Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump zaait twijfel over briefstemmen, Biden roept op tot eenheid

Trump zaait twijfel over briefstemmen, Biden roept op tot eenheid

WASHINGTON/ATLANTA (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag gezegd dat hij het "ongepast" vindt om extra tijd uit te trekken voor het tellen van de tientallen miljoenen briefstemmen na de komende verkiezingsdag. Zijn Democratische uitdager Joe Biden legde er in Georgia de nadruk op dat hij het diep verdeelde land wil herenigen.

"Het zou heel, heel gepast en heel fijn zijn als er een winnaar wordt uitgeroepen op 3 november, in plaats van dat er twee weken stemmen worden geteld, wat totaal ongepast is en volgens mij niet volgens onze wetten is", zei president Trump tegen tegen verslaggevers bij het Witte Huis voor hij op campagnereis ging naar Michigan, Wisconsin en Nebraska. "We zullen zien wat er gebeurt."

Het was niet de eerste keer dat Trump twijfel zaaide over de integriteit van de komende verkiezingen. Door de coronapandemie brengen meer Amerikanen dan ooit hun stem per brief uit. De president heeft, in weerwil van wat experts zeggen, vaak gesteld dat het stemmen per brief verkiezingsfraude in de hand werkt.

Volgens zijn critici anticipeert Trump zo op een eventueel verlies en probeert hij op die manier in zijn voordeel kiezers uit te sluiten. Veel Democraten, kiezers en activisten zijn bezorgd dat Trump de uitslag verwerpt als hij verliest. Biden heeft gezegd dat zo'n scenario zijn grootste angst is.

Er zijn al meer dan 46 miljoen briefstemmen uitgebracht. Het tellen kan volgens experts dagen of zelfs weken in beslag gaan nemen, wat betekent dat de winnaar mogelijk nog niet bekend is op verkiezingsdag 3 november. Met alle vroegtijdige stemmen erbij, zijn er al meer dan 69 miljoen stemmen uitgebracht, bijna de helft van de totale opkomst van de vorige verkiezingen.

Terwijl Trump zich onder meer richt op de mogelijk cruciale swing states Wisconsin en Michigan, ging Biden, die in de meeste peilingen aan kop gaat, dinsdag in de aanval door campagne te voeren in de zuidelijke conservatieve staat Georgia. Na Bill Clinton in 1992 slaagde geen Democraat er meer in om die staat te winnen.

"Ik doe mee aan de verkiezingen als een trotse Democraat, maar ik zal regeren als een Amerikaanse president", beloofde Biden gematigde kiezers in Georgia. "Ik zal samenwerken met Democraten en Republikeinen. Ik zal net zo hard werken voor hen die mij niet aanhangen als voor hen die dat wel doen."

Later op de dag, in de overwegend zwarte stad Atlanta, zei Biden dat het feit dat hij in Georgia op campagne is, een teken is van een sterk momentum. "Er gebeurt iets hier in Georgia en in het hele land", zei hij. "Als we Georgia winnen, winnen we alles."

Meer uit Buitenland

Media: Israël zou vrijlaten van minder gegijzelden accepteren

JERUZALEM (ANP/DPA) - Volgens mediaberichten is Israël bereid af te zien van de oorspronkelijke eis van het vrijlaten van veertig gegijzelden door Hamas in ruil voor een tijdelijk staakt-het-vuren. Israëlische media hebben donderdag gemeld dat Israël bereid zou zijn de vrijlating van twintig gijzelaars te accepteren, zolang het vrouwen, mannen boven de vijftig en ernstig zieken zijn.

1 uur geleden
Griekenland levert geen Patriots aan Oekraïne

ATHENE (ANP/DPA) - Griekenland zal geen Patriot-systemen of luchtdoelraketten van het type S-300 aan Oekraïne leveren, zei de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis donderdag. Volgens Mitsotakis heeft Griekenland al ander defensiematerieel naar Oekraïne gestuurd, maar kan Athene geen wapensystemen leveren die cruciaal zijn voor Griekenland.

4 uur geleden
Zelensky wil buitenlandse investeringen in Oekraïense defensie

KYIV (ANP/DPA/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil de binnenlandse defensieproductie uitbreiden met hulp van het Westen, zei hij donderdag in zijn dagelijkse videotoespraak. Zelensky zei dat hij internationale partners die niet over eigen productiecapaciteiten beschikken vraagt ​​om te investeren in de Oekraïense defensiesector, om gezamenlijk wapens te produceren en het front te versterken.

7 uur geleden
Deel hof vindt president VS tot op zekere hoogte onschendbaar

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De conservatieve rechters van het Amerikaanse hooggerechtshof hebben laten doorschemeren dat een president tot op zekere hoogte onschendbaarheid geniet tegen strafvervolging. Dat gaven ze aan in de zaak die door Donald Trump voor het hof is gebracht over beschuldigingen dat hij probeerde te knoeien met de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2020.

12 uur geleden
EU-parlement stemt in met gezamenlijke integriteitswaakhond EU

STRAATSBURG (ANP) - Er komt een gezamenlijke integriteitswaakhond voor de bestuursinstellingen van de Europese Unie. Het Europees Parlement heeft de nieuwe instantie, die schandalen als omkopingsaffaire Qatargate moet helpen voorkomen, goedgekeurd.

12 uur geleden
Proces in smaadzaak E. Jean Carroll tegen Trump hoeft niet over

NEW YORK (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat de smaadzaak tegen Donald Trump die schrijfster E. Jean Carroll had aangespannen niet over hoeft. De Amerikaanse oud-president heeft zowel hoger beroep aangetekend als een verzoek om een nieuw proces ingediend, maar wat betreft dat laatste krijgt Trump nu nul op het rekest.

13 uur geleden
Advocaat Trump benadrukt noodzaak onschendbaarheid president

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een advocaat van Donald Trump is door de rechters van het hooggerechtshof ondervraagd over de vraag of Trump strafrechtelijk vervolgd kan worden voor zijn handelen als president. Trump is de eerste oud-president in de Amerikaanse geschiedenis die zich moet verantwoorden in een strafzaak. Hij was zelf niet bij het hooggerechtshof in Washington aanwezig omdat hij bij de strafzaak tegen hem in New York moet zijn over het betalen van zwijggeld aan een pornoster.

14 uur geleden