TU/e hekelt 'grimmig protest', hoogleraar in veiligheid gebracht
EINDHOVEN (ANP) - De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is niet te spreken over een groep demonstranten die eerder deze week een lezing verstoorde van hoogleraar Karel Martens, die verbonden is aan de Israëlische universiteit Technion. Volgens het college van bestuur ervoeren aanwezige studenten en medewerkers "een intimiderende en zelfs bedreigende sfeer". De lezing kon niet worden afgemaakt en de hoogleraar is zelfs door de beveiliging naar een aparte ruimte begeleid.
De lezing van Martens was dinsdag. Die zou eerst plaatsvinden in het gebouw Neuron, maar toen duidelijk werd dat er gedemonstreerd ging worden voor de situatie in Gaza is de lezing uit veiligheidsoverwegingen verplaatst naar Gemini en is de beveiliging opgeschaald. Volgens de universiteit verzamelden zich in en om het gebouw zo'n dertig demonstranten toen de lezing bezig was. Met instemming van de hoogleraar vond er met hen een gesprek plaats, met de bedoeling dat de lezing daarna verder zou gaan.
Volgens het college werd de sfeer echter grimmig en liep de discussie "dusdanig uit de hand" dat besloten is om Martens daar weg te halen. "Hij heeft zich vervolgens, onder begeleiding van de beveiliging, teruggetrokken in een kantoor naast de ruimte waar de lezing plaatsvond. Buiten het kantoor werd de uitgang door actievoerders versperd, en de vrije doorgang daarmee belemmerd. Na ongeveer een half uur is de hoogleraar door de beveiliging naar zijn vervoer begeleid, de demonstranten waren toen al weg."
Het college van bestuur laat vrijdag in een verklaring weten de manier van demonstreren af te keuren en zegt dat dit niet strookt met de waarden van de universiteit. "We roepen in deze tijden van spanning nogmaals iedereen op om kalmte te bewaren en met elkaar in dialoog te blijven, met respect voor elkaars perspectieven en ervaringen." Ook doet het college een dringende oproep aan iedereen die verbonden is aan de universiteit om "actief te blijven zoeken naar begrip en verbinding", zodat iedereen zich veilig voelt om zijn of haar gedachten en gevoelens te uiten.
Onder meer eindhovenstudents4palestine had op sociale media opgeroepen tegen de komst van Martens te zullen demonstreren. "Technion is diep verweven met het Israëlische militair-industriële complex en ontwikkelt technologieën die worden gebruikt om Palestijnse burgers te onderdrukken", schreef de groep erbij. Op het Instagramaccount zijn beelden van het protest geplaatst. Ook komende dinsdag wil de groep demonstreren als opnieuw een wetenschapper van Technion een lezing geeft.
Meer uit Binnenland
DIDAM (ANP) - Bij een raadsvergadering van de gemeente Montferland is maandagavond vuurwerk in de richting van raadsleden gegooid, zegt burgemeester Harry de Vries. Dat gebeurde voorafgaand aan een vergadering waarin werd gesproken over de opvang van ongeveer 250 asielzoekers in de gemeente. De Gelderlander en Omroep Gelderland melden dat het vuurwerk werd gegooid door tegenstanders van de komst van een asielzoekerscentrum.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Sportstaatssecretaris Vincent Karremans ergert zich "kapot" aan sporters die zich misdragen, vooral op het voetbalveld. Dat geldt met name voor topsporters op televisie. Zij hebben een voorbeeldfunctie, die ze volgens de bewindsman lang niet altijd vervullen. "De agressie richting de scheidsrechter en richting elkaar. Dan praten we met zijn allen een beetje goed dat sport emotie is. Ja, de groeten, je hebt je maar gewoon te gedragen", zei Karremans tijdens een sportdebat.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De bijdrage die de PVV maandag in een debat leverde over de problemen in de sportsector heeft tot hoon en irritatie geleid in de Tweede Kamer. Honderden sportverenigingen, sportkoepels en gemeenten zijn zeer bezorgd over de bezuinigingsplannen van het kabinet op het gebied van sport en de oppositie hoopte op een reactie van de grootste regeringsfractie. PVV'er Reinder Blaauw ging er amper op in, maar legde de focus op "onveiligheid in de vrouwenkleedkamer".
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De meeste oppositiepartijen die onderhandelen over de onderwijsbegroting zijn niet te spreken over het openingsvoorstel waarmee de regeringscoalitie maandag is gekomen. Verschillende partijen noemen het bod "schamel". Het nieuwe plan is om 363 miljoen van de 2 miljard euro aan geplande bezuinigingen terug te draaien en dat kan op weinig enthousiasme rekenen, zeggen ingewijden. Het 'monsterverbond' van oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 had zelf voorgesteld om 1,3 miljard euro aan bezuinigingen te voorkomen.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een groep organisaties roept het Openbaar Ministerie op onderzoek te doen naar mogelijke Israëlische inmenging bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat onderzoek zou volgens de organisaties moeten gaan over "bedreiging, chantage en afluisterpraktijken van medewerkers van het Strafhof".
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag zondert de haven van Scheveningen uit van de geplande zero-emissiezone in het kustgebied van de stad, die daar in 2026 wordt ingevoerd. Volgens Den Haag zou een zero-emissiezone tot problemen leiden voor bedrijven in de haven, omdat deze veel gebruikmaken van bijvoorbeeld koel- en vriestransport en voertuigen met veel trekkracht.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiefracties hebben een "serieus gesprek" gevoerd met de oppositie over het eventueel aanpassen van de onderwijsbegroting, zei PVV-voorman Geert Wilders na afloop van dat overleg. Hij wacht de reactie van de oppositie af op het bod dat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft gedaan. "Het is een belangrijke begroting dus we moeten ons best doen want het is natuurlijk wel de bedoeling dat die begroting de eindstreep haalt en ik hoop ook dat dat gaat lukken."
9 uur geleden