Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tsjechië kondigt noodtoestand af wegens corona

Tsjechië kondigt noodtoestand af wegens corona

PRAAG (ANP) - Tsjechië heeft wegens het oplaaien van de coronacrisis opnieuw de noodtoestand afgekondigd. Dat heeft premier Andrej Babis bevestigd tegen persbureau CTK. De maatregel gaat donderdag om middernacht in en geldt de komende dertig dagen.

Eerder deze week kwam de aftredende regering in overleg met de gouverneurs van de Tsjechische regio's tot de slotsom dat er nog geen sprake was van een zeer verontrustende situatie. De Tsjechische gezondheidsautoriteiten meldden donderdag echter opnieuw ruim 18.000 nieuwe coronabesmettingen op een bevolking van 10,7 miljoen mensen. Tot dusver is ongeveer 58 procent van hen volledig ingeënt tegen Covid-19.

Om tot de noodzakelijk geachte verdere restricties te kunnen overgaan, moest Babis de noodtoestand uitroepen. Die biedt hem de mogelijkheid om bijvoorbeeld grote evenementen te verbieden, bars en restaurants te sluiten of eventueel over te gaan tot een volledige lockdown. De 2G-regel - alleen toegang voor gevaccineerden en/of genezen Covid-19-patiënten - werd begin deze week al ingevoerd omdat de al geldende beperkingen het virus niet konden indammen.

Het kabinet besloot met ingang van vrijdag het beleid alvast verder aan te scherpen. De horeca gaat dicht tussen 22.00 en 05.00 uur. Alcohol drinken op straat en kerstmarkten zijn verboden. Maar het blijft wel mogelijk kerstbomen te verkopen en karpers. Deze vis komt in Tsjechië traditioneel op tafel tijdens de feestdagen. Bij grote evenementen, zoals voetbalwedstrijden, zijn nog maximaal duizend gevaccineerde of genezen bezoekers welkom. Bij andere bijeenkomsten hooguit honderd.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Australië stelt grensopening uit vanwege Omikron-variant

CANBERRA (ANP/AFP) - Australië stelt de geplande heropening van de grenzen voor internationale studenten en andere mensen met een visum uit vanwege zorgen over de Omikron-variant van het coronavirus. De grenzen zouden woensdag weer opengaan.

8 minuten geleden
Oud-defensieminister VS klaagt Pentagon aan wegens censuur boek

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige minister van Defensie van de Verenigde Staten Mark Esper heeft een rechtszaak aangespannen tegen het Pentagon omdat delen uit zijn memoires over zijn ministertijd zijn tegengehouden. Esper was minister onder Donald Trump.

23 minuten geleden
Omikron-variant vormt groot wereldwijd risico volgens WHO

GENÈVE (ANP/RTR) - De Omikron-variant van het coronavirus vormt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een groot wereldwijd risico waar landen zich goed op moeten voorbereiden. Uitbraken van de nieuwe variant kunnen "grote gevolgen" hebben, stelt de WHO maandag.

55 minuten geleden
Franse president Macron krijgt boosterprik tegen coronavirus

PARIJS (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft afgelopen weekend een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Op Twitter schrijft Macron dat hij ook een griepprik heeft gehad.

1 uur geleden
Duizenden Britten bijna halve week zonder stroom door storm Arwen

ABERDEEN (ANP) - Duizenden Britten zitten door de zware storm Arwen al dagen zonder stroom. Vooral het noordoosten van Schotland is zwaar getroffen, bericht de BBC. Daar ligt het openbaar leven deels plat.

1 uur geleden
Britten overwegen grote uitbreiding boostercampagne om Omikron

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk gaat mogelijk miljoenen extra mensen een boostervaccin aanbieden vanwege de verspreiding van de Omikron-variant van het coronavirus. Vaccincomité JCVI, dat de overheid adviseert, beslist volgens bronnen van Sky News op korte termijn of zo'n derde prik wordt aanbevolen voor alle volwassenen.

2 uur geleden
Japan sluit grenzen vanwege Omikron-variant

TOKIO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Japan sluit per 30 november zijn grenzen voor praktisch alle buitenlandse bezoekers vanwege de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus. De Japanse premier Fumio Kishida maakte dit maandag bekend, slechts een paar weken nadat het land juist was begonnen met een voorzichtige versoepeling van zijn strenge inreisbeperkingen.

4 uur geleden