Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tubbergen praat inwoners bij over asielopvang, zelf ook vragen

Tubbergen praat inwoners bij over asielopvang, zelf ook vragen

ALBERGEN (ANP) - De gemeente Tubbergen gaat inwoners woensdag bijpraten over het besluit van het kabinet om een vergunning te verlenen voor de opvang van asielzoekers. Deze opvang zou moeten plaatsvinden in een hotel in Albergen, dat valt onder Tubbergen, zonder dat de gemeente hiervoor een akkoord heeft gegeven. Een woordvoerder van Tubbergen legt uit dat de vragen van inwoners beantwoord zullen worden, maar dat de gemeente zelf ook nog duidelijk wil hebben wat precies de bedoeling is. "We zijn verrast door de gang van zaken."

Bij de beoogde locatie vond dinsdagavond na de bekendmaking door het kabinet een protest plaats. Volgens Tubantia waren er honderden betogers. Op beelden is te zien dat er een bord werd geplaatst met de tekst 'Albergen zegt nee tegen azc'.

Door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) toestemming te geven om daar asielzoekers op te vangen, is de gemeente gepasseerd. De woordvoerder van de gemeente legt uit dat er in een eerder stadium is gevraagd of het hotel een asielzoekerscentrum kon worden, maar dat de gemeente toen heeft gezegd dat de locatie niet geschikt was "voor 150 tot 300 asielzoekers". Hierbij wordt genoemd dat de gemeente niet veel inwoners heeft en dat een azc daarom "niet in verhouding staat". Wel wilde de gemeente statushouders tijdelijk opvangen hier, totdat er permanente huisvesting gevonden zou worden. "Wij waren in de veronderstelling dat we daarmee ook Ter Apel konden ontlasten."

Weigergemeenten

Asielstaatssecretaris Eric van der Burg maakte precies een week geleden bekend dat de wensen van 'weigergemeenten' door het kabinet terzijde zullen worden geschoven als zij geen vergunning willen verlenen om een gebouw voor asielopvang te bestemmen. Dat doet hij nu. Tubbergen wil de bestemming van het hotel niet wijzigen. Via een zogeheten omgevingsvergunning gaat het kabinet dit toch doen.

Het COA heeft het hotel al gekocht. De gemeente wil nu in overleg met het COA om te horen hoe het nu precies in elkaar steekt. De bewonersbijeenkomst die wordt georganiseerd zal besloten zijn.

Over de kwestie zijn ook vragen gesteld aan het college van B&W van de gemeente door Keerpunt22, CDA en GB/VVD. De drie grootste fracties in de gemeenteraad willen weten of het college hun zorgen deelt en of de werkwijze van het kabinet "überhaupt juridisch houdbaar is".

Een woordvoerder van het COA laat weten dat het de bedoeling is dat de asielzoekers in de eerste helft van september in het hotel opgevangen worden. Er worden stapelbedden geplaatst, waarmee er plek is voor tweehonderd mensen. Het perceel bij het hotel "zou nog ruimte kunnen bieden voor honderd mensen" maar daar zijn op dit moment geen plannen voor, aldus het COA.

Meer uit Binnenland

Adviesrapport over archief Bijlmervliegramp gepresenteerd

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam-Zuidoost wordt vrijdagochtend een adviesrapport gepresenteerd over het archief van de Bijlmervliegramp. Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) komt met dat rapport, genaamd 'Geen afgesloten hoofdstuk', na een door de Tweede Kamer unaniem gesteunde motie van Pieter Omtzigt (NSC).

3 uur geleden
Vijlbrief tekent in Groningen wet die einde maakt aan gaswinning

KOLHAM (ANP) - In het Groningse dorp Kolham tekent demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag symbolisch de wet die definitief een einde maakt aan de gaswinning uit het Groningenveld. Ruim zestig jaar geleden werd in een weiland bij Kolham voor het eerst Gronings gas ontdekt. Dat was het startsein voor de decennialange winning van gas in de provincie.

3 uur geleden
Extra maatregelen bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

AMSTERDAM (ANP) - Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

3 uur geleden
Noodverordening rond Gronings vliegveld tijdens XR-actie zaterdag

TYNAARLO (ANP) - Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo heeft een noodverordening afgegeven voor Groningen Airport Eelde (GAE) en de directe omgeving. De reden is een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het vliegveld zaterdag. De noodverordening geldt van vrijdag 19 april 15.00 uur tot zondag 21 april 15.00 uur.

8 uur geleden
Organiseren NAVO-top kost Nederland zeker 95 miljoen euro

DEN HAAG (ANP) - Het organiseren van de NAVO-top volgend jaar kost het kabinet zeker 95 miljoen euro. Dit geld komt uit een speciaal potje voor internationale samenwerking. Er zijn al kosten gemaakt voor de voorbereiding, zoals de huur van de locatie en het boeken van hotelkamers, blijkt uit de Voorjaarsnota.

9 uur geleden
Formateurs: twittergedrag benoemd, maar geen regels afgesproken

DEN HAAG (ANP) - Na opnieuw gedoe over een post van Geert Wilders op X, het vroegere Twitter, hebben de betrokkenen het er "met z'n allen kort over gehad" aan de formatietafel. Dat zeggen formateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. Wilders haalde woensdag in een tweet hard uit naar VVD'er Eric van der Burg. De vier formerende partijen hebben hun zegje erover gedaan, maar er zijn geen afspraken gemaakt.

11 uur geleden
Onderzoek: blauwtongvirus mede verspreid door diertransport

WAGENINGEN (ANP) - Het blauwtongvirus, waaraan afgelopen najaar tienduizenden schapen doodgingen, is waarschijnlijk mede verspreid door het transport van dieren. Daardoor kon het virus zich ver verplaatsen, denken onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

12 uur geleden