwerk van Hamas te hebben "geneutraliseerd". Gevechtstoestellen zouden meer dan 90 kilometer aan tunnels hebben verwoest. Die maakten deel uit van een ondergronds gangenstelsel dat bekendstaat als een "stad onder een stad".

Het leger zegt dat Hamas het afgelopen decennium heeft gewerkt aan het tunnelnetwerk. "En wij hebben het in slechts vijf dagen geneutraliseerd." De Palestijnse beweging zou de uitgestrekte tunnels gebruiken om strijders, munitie en andere voorraden te verplaatsen.

De Israëlische bombardementen hebben grote schade aangericht aan de infrastructuur in de dichtbevolkte Gazastrook. Honderden gebouwen zijn verwoest of hebben ernstige schade opgelopen. Israël verwijt Hamas de tunnels te hebben gebouwd onder de huizen van burgers.

Het laatste conflict tussen Israël en groepen als Hamas houdt alweer anderhalve week aan. Militante Palestijnen hebben volgens de Israëlische autoriteiten in die periode ruim 4000 raketten afgevuurd. Het dodental door de strijd staat op 240. Verreweg de meeste slachtoffers vielen in de Palestijnse enclave aan de kust.

Internationaal groeit de druk om een wapenstilstand te sluiten. De Duitse minister Heiko Maas (Buitenlandse Zaken) reisde naar Israël om te kijken welke rol de internationale gemeenschap daarbij kan spelen. Hij bezoekt onder meer de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Meer uit Buitenland

Omstreden conservatieve bijeenkomst in Brussel gaat toch door

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De tweede en laatste dag van een bijeenkomst van rechtse politici in Brussel mag alsnog doorgaan. Dinsdag zei de burgemeester dat de bijeenkomst verboden werd en greep de politie in, maar de Belgische Raad van State oordeelde dat daar te weinig reden voor was.

27 minuten geleden
Vliegverkeer Dubai ontregeld door noodweer, minstens één dode

DUBAI (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het vliegverkeer naar Dubai is nog steeds ernstig ontregeld door de hevige regenval van dinsdag. Vluchten moeten worden geschrapt of omgeleid. De luchthaven raadt reizigers af te vliegen, tenzij het "absoluut noodzakelijk" is. De stortregens hebben tot dusver aan ten minste één persoon het leven gekost.

1 uur geleden
Veiligheidsraad stemt donderdag over VN-lidmaatschap Palestijnen

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De VN-Veiligheidsraad stemt donderdag over de aanvraag van de Palestijnen om volwaardig lid te worden van de Verenigde Naties. Dat meldt persbureau AFP op basis van diplomatieke bronnen.

4 uur geleden
Roerig buitenland overschaduwt opnieuw 'economische' EU-top

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen buigen zich op een EU-top in Brussel over de versterking van de concurrentiepositie van Europa. Maar ze ontkomen er niet aan om ook opnieuw buitenlandse brandhaarden te bespreken.

5 uur geleden
VS plannen nieuwe sancties tegen raket- en droneprogramma Iran

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zijn van plan de komende dagen Iran nieuwe sancties op te leggen die het raket- en droneprogramma van dat land raken. De Amerikanen verwachten dat hun bondgenoten dit voorbeeld zullen volgen. Dat laat nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan weten in een verklaring.

7 uur geleden
500.000 artilleriegranaten voor Oekraïne dankzij Tsjechisch plan

WASHINGTON (ANP/AFP) - Dankzij een Tsjechisch plan om munitie te leveren voor Oekraïne moeten er later dit jaar zeker een half miljoen artilleriegranaten worden geleverd. Twintig landen, waaronder Nederland, hebben zich bij het initiatief aangesloten om de munitie buiten Europa te kopen, zei de Tsjechische premier Petr Fiala dinsdag tijdens een bezoek aan Washington.

11 uur geleden
EU werkt aan extra sancties voor Iran om aanval op Israël

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan nieuwe sancties voor Iran. De EU moet het land in het vervolg ook kunnen straffen voor het leveren van wapens aan strijdgroepen die het opnemen tegen Israël, zoals Hamas en Hezbollah. Of tegen de westerse koopvaardij, zoals de Jemenitische Houthi-rebellen. Ook het leveren van raketten aan Rusland om daarmee Oekraïne te bestoken mag niet meer ongestraft, vinden de EU-landen.

13 uur geleden