Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tumultueus verloop tweede procesdag tramaanslag Utrecht

Tumultueus verloop tweede procesdag tramaanslag Utrecht

UTRECHT (ANP) - De tweede dag van het strafproces tegen Gökmen T. is dinsdag opnieuw tumultueus verlopen. Nadat T. luidruchtig en provocerend reageerde op de slachtofferverklaring van een jonge vrouw die de tramaanslag in Utrecht van vorig jaar ternauwernood overleefde, liet de rechtbank hem net als maandag uit de rechtszaal verwijderen.

Utrechter T. (38) heeft bekend dat hij op 18 maart vorig jaar het vuur opende op omstanders in en bij een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Er vielen vier doden en meerdere gewonden. Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt de aanslag als een terreurdaad.

Dinsdag kregen slachtoffers en nabestaanden van de aanslag ruimte van de rechtbank om hun verhaal te doen. Tijdens de emotionele betogen van nabestaanden kreeg de Utrechter steeds een lachje op zijn gezicht, iets waarop een deel van hen hem ook aansprak. Reageren deed hij pas toen de jonge vrouw die de aanslag overleefde tegen hem zei: 'Gökmen, je hebt me niet verslagen'. "Jammer, jammer", galmde zijn stem door de rechtszaal. Het was de eerste keer dat hij sprak. Hij werd direct uit de zaal verwijderd.

Levenslang

De slachtoffers en nabestaanden vroegen de rechtbank vrijwel allemaal T. een levenslange gevangenisstraf op te leggen. "Deze idioot verdient de allerzwaarste straf die er is", zei de zus van een doodgeschoten man die eerst nog kogels wist op te vangen met zijn laptoptas en aan de noodrem trok. Een vader die zijn 19-jarige dochter mist, zei dat T. "een kogel voor zichzelf had moeten bewaren".

De slachtoffers beschreven de enorme paniek in de tram onder de passagiers en hoe ramen eruit geslagen werden om aan de schutter te ontkomen. Een toen 20-jarige studente keek in de tram recht in de loop van het pistool. Het wapen weigerde, waarop de schutter de jonge vrouw voor haar neerschoot. Daarna richtte hij het wapen opnieuw op haar en schoot haar in haar borst. "Mijn hart werd op een millimeter na geraakt."

Achterhoofd

Een man die uit het raam van de tram sprong, had kort ervoor de loop tegen zijn achterhoofd gehad. Het wapen weigerde. "Je ging koelbloedig door met schieten. De angst en het geschreeuw gingen door merg en been. Ik dacht dat de hele stad bezeten was", zei hij.

Donderdag gaat de zaak verder met de laatste slachtofferverklaringen. Aansluitend volgt de strafeis.

Meer uit Binnenland

ON! spant kort geding aan tegen NPO

HILVERSUM (ANP) - Ongehoord Nederland (ON!) heeft een kort geding aangespannen tegen de Raad van Bestuur van de NPO. Advocaat Hakan Külcü van de omroep liet vrijdag weten dat een voorlopige voorziening is aangevraagd. Het kort geding richt zich op de periodieke rapportages die ON! sinds begin dit jaar moet inleveren bij de NPO.

1 uur geleden
Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

GARMERWOLDE (ANP) - Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf 1 oktober dichtgaat, en volgend jaar het gasveld definitief sluit.

1 uur geleden
Arnhem maakt plaats voor 200 asielzoekers, Zwolle voor 60

ARNHEM (ANP) - Arnhem maakt per onmiddellijk plaats voor tweehonderd volwassen asielzoekers. De gemeente laat vrijdagavond een schip met 95 opvangplekken afmeren aan de Rijnkade. In het weekend of in elk geval zo snel mogelijk arriveert een tweede cruiseschip, aldus een woordvoerder van de gemeente.

2 uur geleden
119 miljoen voor hulp energiebesparing kwetsbaren

DEN HAAG (ANP) - Zodra de Tweede Kamer instemt met de begroting van Binnenlandse Zaken, stelt woonminister Hugo de Jonge 119 miljoen euro ter beschikking aan gemeenten. Zij moeten met dat geld de meest kwetsbare woningeigenaren gaan ondersteunen bij maatregelen om energie te besparen zodat de energierekening lager wordt, schrijft de demissionair minister aan de Kamer.

2 uur geleden
Zeven agenten lichtgewond geraakt tijdens Ajax - Marseille

AMSTERDAM (ANP) - Zeven politieagenten zijn donderdagavond lichtgewond geraakt tijdens hun inzet bij de voetbalwedstrijd Ajax - Olympique Marseille, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade. Een agent is in het gezicht geslagen. De agenten hebben aangifte gedaan.

3 uur geleden
OM eist 25 jaar en levenslang voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange celstraf geëist tegen de 52-jarige Bill C. voor twee moorden. Tegen de 34-jarige medeverdachte Sharona de J. luidde de eis 25 jaar cel. Het tweetal staat voor de rechtbank in Den Bosch terecht voor de moord op zakenman Willem van der Willigen (70) in Lieshout, in mei 2021, en voor de moord op Benito van Ommeren (65) een maand later in Amsterdam.

3 uur geleden
Provincie: RIVM-studie stimulans voor werken aan schonere IJmond

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet in het rapport van het RIVM over Tata Steel een stimulans en bevestiging om hard te blijven werken aan een gezondere en schonere IJmond. Verder vindt de provincie dat Tata Steel de uitstoot van stoffen zo snel mogelijk moet verminderen en de staalproductie moet verduurzamen door het maken van 'groen' staal.

3 uur geleden