Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Truss trekt 130 miljard pond uit voor bevriezen energierekening

Truss trekt 130 miljard pond uit voor bevriezen energierekening

LONDEN (ANP) - De aanstaande Britse minister-president Liz Truss wil komend anderhalf jaar tot 130 miljard pond (151 miljard euro) uittrekken om huishoudens te behoeden voor een fors hogere energierekening. In documenten, ingezien door persbureau Bloomberg, staat dat ze een eerder aangekondigde prijsverhoging voor elektriciteit en gas wil tegenhouden en de energierekening praktisch wil bevriezen.

De toezichthouder voor de energiemarkt in het Verenigd Koninkrijk, Ofgem, werkt al met maximumprijzen voor gas en licht. Maar die zouden bij gemiddeld verbruik in oktober met 80 procent stijgen tot een jaarlijks bedrag van 3.548 pond, waardoor veel huishoudens in de problemen komen met andere vaste uitgaven.

Truss wil volgens ingewijden nu dat de regering zelf een nieuwe maximumprijs per verbruikte kilowattuur gas of licht vaststelt. De overheid overbrugt vervolgens het verschil met de inkomsten die energiemaatschappijen binnen het oude systeem zouden hebben behaald.

Ook steun voor bedrijven

De aanstaande premier wil volgens Bloomberg ook bedrijven steunen die kampen met hoge energiekosten. Hiervoor denkt het team van Truss aan twee opties. Zo zou de regering ook voor zakelijke gebruikers een maximumprijs voor elektriciteit en gas kunnen vaststellen. Daarnaast overweegt de kabinetsploeg energieleveranciers te verplichten een korting te geven. De geraamde kosten bedragen komende zes maanden 40 miljard pond.

Tijdens haar campagne voor het voorzitterschap van de regerende Conservatieve partij beloofde Truss al een milieuheffing van circa 150 pond te schrappen van de energierekening. Onder haar voorganger Boris Johnson kondigde het kabinet ook subsidies aan om energie voor huishoudens betaalbaar te houden.

Meer uit Financieel

Finse bouwer voor Lightyear schrapt bijna duizend banen

UUSIKAUPUNKI (ANP) - Het Finse bedrijf Valmet Automotive, dat de zonneauto's voor het Helmondse Lightyear zou bouwen, schrapt 940 banen. Dat is volgens de onderneming nodig omdat er te weinig bestellingen binnenkomen. In januari, toen de eerste reorganisatieplannen werden aangekondigd, ging de autobouwer nog uit van 630 banen. Sindsdien viel de geplande productie van de zonneauto Lightyear One weg door een faillissement.

1 uur geleden
Aegon lijdt 3 miljoen verlies bij redding Credit Suisse

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar Aegon lijdt waarschijnlijk 3 miljoen euro verlies bij de redding van Credit Suisse. Dat komt omdat achtergestelde obligaties van de noodlijdende Zwitserse bank, waarin het Nederlandse concern had geïnvesteerd, bij de reddingsactie in één klap waardeloos zijn gemaakt.

1 uur geleden
Overheid VS verlengt biedingstermijn voor omgevallen SVB

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse overheid verlengt de periode voor biedingen op de juridische opvolger van de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB), die Silicon Valley Bridge Bank wordt genoemd. Volgens de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) is er veel interesse van meerdere partijen in een overname of een aankoop van banktegoeden en bezittingen bij de Californische bank. Er is meer tijd nodig om alle opties te bekijken om zo de beste uitkomst te krijgen, aldus de FDIC.

2 uur geleden
Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al 18.000 banen verdwenen bij het bedrijf. Topman Andy Jassy maakte de reorganisatie bekend in een e-mail aan het personeel die Amazon ook op de website plaatste. De nieuwe ontslagronde treft onder meer clouddienst AWS, de advertentietak en streamingdienst Twitch.

2 uur geleden
Leveranciers gewaarschuwd om invloed op prijs in winkel

DEN HAAG (ANP) - Meerdere leveranciers hebben een waarschuwing gekregen van de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) omdat ze probeerden invloed uit te oefenen op de prijzen die winkels vroegen voor hun producten. Dat mag niet, winkeliers moeten zelf kunnen bepalen hoeveel ze aan consumenten vragen.

2 uur geleden
Zwitserse pensioenfondsen denken aan rechtsgang om Credit Suisse

GENÈVE (ANP) - Een stichting die Zwitserse pensioenfondsen vertegenwoordigt denkt na over juridische stappen vanwege de overname van Credit Suisse door UBS. De Ethos Foundation, waarvan de leden flinke belangen hebben in beide Zwitserse banken, vindt dat de aandeelhouders wat te zeggen hadden moeten hebben over de overname. Ook denken zij dat er betere strategische opties waren voor Credit Suisse.

2 uur geleden
Regionale bank First Republic zakt op verdeeld Wall Street

NEW YORK (ANP) - First Republic Bank ging maandag opnieuw onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De bank uit Californië zakte ruim 18 procent nadat kredietbeoordelaar S&P Global voor de tweede keer in een week tijd de kredietrating van de bank had verlaagd. De wankele regionale bank kreeg vorige week nog 30 miljard dollar op haar rekeningen gestort door elf grote Amerikaanse banken om voldoende geld beschikbaar te hebben om aan alle geldverzoeken van klanten te voldoen. Volgens S&P zijn de problemen van de bank daarmee echter nog niet opgelost.

3 uur geleden