TUI wil meer echte vermindering, minder compensatie van uitstoot
HANNOVER (ANP/DPA) - Reisorganisatie TUI wil zijn CO2-uitstoot beperken door de emissie van het broeikasgas daadwerkelijk terug te dringen. Het Duitse bedrijf wil minder doen met compensatie van uitstoot door bijvoorbeeld bossen aan te laten planten. Dat ziet topman Fritz Joussen nu alleen nog maar als "laatste mogelijkheid", schrijft hij in een brief aan beleggers. Joussen belooft "een echte reductie van de uitstoot" van TUI.
Bedrijven in veel sectoren compenseren hun CO2-uitstoot door middel van investeringen in vergroeningsprojecten als ze hun doelen om de eigen uitstoot daadwerkelijk te verminderen nog niet kunnen halen. Dat leidt vooral ten aanzien van grote bedrijven tot kritiek dat ze niet echt iets doen, maar hun vervuiling afkopen. De handel in uitstootrechten daarentegen zorgt er juist voor dat een deel van de kosten van de vervuiling voor de maatschappij verhaald kan worden op de veroorzakers.
Het toerisme heeft een grote CO2-voetafdruk. Dat komt in het geval van TUI ook door de vliegtuigen en cruiseschepen die het concern bezit en die zeer vervuilend zijn. Volgens Joussen is zo'n 5 procent van alle uitstoot wereldwijd aan het toerisme toe te schrijven. Het vliegverkeer is goed voor de helft daarvan.
SBTi
TUI wil al langer "de gevolgen op het milieu van onze activiteiten op het gebied van luchtvaart, cruises, hotels, kantoren en reisbureaus verminderen", zegt Joussen. Volgens de topman kijkt TUI daarom al langer naar de duurzaamheid "bij iedere economische beslissing". "Juist ook bij investeringen zoals bij onze vliegtuigenvloot, schepen of de energievoorziening voor onze hotels."
Details over hoe TUI precies de CO2-uitstoot wil beperken, gaf Joussen niet. Het reisconcern werkt met de organisatie Science Based Targets initiative (SBTi). Die staat bedrijven bij voor het maken van plannen om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs, waarbij SBTi zich laat leiden door de laatste wetenschappelijke kennis over klimaatverandering.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven zijn dinsdag hoger geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers leken enthousiast te reageren op de aankondiging van een AI-project door Donald Trump. De Amerikaanse president zei dat via een samenwerkingsverband met de naam Stargate 500 miljard dollar wordt geïnvesteerd in de AI-infrastructuur in de Verenigde Staten.
22 minuten geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president dreigt met tariefverhogingen en meer sancties als Rusland niet snel een deal sluit om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. Dat zei hij in een bericht op zijn socialemediaplatform Truth Social. Trump uitte het dreigement daarin ook naar andere "deelnemende landen", die hij verder niet bij naam noemde.
2 uur geledenSAN JOSE (ANP/RTR) - LinkedIn, het zakelijke netwerkplatform van Microsoft, is aangeklaagd in de Verenigde Staten. Gebruikers met een Premium-abonnement op het platform stellen dat LinkedIn hun privéberichten zonder toestemming met derden heeft gedeeld. De inhoud van de berichten zou vervolgens zijn gebruikt om AI-modellen mee te trainen.
2 uur geledenDAVOS (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorig jaar een recordaantal van 30 miljoen buitenlandse toeristen verwelkomd. Dat heeft de toerismeminister van het land, Ahmed Al-Khateeb, bekendgemaakt op het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos. Het koninkrijk investeert flink om zich te ontwikkelen tot toeristische trekpleister.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ASML, ASMI en Besi behoorden woensdag tot de grootste stijgers in de AEX-index. De chipbedrijven leken te profiteren van een aankondiging van president Trump om minstens 500 miljard dollar te investeren in de infrastructuur voor kunstmatige intelligentie (AI). De investeringen zullen worden gedaan via een nieuw samenwerkingsverband genaamd Stargate, van Oracle, de Japanse techinvesteerder SoftBank en OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. De chipbedrijven stegen op het Damrak tot 2,3 procent.
4 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - De gemeente Eindhoven wil de Brainport Industries Campus (BIC) overnemen van de huidige eigenaren. Deze campus huisvest verschillende hightechbedrijven en onderwijsinstellingen. De aankoop, die volgens het college de kans geeft "om nog beter regie te voeren op de ontwikkeling van de BIC", moet nog worden voorgelegd aan de Eindhovense gemeenteraad.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Europese Unie zal "robuust, proportioneel en de-escalerend" reageren als de nieuwe Amerikaanse regering met handelsmaatregelen komt. President Donald Trump hekelt het Europese handelsoverschot met de VS al jaren en verklaarde eerder met heffingen te komen zoals ook al tijdens zijn eerste termijn.
5 uur geleden