Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tuinvogeltelling: huismus op 1, zorgen over de groenling

Tuinvogeltelling: huismus op 1, zorgen over de groenling

ZEIST (ANP) - Bij de twintigste editie van de Nationale Tuinvogeltelling zijn dit weekend weer op grote schaal tuinvogels geteld. Tot nu toe namen ruim 120.000 mensen meer dan 1,5 miljoen vogels waar. De huismus staat traditiegetrouw op 1. De koolmees, op nummer 2, werd in de meeste tuinen gezien. Op nummer 3 staat de pimpelmees.

Vogelbescherming Nederland, organisator van het jaarlijkse evenement, lette dit jaar extra op de groenling omdat de aanwezigheid van dit vinkachtige vogeltje al jaren afneemt in het stedelijk gebied. "In 2008 zagen tellers nog in ruim een kwart van de tuinen de groenling, nu in slechts 5 procent van de getelde tuinen. Ook het aantal groenlingen per tuin nam behoorlijk af van 4,5 naar minder dan 3", meldt Vogelbescherming.

De afname zou volgens Vogelbescherming verklaard kunnen worden door het ontbreken van struiken, waar groenlingen graag in broeden. Maar ook de ziekte het geel, die vaak via voederplekken wordt verspreid, lijkt een rol te spelen. Vogelbescherming Nederland gaat samen met Sovon Vogelonderzoek de oorzaken verder uitpluizen. In de tussentijd adviseert Vogelbescherming om tuinen te vergroenen zodat de groenling naar hartenlust kan broeden. Ook is het goed om de voedertafel eens per week schoon te maken met heet water.

Het aantal tuinvogeltellers ligt volgens de organisatie aanzienlijk hoger dan in de jaren voor corona. "Een teken dat vogels kijken steeds populairder wordt en mensen steeds meer begaan zijn met de vogels in hun tuin", zegt Vogelbescherming. Tellers moesten een halfuurtje in hun eigen omgeving tellen hoeveel vogels ze zien en dat doorgeven aan tuinvogeltelling.nl. Tot maandag 12.00 uur kunnen er nog gegevens worden ingestuurd.

Meer uit Binnenland

Politie mag nieuwe berichten op in beslag genomen telefoons lezen

DEN HAAG (ANP) - De politie mag in de toekomst berichten lezen die nog binnenstromen op mobiele telefoons of computers nadat die al in beslag zijn genomen. Dat mag tot drie dagen na de inbeslagname van de telefoon of een ander apparaat van een verdachte. Dat staat in het wetsvoorstel voor een nieuw Wetboek van Strafvordering - waarin de regels voor opsporing, vervolging en berechting staan - dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

2 uur geleden
Tachtig gevluchte kinderen opgevangen in Haastrecht

KRIMPENERWAARD (ANP) - De gemeente Krimpenerwaard gaat tachtig kinderen opvangen die alleen naar Nederland zijn gevlucht. In Het Klooster in Haastrecht worden waarschijnlijk vanaf het einde van de zomer minderjarigen van 14 tot 17,5 jaar gehuisvest. De meesten van hen komen uit Syrië, maar er zijn ook jongeren die zijn gevlucht uit Afghanistan, Somalië, Eritrea en Jemen, laat de gemeente dinsdagavond weten.

2 uur geleden
Dertig tips over 'Bolle Jos' na uitloven beloning 200.000 euro

HILVERSUM (ANP) - Bij de politie zijn dertig tips binnengekomen over de internationaal gezochte Jos Leijdekkers, ook wel bekend als Bolle Jos, nadat het Openbaar Ministerie een week eerder een beloning van 200.000 euro had uitgeloofd voor de gouden tip. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt in het programma Opsporing Verzocht.

2 uur geleden
Treinverkeer Den Bosch - Eindhoven zeker week plat door dassen

DEN BOSCH (ANP) - Tenminste tot volgende week dinsdag rijden er geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch omdat dassen het spoor hebben ondergraven bij het plaatsje Esch. De NS heeft bussen ingezet en mensen kunnen met de trein via Tilburg, de extra reistijd bedraagt tussen de 30 en 60 minuten.

7 uur geleden
Lentekriebelweek maakt veel los, makers lessen betreuren 'hetze'

UTRECHT/TILBURG (ANP) - Met zo’n 2800 deelnemende scholen is de animo voor de zogeheten Week van de Lentekriebels groter dan ooit. Tegelijkertijd ziet kenniscentrum Rutgers, dat de lespakketten over seksualiteit samenstelt, dit jaar ook een stuk meer ophef over de inhoud dan voorheen. "Foutieve berichten en nepnieuws dragen daaraan bij. Die hele onlinehetze is nieuw voor ons", zegt expert seksuele vorming Luc Lauwers.

7 uur geleden
25 tips in de zaak Maria van der Zanden na uitloven beloning

AMSTERDAM (ANP) - De Peter R. de Vries Foundation heeft tot dusver rond de 25 tips gekregen in de zaak van de verdwenen Maria van der Zanden nadat de stichting maandagavond had laten weten een beloning van 250.000 euro uit te loven voor de gouden tip. Dit meldde directeur Kelly de Vries dinsdag.

7 uur geleden
Gemeente sluit verboden ontmoetingsplaats motorclub in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een pand in Utrecht dat dienst leek te doen als ontmoetingsplaats voor een verboden motorclub is gesloten door de gemeente, meldt de politie dinsdag. Op maandag viel de politie het pand binnen in opdracht van het Openbaar Ministerie, nadat er "signalen" waren dat het pand voor de ontmoetingen werd gebruikt. Zes mensen zijn aangehouden.

8 uur geleden