Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Trump wilde hulp van leider China om herkozen te worden'

'Trump wilde hulp van leider China om herkozen te worden'

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump zou hebben aangestuurd op Chinese hulp om dit jaar herkozen te worden. Hij zei tegen de Chinese leider Xi Jinping dat het hem politiek zou helpen als China meer landbouwproducten koopt van Amerikaanse boeren, bericht The Washington Post. De krant baseert zich op een boek van de voormalige nationale veiligheidsadviseur John Bolton.

Het gesprek tussen Xi en Trump zou hebben plaatsgevonden op een G20-top in 2019. De Chinese leider deed daar zijn beklag over de critici van zijn land in de Verenigde Staten. Trump nam volgens Bolton meteen aan dat Xi doelde op de Democraten en zou goedkeurend hebben beaamd dat die inderdaad erg vijandig zijn.

Trump zou daarna van onderwerp zijn veranderd en begon over de aankomende presidentsverkiezingen. Hij zou hebben gezinspeeld op het feit dat China economisch in staat is om daar invloed op uit te oefenen en Xi ook om hulp hebben gevraagd. Bolton stelt dat hij geen toestemming kreeg om op te schrijven wat de exacte woorden waren van Trump.

Politieke gunsten

Het is niet de eerste keer dat Trump het verwijt krijgt een buitenlandse regering om politieke gunsten te vragen. Hij stuurde eerder in een telefoongesprek met de president van Oekraïne aan op een onderzoek naar zijn Democratische rivaal Joe Biden. Toen dat uitlekte, leidde het een afzettingsprocedure tegen de president.

Het is nog onduidelijk of Bolton zijn boek "The Room Where It Happened: A White House Memoir" kan laten publiceren. Het ministerie van Justitie is naar de rechter gestapt om dat te voorkomen. Het departement zegt dat er geheime informatie in het boek staat, maar de advocaat van de voormalige nationale veiligheidsadviseur spreekt dat tegen.

De bekende conservatief Bolton, die bekendstaat als een havik, verliet vorig jaar het Witte Huis. Hij zegt dat hij zelf opstapte, maar volgens Trump is hij ontslagen. De president merkte eerder op dat het tot de "Zesde Wereldoorlog" had geleid als hij de adviezen van Bolton had gevolgd.

Meer uit Buitenland

Onderzoekers: methaanuitstoot in de EU kan veel minder

UTRECHT (ANP) - De olie-industrie in Roemenië stootte in 2019 evenveel methaan uit als alle andere olie-industrieën in Europa samen. Dat signaleert een team van wetenschappers in een nieuw onderzoek. Ze zien in het EU-land een "enorm potentieel" voor de vermindering van methaanuitstoot.

1 uur geleden
Oekraïne: snel overleg met Polen over graanruzie

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De Poolse en Oekraïense ministers van Landbouw gaan in gesprek om een oplossing te zoeken voor het dispuut over Oekraïens graan, meldt Oekraïne. Het ministerie van Landbouw benadrukt dat de banden tussen de landen onverminderd "nauw" is. Die verklaring volgt op een telefoongesprek tussen de ministers.

1 uur geleden
Meer dan 43.000 mensen ontheemd door noodweer noordoost Libië

DUBAI/DERNA (ANP/DPA/RTR) - De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft gemeld dat door het hevige noodweer en de overstromingsramp in het noordoosten van Libië zeker 43.059 menen zijn ontheemd. Met name uit de zwaarst getroffen stad Derna trekken ook nu nog veel mensen weg, omdat er geen drinkwater meer is. Veel mensen gaan naar het oosten naar Tobruk of in westelijke richting naar de stad Benghazi. Velen kunnen bij familie terecht, volgens de IOM.

1 uur geleden
Nog geen resultaat gesprekken Armeniërs uit enclave en Bakoe

JEVLACH/STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR) - Bij een eerste gespreksronde over de toekomst van de enclave Nagorno-Karabach is nog geen concreet resultaat geboekt. Een delegatie van etnische Armeniërs uit de enclave sprak donderdag in de Azerbeidzjaanse plaats Jevlach met Azerbeidzjaanse gezanten.

2 uur geleden
India schort visumproces Canada op, Canada haalt diplomaten terug

TORONTO (ANP/AFP) - India verstrekt voorlopig geen visa meer aan Canadezen. Op de website van de organisatie die verantwoordelijk is voor de visumverstrekking staat dat de diensten "om operationele redenen" vanaf deze donderdag zijn opgeschort. Details worden niet vermeld. India en Canada zijn verwikkeld in een diplomatieke ruzie. Canada heeft besloten om diplomaten terug te halen uit het land.

2 uur geleden
Poolse vicepremier: zullen zien of wapenleveranties hervat worden

WARSCHAU (ANP/RTR/DPA) - Polen weet nog niet of het in de toekomst weer wapens gaat leveren aan Oekraïne. "Op dit moment is het zoals de minister-president heeft gezegd, in de toekomst zullen we zien", zo zei de Poolse vicepremier en minister van Staatseigendommen Jacek Sasin in een radio-interview.

4 uur geleden
Oekraïne meldt weer nachtelijke beschietingen op grote schaal

KYIV (ANP/AFP/DPA) - Oekraïne heeft donderdag melding gemaakt van veel Russische aanvallen op het land, onder meer met kruisraketten. Er zijn onder meer inslagen gemeld in Kyiv, Charkiv, Cherson en rond de steden Loetsk en Lviv. In de stad Tsjerkasy, 150 kilometer ten zuidoosten van Kyiv, zou onder meer een hotel zijn getroffen. Daarbij zouden zeker zeven mensen gewond zijn geraakt volgens binnenlandminister Ihor Klymenko.

5 uur geleden