
TUI wil meer echte vermindering, minder compensatie van uitstoot
HANNOVER (ANP/DPA) - Reisorganisatie TUI wil zijn CO2-uitstoot beperken door de emissie van het broeikasgas daadwerkelijk terug te dringen. Het Duitse bedrijf wil minder doen met compensatie van uitstoot door bijvoorbeeld bossen aan te laten planten. Dat ziet topman Fritz Joussen nu alleen nog maar als "laatste mogelijkheid", schrijft hij in een brief aan beleggers. Joussen belooft "een echte reductie van de uitstoot" van TUI.
Bedrijven in veel sectoren compenseren hun CO2-uitstoot door middel van investeringen in vergroeningsprojecten als ze hun doelen om de eigen uitstoot daadwerkelijk te verminderen nog niet kunnen halen. Dat leidt vooral ten aanzien van grote bedrijven tot kritiek dat ze niet echt iets doen, maar hun vervuiling afkopen. De handel in uitstootrechten daarentegen zorgt er juist voor dat een deel van de kosten van de vervuiling voor de maatschappij verhaald kan worden op de veroorzakers.
Het toerisme heeft een grote CO2-voetafdruk. Dat komt in het geval van TUI ook door de vliegtuigen en cruiseschepen die het concern bezit en die zeer vervuilend zijn. Volgens Joussen is zo'n 5 procent van alle uitstoot wereldwijd aan het toerisme toe te schrijven. Het vliegverkeer is goed voor de helft daarvan.
SBTi
TUI wil al langer "de gevolgen op het milieu van onze activiteiten op het gebied van luchtvaart, cruises, hotels, kantoren en reisbureaus verminderen", zegt Joussen. Volgens de topman kijkt TUI daarom al langer naar de duurzaamheid "bij iedere economische beslissing". "Juist ook bij investeringen zoals bij onze vliegtuigenvloot, schepen of de energievoorziening voor onze hotels."
Details over hoe TUI precies de CO2-uitstoot wil beperken, gaf Joussen niet. Het reisconcern werkt met de organisatie Science Based Targets initiative (SBTi). Die staat bedrijven bij voor het maken van plannen om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs, waarbij SBTi zich laat leiden door de laatste wetenschappelijke kennis over klimaatverandering.
Meer uit Financieel
TILBURG (ANP) - Huurders en vooral particuliere verhuurders hebben sinds begin vorig jaar steeds meer juridische conflicten over het beëindigen van de huurovereenkomst, stelt Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) vast. Volgens de grote rechtshulpverlener kwamen er in de eerste helft van vorig jaar en van dit jaar ongeveer 2700 meldingen binnen over geschillen, een toename van bijna 30 procent ten opzichte van eerdere jaren.
30 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenkoers van de grote Amerikaanse bank Citigroup is dinsdag gestegen naar het hoogste niveau sinds de financiële crisis van 2008. Beleggers op Wall Street reageerden enthousiast op de aankondiging dat de bank komende maanden voor minstens 4 miljard dollar aan aandelen gaat inkopen. Het aandeel won bijna 4 procent en was voor het eerst in jaren weer meer dan 90 dollar waard.
2 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Renault heeft zijn winstverwachting voor dit jaar naar beneden bijgesteld en financieel directeur Duncan Minto benoemd tot interim-topman. Het Franse autoconcern kampt met een matige vraag in Europa, toenemende handelsspanningen en stevige concurrentie van Chinese fabrikanten als BYD. Onlangs vertrok ook nog onverwacht de topman.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - Negen maatschappelijke organisaties hebben klachten ingediend bij Europese en Franse toezichthouders over het socialemediaplatform X van Elon Musk. Ze stellen dat X gebruikersgegevens inzet voor gerichte advertenties, wat mogelijk in strijd is met de Europese technologieregels.
2 uur geledenVEGHEL (ANP) - De staking van uitzendkrachten bij distributiecentra breidt zich uit. Inmiddels wordt er niet meer alleen gestaakt bij distributiecentra van Albert Heijn, maar ook bij locaties van Jumbo. Die laatste keten zegt dat de bevoorradingen van winkels en voor onlinebestellingen wel gewoon doorgaan.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten gaan een importtarief van 19 procent heffen op goederen uit Indonesië, terwijl Amerikaanse export naar het Zuidoost-Aziatische land onbelast blijft. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump staat dat in een nieuwe handelsdeal met Indonesië.
4 uur geledenBRUSSEL (ANP) - In een ultieme poging Slowakije over te halen alsnog in te stemmen met het achttiende sanctiepakket tegen Rusland, heeft voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen een brief gestuurd aan de Slowaakse premier Robert Fico. Als Slowakije akkoord gaat met het sanctiepakket, zal Malta ook overstag gaan. Dat verwacht demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken), zei hij na afloop van een vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
4 uur geleden