Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump wil vaccin-top houden op het Witte Huis

Trump wil vaccin-top houden op het Witte Huis

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump is van plan dinsdag een ‘vaccin-top’ te houden in het Witte Huis om het vertrouwen in de nieuwe coronavaccins onder het Amerikaanse publiek te vergroten, aldus een hoge regeringsambtenaar.

De president zal de drie uur durende top openen met opmerkingen, gevolgd door discussies over hoe de vaccins zijn ontwikkeld en hoe ze zullen worden gereguleerd, verspreid en toegediend. Hij is van plan een verordening te ondertekenen om bij het vaccineren prioriteit te geven aan mensen in de VS voordat hij andere landen helpt.

De president heeft persoonlijk de credits opgeëist voor de snelle ontwikkeling van coronavirusvaccins, onder het Operation Warp Speed-programma van de Trump-regering. Farmaceuten Pfizer en Moderna hebben elk om goedkeuring gevraagd voor hun vaccins, die beide meer dan 90 procent effectief zijn, volgens voorlopige gegevens uit klinische onderzoeken.

Maar de medicijnfabrikanten zullen niet deelnemen aan de top. Pfizer zei in een verklaring dat het het Witte Huis had laten weten niet aanwezig te zullen zijn. Managers van Moderna zullen ook niet komen.

Overheidsfunctionarissen hebben gezegd dat de staten de eerste leveringen van de twee vaccins binnen 24 uur na goedkeuring door de regelgevende instanties zullen ontvangen. Het vaccin van Pfizer kan volgende week worden goedgekeurd, zei vicepresident Mike Pence.

De regering streeft ernaar om tegen het einde van het jaar 20 miljoen Amerikanen te hebben gevaccineerd.

Meer uit Buitenland

Israël en Egypte praten over elektronisch toezicht bij grens Gaza

CAÏRO (ANP/RTR) - Onderhandelaars uit Egypte en Israël zijn in gesprek over het opzetten van een elektronisch surveillancesysteem bij de grens tussen Egypte en de Gazastrook. Israël wil tot nog toe dat grensgebied niet verlaten, maar voor Hamas is die terugtrekking een voorwaarde voor een staakt-het-vuren.

2 uur geleden
Raad van Europa maant Griekenland te stoppen met pushbacks

STRAATSBURG (ANP) - De Raad van Europa heeft Griekenland opnieuw opgeroepen te stoppen met pushbacks van illegale immigranten, zowel op land als in bootjes op zee. Ook moet Griekenland de leefomstandigheden en de behandeling van vreemdelingen in detentiecentra drastisch verbeteren, stelt de Europese mensenrechtenorganisatie in een vrijdag gepubliceerd rapport.

2 uur geleden
Vier migranten omgekomen bij oversteekpoging Kanaal

PARIJS (ANP/AFP) - Vier migranten zijn omgekomen bij hun poging vanuit Frankrijk het Kanaal naar Engeland over te steken. Zij zaten met tientallen anderen op een boot die kapseisde, meldt de Franse kustwacht. 63 anderen werden levend uit het water gehaald.

3 uur geleden
Meer dan 60 vermisten na aardverschuiving Nepal

KATHMANDU (ANP/AFP/RTR) - In Nepal worden zeker 63 mensen vermist nadat twee bussen vrijdag door een aardverschuiving werden meegesleurd in een rivier. Het aantal vermisten ligt mogelijk hoger, omdat de kans bestaat dat chauffeurs onderweg passagiers hebben opgepikt.

4 uur geleden
Orbán ontmoet Trump om vrede in Oekraïne te bespreken

PALM BEACH (ANP/RTR) - Viktor Orbán, die met zijn land onlangs voor een half jaar het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie op zich heeft genomen, had donderdag een ontmoeting met Donald Trump. De Hongaarse premier en de Amerikaanse presidentskandidaat bespraken de "mogelijkheden voor vrede" in Oekraïne, laat Orbán weten via X.

6 uur geleden
Biden kondigt Zelensky aan als 'president Poetin'

N i e u w bericht, meer quotes in 2e en 3e en achtergrond in 4e alinea

8 uur geleden
Opiniepeiler: ruim helft Democraten vindt Biden te oud

WASHINGTON (ANP/AFP) - Een nieuwe opiniepeiling voor de Washington Post en de zender ABC stelt dat 56 procent van de ondervraagde Democraten vindt dat president Joe Biden zich niet herkiesbaar moet stellen. Ze leiden vooral uit het debat van Biden met de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump eind juni af dat de 81-jarige Biden te oud is voor een nieuwe ambtstermijn. Biden maakte tijdens het debat vaak een verwarde indruk. In november zijn de presidentsverkiezingen. Biden wil vooralsnog meedoen en zegt dat hij Trump kan verslaan.

14 uur geleden