Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tsjechië voert maandag 2G-beleid in vanwege toename besmettingen

Tsjechië voert maandag 2G-beleid in vanwege toename besmettingen

PRAAG (ANP/RTR) - De invoering van het zogenoemde 2G-beleid gaat in Tsjechië door. Het kabinet heeft definitief besloten dat vanaf maandag alleen mensen die hun coronaprikken hebben gehad of van Covid-19 zijn genezen naar bijvoorbeeld restaurants, hotels en kappers mogen gaan. Ongevaccineerden worden dus geweerd.

Met het plan, dat woensdag al door premier Andrej Babis werd bekendgemaakt, wordt gereageerd op de flinke toename van het aantal coronabesmettingen in Tsjechië. Dinsdag testten 22.511 mensen positief op het coronavirus, een dagrecord. Door de snelle verspreiding van het virus neemt de druk op de ziekenhuizen toe, met name in het oosten van het land.

De 2G-regel is volgens Babis nodig omdat de huidige beperkingen niet voldoende zijn. Zijn regering wil dat meer mensen zich laten inenten. De vaccinatiegraad in Tsjechië loopt volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) iets achter op het gemiddelde van de Europese Unie. In het land is 57,9 procent van de hele bevolking volledig ingeënt, terwijl dat het EU-gemiddelde op 58,9 procent ligt.

Meer uit Buitenland

Hamas neemt voorstel Israël rond staakt-het-vuren in beschouwing

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas heeft het laatste Israëlische tegenvoorstel rond een mogelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en de vrijlating van gijzelaars ontvangen en gaat het bestuderen. Dat heeft de militante groepering zaterdag bekendgemaakt.

1 uur geleden
Blinken: aanwijzingen dat China verkiezingen VS wil beïnvloeden

BEIJING (ANP) - De Verenigde Staten is bewijs onder de aandacht gekomen dat China de aankomende verkiezingen probeert "te beïnvloeden en zich in te mengen". Dat zei VS-minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tegen nieuwszender CNN aan het einde van een driedaags bezoek in China.

2 uur geleden
NBC: Israël bombardeert 'veilige' plekken in Gaza

NEW YORK (ANP) - Israël voert regelmatig dodelijke bombardementen uit in zones van de Gazastrook die het zelf als veilig heeft aangemerkt. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender NBC News vastgesteld na eigen onderzoek.

3 uur geleden
China gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken Hamas en Fatah

BEIJING (ANP/RTR) - China wordt gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken tussen de islamitische groep Hamas en zijn seculiere rivaal Fatah. Dat bevestigen vertegenwoordigers van beide groepen en een in Beijing gevestigde diplomaat tegen persbureau Reuters.

6 uur geleden
VS kondigen onderdeel nieuw militair hulppakket Oekraïne aan

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft vrijdag 6 miljard dollar aan nieuwe militaire hulp voor Oekraïne aangekondigd. Het gaat onder meer om munitie, antidronesystemen en ondersteuning voor onderhoud van militair materieel.

8 uur geleden
België wil nog dit jaar eerste F-16's aan Oekraïne leveren

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische regering streeft ernaar dit jaar al de eerste F-16's aan Oekraïne te leveren. België was eerder van plan om de gevechtsvliegtuigen vanaf 2025 te leveren.

9 uur geleden
Israël geeft gijzelaarsdeal 'laatste kans', anders invasie Rafah

DOHA (ANP/RTR) - Israëlische functionarissen zouden hun Egyptische collega's vrijdag hebben verteld dat Israël bereid is onderhandelingen met Hamas over de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen "een laatste kans" te geven. Mocht een deal met Hamas niet snel worden bereikt, dan gaan de Israëli's door met hun invasie van Rafah, in het zuiden van Gaza. Dat meldt het Amerikaanse mediaplatform Axios op basis van twee Israëlische functionarissen.

9 uur geleden