
Trump werpt zijn schaduw al vooruit in Kamer
DEN HAAG (ANP) - Een mogelijke winst van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen later dit jaar werpt zijn schaduw al vooruit in de Tweede Kamer. Het buitenland- en veiligheidsbeleid moet zich daar nu al op voorbereiden, was te horen tijdens de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken.
Trump moet nog gekozen worden tot kandidaat van de Republikeinse partij bij de presidentsverkiezingen van november, maar staat ver voor in de peilingen. Trump zette de verhouding met de NAVO-bondgenoten dit weekeinde al op scherp. Hij zei als hij president wordt een NAVO-lid dat wordt aangevallen en geen 2 procent spendeert aan het leger, niet te zullen helpen.
Het Atlantische bondgenootschap dreigt in een "existentiële crisis" te komen als Trump de nieuwe Amerikaanse president wordt, verklaarde Kati Piri van GroenLinks-PvdA. Ze omschreef de oud-president als een "geopolitieke pyromaan" die "meer op heeft met brute dictators dan traditionele Europese partners".
"Extreem zorgelijk"
Europa zal zijn veiligheid volgens haar op orde moeten brengen. Daarbij moet ook worden nagedacht over het versterken van de nucleaire dimensie, zei Piri. Trump onderhield als president goede banden met president Vladimir Poetin van Rusland. Trump voelt weinig voor doorgaan met het steunen van Oekraïne.
VVD'er Ruben Brekelmans vindt de opmerkingen van Trump "extreem zorgelijk". Een "diepgaande dialoog" met de VS is nodig, want Europa kan volgens hem nog niet zonder de nucleaire paraplu van de Amerikanen. Europa moet strategische capaciteiten van de VS overnemen zoals satellietcapaciteit en langeafstandsraketten.
Geld voor krijgsmacht
Europa zal daarvoor volgens de VVD'er meer moeten gaan betalen voor zijn verdediging. Zo wordt de wind uit de zeilen genomen van critici als Trump, zei hij. Een meerderheid van de Kamer wil dat er meer geld gaat naar de krijgsmacht. Een aantal partijen wil de 2 procent-norm vastleggen in een wet.
Volgens Jan Paternotte (D66) is Europa totaal niet voorbereid op de terugkeer van Trump. De EU moet snel op buitenland- en veiligheidsterrein het vetorecht afschaffen om tegenwerking door de Hongaarse premier Viktor Orbán te voorkomen, zegt Paternotte. Er moet geld naar wapenindustrie om Oekraïne te kunnen steunen.
Trump dreigde in zijn eerste termijn als president al uit de NAVO te stappen. Alles moet gedaan worden om de VS binnen de NAVO te houden, zei Raymond de Roon (PVV). Hij vindt dat het kabinet nu al moet beginnen contact te leggen met Trump en de Republikeinse partij. De PVV'er herhaalde geen militaire steun te willen geven aan Oekraïne.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode gaan maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
34 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp wil nog niet ingaan op Oekraïense beschuldigingen van spionage aan het adres van EU- en NAVO-lidstaat Hongarije. Hij sprak na afloop van de wekelijkse ministerraad van "hele zorgelijke berichten", maar wil eerst laten uitzoeken wat ervan klopt.
6 uur geledenOSLO (ANP) - Met de militaire parade en het machtsvertoon in Moskou vrijdag probeert Rusland "imperialisme te ontplooien", zegt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij is liever bij de top van Noord-Europese landen in Oslo, waar "bondgenoten en vrienden de vrijheid in Europa versterken".
8 uur geleden