Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

TUI moet met FNV praten over nieuwe cao cabinepersoneel

TUI moet met FNV praten over nieuwe cao cabinepersoneel

DEN HAAG (ANP) - Touroperator TUI moet voortaan ook met vakbond FNV praten over de nieuwe arbeidsvoorwaarden van het cabinepersoneel van zijn vliegtuigen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag in hoger beroep bepaald nadat FNV een zaak was begonnen tegen de reisonderneming. Die weigerde met FNV in gesprek te gaan, ondanks dat vakbondsleden wilden dat de bond hen vertegenwoordigde.

TUI maakte tot nu toe afspraken over de arbeidsvoorwaarden met de ondernemingsraad (or). Maar het cabinepersoneel vroeg al meerdere keren om een eigen cao en vertegenwoordiging door een vakbond. De rechters menen dat het personeel daarmee ook vraagtekens stelt bij de huidige gang van zaken en zich niet voldoende vertegenwoordigd voelt door de or.

FNV noemt de uitspraak van de rechter een "historische overwinning" en vindt het vreemd dat het tot een rechtszaak moest komen. Voor de cao van de piloten onderhandelde TUI namelijk wel met een vakbond en in andere landen waar het van oorsprong Duitse bedrijf actief is wordt het cabinepersoneel ook vertegenwoordigd door vakbonden. Daarnaast volgt TUI voor de loonontwikkeling de cao van de reisbranche.

Gesprekken over een cao van het cabinepersoneel moeten binnen een maand starten, bepaalde de rechter. Gebeurt dit niet, dan wordt TUI een dwangsom van 10.000 euro per dag opgelegd. Die kan oplopen tot maximaal 500.000 euro.

TUI, dat in eerste instantie gelijk kreeg maar in hoger beroep dus niet, laat weten de uitspraak van het gerechtshof te gaan bestuderen. "We gaan samen met alle betrokkenen bekijken hoe we er concrete uitvoering aan zullen geven."

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden