Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tsjechië wil AstraZeneca-vaccins van Denemarken overnemen

Tsjechië wil AstraZeneca-vaccins van Denemarken overnemen

PRAAG (ANP/DPA) - Tsjechië wil de voorraad AstraZeneca-vaccins van Denemarken wel overnemen. De Denen maakten woensdag bekend volledig te stoppen met het toedienen van het middel vanwege zorgen over mogelijke bijwerkingen.

De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken, Jan Hamacek, meldt op Twitter dat het land klaarstaat om de coronavaccins van Denemarken aan te schaffen. Hij heeft de Tsjechische ambassadeur in Kopenhagen gevraagd direct contact op te nemen met de Deense autoriteiten.

Het is niet bekend of de voorraad AstraZeneca-vaccins van Denemarken te koop is en of het is toegestaan dat landen ze van elkaar overnemen. De coronavaccins voor heel de Europese Unie worden via Brussel ingekocht. De EU betaalt 1,78 euro voor twee doses van het middel van de Brits-Zweedse farmaceut.

Bloedstolsels

Het vaccin wordt in verband gebracht met een zeldzame combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Meerdere Europese landen hebben om die reden besloten het vaccin alleen vanaf een bepaalde leeftijd toe te dienen.

De regering in Praag krijgt kritiek omdat de vaccinatiecampagne te langzaam zou gaan. In het land met 10,7 miljoen inwoners zijn bijna 770.000 mensen ingeënt. Hamacek, die tijdelijk ook het ministerie van Buitenlandse Zaken leidt, reist maandag naar Moskou om meer te leren over het Russische coronavaccin Spoetnik-V.

Meer uit Gezond

Staatssecretaris: geen slimme trucs om toch tabak te verkopen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Maarten van Ooijen (volksgezondheid) roept supermarkten op niet op zoek te gaan naar "slimme trucs" om toch tabak te kunnen verkopen nadat het landelijke verkoopverbod voor supermarkten op 1 juli volgend jaar is ingegaan. Hij steunt gemeenten, zoals Utrecht, die ondernemers verbiedt nieuwe tabaksspeciaalzaken te openen.

1 uur geleden
Ouderen en zieken lopen meer kans op uitdroging door medicijnen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid kunnen de komende dagen meer risico lopen op uitdroging en oververhitting dan andere mensen. Dat komt door de medicijnen die sommige mensen uit die groepen nemen. Apothekers kunnen mensen advies geven hoe ze het beste met medicijnen kunnen omgaan als het zo warm is, zegt beroepsorganisatie KNMP.

6 uur geleden
OM in beroep tegen vrijlating verdachte verpleegkundige Assen

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijlating van de voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere sterfgevallen.

6 uur geleden
Utrecht verbiedt komst van nieuwe tabakszaken

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht verbiedt ondernemers om een nieuwe tabaksspeciaalzaak te openen in de stad. De gemeente streeft naar een rookvrije generatie en tabakszaken horen daar niet bij, vindt wethouder Eelco Eerenberg van Volksgezondheid.

9 uur geleden
Artsen richten netwerk op om zorg voor vulva's te verbeteren

ROTTERDAM (ANP) - De zorg voor het vrouwelijke geslachtsorgaan moet beter, vindt dermatoloog Colette van Hees van het Erasmus MC. Daarvoor is het Vulva Zorgnetwerk opgericht. Zo is het de bedoeling dat vrouwen beter, sneller en met meer empathie worden behandeld.

1 dag geleden
Advocaat: tabakssector vertraagt ingrijpen tegen 'sjoemelsigaret'

DEN HAAG (ANP) - De tabaksindustrie probeert telkens de strijd tegen filtersigaretten ('sjoemelsigaretten') te vermijden en uit te stellen, zegt een advocaat van de Stichting Rookpreventie Jeugd donderdag in de rechtszaal in Den Haag. De twee partijen stonden daar andermaal tegenover elkaar, bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

1 dag geleden
Tonnen boete wegens gesjoemel met duizenden tandartsrekeningen

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een bv voor tandheelkundige zorg een boete van 227.000 euro opgelegd wegens verkeerde declaraties, een ondeugdelijke administratie en een gebrek aan transparantie.

1 dag geleden