Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tsjechië roept noodtoestand uit om Oekraïense vluchtelingen

Tsjechië roept noodtoestand uit om Oekraïense vluchtelingen

PRAAG (ANP/DPA) - De Tsjechische regering heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege de toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne. Dat maakt een betere coördinatie mogelijk van de hulp in de "crisissituatie", zei minister van Binnenlandse Zaken Vit Rakusan na een kabinetsvergadering.

De noodtoestand gaat vrijdag in. De regering kan vanaf dan maatregelen nemen zonder voorafgaand overleg met het parlement.

Volgens Tsjechië zijn er al ongeveer 20.000 Oekraïners naar Tsjechië gevlucht. Er rijden dagelijks treinen tussen Tsjechië en Lviv in het westen en Tsjop in het zuidwesten van Oekraïne. Ze brengen humanitaire goederen naar de steden en nemen op de terugweg vluchtelingen mee. Voor de oorlog woonden al naar schatting 150.000 Oekraïners in Tsjechië.

Tsjechië verhoogt ook zijn defensiebudget met ongeveer 1 miljard Tsjechische kronen (ongeveer 40 miljoen euro) in reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Premier Petr Fiala benadrukte echter dat de veiligheid van het land niet direct in gevaar is. "Ik wil alle burgers verzekeren dat ze niet bang hoeven te zijn", zei hij.

Meer uit Buitenland

Hamas ontkent dat het zich terugtrekt uit onderhandelingen

GAZA-STAD (ANP/DPA/RTR) - Hamas ontkent dat het zich terugtrekt uit de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Dat laat Izzat El-Reshiq, een lid van het politieke bureau van Hamas, weten in een verklaring.

4 minuten geleden
Israël zegt Hamas-commandant in Khan Younis te hebben gedood

TEL AVIV (ANP/RTR) - Het Israëlische leger (IDF) claimt dat Rafa Salama, brigadecommandant van Hamas in de stad Khan Younis in Gaza, zaterdag is gedood bij een luchtaanval. Volgens de IDF was die aanval ook gericht op het hoofd van de gewapende vleugel van de groep, Mohammed Deif.

30 minuten geleden
Meerdere doden door schietpartij in Duitsland

LAUTLINGEN (ANP/DPA) - Door een schietpartij in Lautlingen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg zijn zondag meerdere mensen om het leven gekomen. Dat meldt de lokale politie.

35 minuten geleden
Prinses Catherine met zus en dochter op Wimbledon

LONDEN (ANP) - De Britse prinses Catherine is zondagmiddag samen met haar zus Pippa en dochter Charlotte naar Wimbledon gekomen. Eerder was al aangekondigd dat de prinses van Wales de finale van het mannenenkelspel zou bijwonen.

1 uur geleden
Secret Service ontkent afwijzing verzoek extra beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP) - De Secret Service ontkent dat een recent verzoek om de beveiliging rondom oud-president Donald Trump op te schroeven, is afgewezen. Deze Amerikaanse veiligheidsdienst is verantwoordelijk voor de bescherming van hoogstaande politieke figuren.

1 uur geleden
Actrice Shannen Doherty overleden op 53-jarige leeftijd

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Shannen Doherty is zaterdag overleden op 53-jarige leeftijd. Dat meldt Leslie Sloane, de publicist van de actrice zondag aan het Amerikaanse tijdschrift People. Doherty leed al jaren aan kanker.

1 uur geleden
Belgische premier De Croo noemt aanslag op Trump 'onaanvaardbaar'

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump "schokkeert" en is "onaanvaardbaar", zegt de Belgische premier Alexander De Croo zondag in een verklaring tegen Belgische media.

2 uur geleden