
TUI staat voor stevige ingreep, kosten moeten 30 procent omlaag
HANNOVER (ANP/BLOOMBERG) - De coronacrisis hakt er stevig in bij reis- en luchtvaartconcern TUI. De onderneming maakte bekend de overheadkosten met bijna een derde structureel omlaag te willen brengen. Daardoor staan als bekend 8000 banen op de tocht, zo werd in een handelsupdate gemeld.
De ingrepen worden over de hele breedte van het bedrijf gedaan. Eind vorig jaar waren bij het concern circa 71.500 mensen in dienst. In Nederland heeft TUI zo'n 2800 werknemers. Volgens een woordvoerder is het nog altijd niet bekend hoeveel banen er in Nederland gaan verdwijnen. "We zijn ermee bezig. Er moet eerst nog heel precies overleg over worden gevoerd", aldus de woordvoerder.
TUI heeft in de afgelopen maanden vrijwel geen inkomsten gegenereerd. Doordat wereldwijd reisrestricties golden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, was het niet mogelijk om vakanties aan te bieden.
Het bedrijf heeft als doel om de kosten met 300 miljoen euro omlaag te krijgen. Dat gebeurt stapsgewijs. Al dit jaar wordt gesneden in de uitgaven en tegen 2023 moet het plan volledig tot uitvoering zijn gebracht. TUI heeft momenteel naar eigen zeggen nog zo'n 2 miljard euro aan middelen beschikbaar. Het bedrijf kreeg onder meer steun van de Duitse overheid.
Verder maakte TUI bekend dat het een overeenkomst heeft gesloten met vliegtuigmaker Boeing vanwege de problemen met de 737 MAX die om veiligheidsredenen aan de grond staat. Details van de compensatie werden niet gemeld.
Vanwege de crisis heeft TUI zijn capaciteit voor de komende winter verder teruggeschroefd tot 40 procent van het normale niveau. Van de wintervakanties is momenteel 30 procent geboekt. Voor volgend jaar zomer gaat TUI uit van een vijfde minder vakantiegangers dan normaal.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.
40 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Ruim een kwart van de Nederlandse consumenten verwacht meer uit te geven aan Sinterklaas en Kerstmis dan vorig jaar en één op de vijf juist minder. Die laatste groep doet dat omdat de prijzen hoger zijn, omdat ze bewuster om willen gaan met geld en alleen noodzakelijke dingen willen kopen. Dat zegt ABN AMRO op basis van onderzoek onder 1250 mensen.
42 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ruim een kwart van de Nederlandse consumenten verwacht meer uit te geven aan Sinterklaas en Kerstmis dan vorig jaar en één op de vijf juist minder. Die laatste groep doet dat omdat de prijzen hoger zijn, omdat ze bewuster om willen gaan met geld en alleen noodzakelijke dingen willen kopen. Dat zegt ABN AMRO op basis van onderzoek onder 1250 mensen.
1 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
8 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.
9 uur geleden