Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tumultueus verloop tweede procesdag tramaanslag Utrecht

Tumultueus verloop tweede procesdag tramaanslag Utrecht

UTRECHT (ANP) - De tweede dag van het strafproces tegen Gökmen T. is dinsdag opnieuw tumultueus verlopen. Nadat T. luidruchtig en provocerend reageerde op de slachtofferverklaring van een jonge vrouw die de tramaanslag in Utrecht van vorig jaar ternauwernood overleefde, liet de rechtbank hem net als maandag uit de rechtszaal verwijderen.

Utrechter T. (38) heeft bekend dat hij op 18 maart vorig jaar het vuur opende op omstanders in en bij een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Er vielen vier doden en meerdere gewonden. Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt de aanslag als een terreurdaad.

Dinsdag kregen slachtoffers en nabestaanden van de aanslag ruimte van de rechtbank om hun verhaal te doen. Tijdens de emotionele betogen van nabestaanden kreeg de Utrechter steeds een lachje op zijn gezicht, iets waarop een deel van hen hem ook aansprak. Reageren deed hij pas toen de jonge vrouw die de aanslag overleefde tegen hem zei: 'Gökmen, je hebt me niet verslagen'. "Jammer, jammer", galmde zijn stem door de rechtszaal. Het was de eerste keer dat hij sprak. Hij werd direct uit de zaal verwijderd.

Levenslang

De slachtoffers en nabestaanden vroegen de rechtbank vrijwel allemaal T. een levenslange gevangenisstraf op te leggen. "Deze idioot verdient de allerzwaarste straf die er is", zei de zus van een doodgeschoten man die eerst nog kogels wist op te vangen met zijn laptoptas en aan de noodrem trok. Een vader die zijn 19-jarige dochter mist, zei dat T. "een kogel voor zichzelf had moeten bewaren".

De slachtoffers beschreven de enorme paniek in de tram onder de passagiers en hoe ramen eruit geslagen werden om aan de schutter te ontkomen. Een toen 20-jarige studente keek in de tram recht in de loop van het pistool. Het wapen weigerde, waarop de schutter de jonge vrouw voor haar neerschoot. Daarna richtte hij het wapen opnieuw op haar en schoot haar in haar borst. "Mijn hart werd op een millimeter na geraakt."

Achterhoofd

Een man die uit het raam van de tram sprong, had kort ervoor de loop tegen zijn achterhoofd gehad. Het wapen weigerde. "Je ging koelbloedig door met schieten. De angst en het geschreeuw gingen door merg en been. Ik dacht dat de hele stad bezeten was", zei hij.

Donderdag gaat de zaak verder met de laatste slachtofferverklaringen. Aansluitend volgt de strafeis.

Meer uit Binnenland

Groningers tien jaar na aardbeving Huizinge de straat op

HUIZINGE (ANP) - Omdat de problemen van de gaswinning nog altijd "onverminderd groot" zijn, gaan Groningers dinsdag de straat op om aandacht te vragen voor de "ramp in slow motion" in hun provincie. Precies tien jaar na de aardbeving bij Huizinge, met een kracht van 3.6 de zwaarste door gasboringen veroorzaakte beving in Nederland, beginnen Groningse organisaties daarom een actiemaand.

1 uur geleden
Piek coronagolf verder uit zicht, minste besmettingen in 10 weken

BILTHOVEN (ANP) - Voor de vijfde week op rij daalt het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland. Het piekje van de zomergolf raakt steeds verder uit zicht. De corona-epidemie is terug op het niveau waar ze begin juni was.

1 uur geleden
COA verwacht dat 150 mensen bij Ter Apel buiten moeten slapen

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat in de nacht van maandag op dinsdag vanwege de drukte ongeveer 150 mensen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Een COA-woordvoerster liet weten dat er luifels zijn die beschutting kunnen bieden tegen de regen en dat er niet direct noodweer wordt verwacht.

8 uur geleden
Oorlog in voormalig Nederlands-Indië voor eerst in avond herdacht

DEN HAAG (ANP) - In Den Haag is met verhalen, zang en een minuut stilte bij het Indisch Monument de oorlog in voormalig Nederlands-Indië voor het eerst in de avond herdacht. Daarmee wilde de organisatie meer mensen de gelegenheid geven erbij te zijn of de herdenking via televisie te volgen. Onder anderen premier Mark Rutte en de ambassadeur van Indonesië, Mayerfas, waren aanwezig. Zij legden na elkaar een krans.

9 uur geleden
Rover wil 'maximale coulance' voor treinuitval Amersfoort dinsdag

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover wil dat de NS en ProRail "maximale coulance" bieden aan reizigers die getroffen worden door de treinuitval rond Amersfoort dinsdagavond. Daartoe zijn de organisaties verplicht, omdat de werkzaamheden "pas zo laat zijn aangekondigd", stelt Rover. Ook moet er snel meer duidelijkheid komen over de gevolgen voor treinritten op andere plekken in het land.

10 uur geleden
Bouwsector wil in gesprek Remkes aandacht voor eigen stikstofplan

ZOETERMEER (ANP) - De bouwsector gaat in het stikstofgesprek van woensdag met bemiddelaar Johan Remkes nogmaals aandacht vragen voor het plan dat vorig jaar samen met onder meer land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland werd gepresenteerd om uit de stikstofcrisis te komen. Daarin staat dat de uitstoot in 2030 met zo'n 40 procent verminderd moet zijn, waar het kabinet nu werkt met een halvering. Verder wil een woordvoerder van Bouwend Nederland nog niet veel kwijt over het gesprek, dat ook wordt gevoerd met andere ondernemersorganisaties.

11 uur geleden
Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. De politie schreef ook meer dan zevenhonderd bekeuringen uit.

12 uur geleden