Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump wil geleidelijke heropening economie VS

Trump wil geleidelijke heropening economie VS

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - President Donald Trump wil de Amerikaanse economie geleidelijk heropenen, te beginnen met de staten waarin het coronavirus nauwelijks heeft toegeslagen. "Onze aanpak omvat drie fases in het herstel van ons economische leven. We gaan niet direct helemaal open, maar voorzichtig stap voor stap. Sommige staten kunnen eerder open dan andere", zei Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Staten waar het longvirus al minstens twee weken onder controle is, kunnen wat de president betreft hun activiteiten "morgen hervatten". Trump wijst erop dat staten zoals Montana, Wyoming en North Dakota relatief gespaard zijn. "Dat is heel anders dan in New York of New Jersey." In totaal 29 staten zouden volgens hem relatief snel weer open kunnen.

De president benadrukte dat de gouverneurs van de staten, niet het Witte Huis, de leiding hebben in dit proces. Trump: "Als ze gesloten moeten blijven, zullen we dat toestaan. Als ze denken dat het tijd is om te heropenen, zullen we ze de vrijheid en de begeleiding bieden om die taak te volbrengen."

Driefasenplan

Trumps driefasenplan lekte eerder op donderdag al via diverse Amerikaanse media uit. In de eerste fase van de richtlijnen om staten weer te openen kunnen grotere locaties zoals restaurants en bioscopen weer opengaan met inachtneming van sociale afstand van bezoekers en klanten. Niet-essentiële reizen kunnen worden hervat en scholen openen hun deuren weer in fase twee. In fase drie mogen medisch kwetsbare mensen weer aan openbare activiteiten deelnemen.

Europese landen als Duitsland, België en Frankrijk verlengden de strenge coronaregels onlangs nog tot in mei. Andere landen zoals Denemarken en Oostenrijk versoepelden de beperkingen juist iets. Zij namen ook eerder maatregelen.

Meer uit Buitenland

Paus zegt volgens het Vaticaan afspraken af om 'milde griep'

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - De paus heeft zijn afspraken voor zaterdag afgezegd. Hij heeft een "milde griep", aldus een verklaring van het Vaticaan. De 87-jarige kerkvorst heeft op zaterdag meestal afspraken met functionarissen van de kerk en een aantal privéontmoetingen. Details over de toestand van de paus zijn niet bekendgemaakt.

24 minuten geleden
NAVO-chef roept op niet de moed te verliezen rond Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg roept op om de moed niet te verliezen wat betreft de oorlog in Oekraïne. Het land heeft successen geboekt in de strijd en langer standgehouden dan velen vooraf dachten, zegt hij in een verklaring op de dag dat wordt stilgestaan bij de start van de Russische invasie, twee jaar geleden.

51 minuten geleden
Rellen bij boerenbeurs waar Franse president Macron aanwezig is

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Boze boeren hebben een landbouwbeurs in Parijs bestormd, waar de Franse president Emmanuel Macron net was aangekomen. Demonstranten van de bonden FNSEA, Jeunes agriculteurs en Coordination rurale braken door een poort en drongen binnen. Daar raakten ze in gevecht met beveiligers.

1 uur geleden
Scholz: Duitsland en Europa moeten defensie verder versterken

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz vindt dat Duitsland en de rest van Europa zich meer moeten inspannen om hun defensie op peil te krijgen. "Rusland valt niet alleen Oekraïne aan, maar verwoest ook de vrede in Europa", zei hij in een verklaring twee jaar na de Russische invasie.

2 uur geleden
Anatomy of a Fall grote winnaar bij César Awards

PARIJS (ANP) - De film Anatomy of a Fall is vrijdagavond de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de César Awards. De film werd onderscheiden met zes prijzen, waaronder die voor beste film. De César Awards, het Franse equivalent voor de Oscars, werden voor de 49e keer uitgereikt.

2 uur geleden
Von der Leyen en andere westerse leiders aangekomen in Kyiv

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is samen met de premiers van België, Canada en Italië in de Oekraïense hoofdstad Kyiv aangekomen. Ze komen op de dag waarop precies twee jaar geleden Rusland binnenviel, om hun steun betuigen. Ze zijn zaterdagochtend samen met de trein uit Polen aangekomen.

3 uur geleden
Twee jaar voorbij sinds Russische invasie in Oekraïne

KYIV (ANP) - Het is zaterdag precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel naar aanleiding van de burgeroorlog die er sinds 2014 woedt en de toenemende invloed van de VS in Oekraïne. De oorlog lijkt aan het front al geruime tijd te zijn vastgelopen en Oekraïne kampt met ernstige economische problemen en tekorten aan onder meer munitie. Het is de grootste oorlog in Europa sinds 1945. Volgens schattingen zijn er in 2023 1,4 miljoen militairen in de oorlog actief geweest langs een front van meer dan 1000 kilometer.

6 uur geleden