Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump weerspreekt klimaatlessen in Californië

Trump weerspreekt klimaatlessen in Californië

SACRAMENTO/WASHINGTON (ANP/DPA) - De wetenschap toont aan dat klimaatverandering reëel is en de natuurbranden in Californië verergert. Gouverneur van Californië Gavin Newsom zei dat tegen president Donald Trump, die naar de Amerikaanse staat was afgereisd om zich te laten bijpraten over de talrijke bosbranden.

Trump, ontkenner van klimaatopwarming en tegenstander van het klimaatakkoord van Parijs, reageerde later. "Het zal koeler beginnen te worden, let maar op. Ik denk niet dat de wetenschap dat weet."

Newsom bedankte Trump voor de hulp van de federale regering bij de brandbestrijding. Hij erkende dat er nog veel werk ligt als het gaat om verbetering van het bosbeheer. Dat is een punt waar Trump vaak op hamert als een manier om de branden sneller onder controle te krijgen.

Klimaatbrandstichter

Joe Biden, Trumps Democratische tegenstrever bij de presidentsverkiezingen in november, noemde zijn rivaal vanuit Washington een "klimaatbrandstichter". Zijn herverkiezing zou de crisis rond de branden volgens Biden alleen maar verergeren. Het zou dan niemand verbazen als er meer delen van Amerika in brand komen te staan, zei hij.

Biden riep Trump op "verantwoordelijkheid" te nemen. "We hebben een president nodig die de wetenschap respecteert, die begrijpt dat klimaatverandering al schade heeft aangericht."

Het dodental van de natuurbranden in de westelijke staten Californië, Oregon en Washington is opgelopen tot zeker 26. Tientallen mensen zijn vermist.

Meer uit Buitenland

Kremlin vindt inzet van Polen aan Fins-Russische grens bedreigend

MOSKOU (ANP/RTR) - Als Polen militairen naar de grens tussen Finland en Rusland stuurt, vat Rusland dat op als een bedreiging. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zegt dat zo'n stap nergens voor nodig en ongepast is. Media meldden dat Polen van plan is om mensen te sturen.

1 uur geleden
Duitse rechter vindt tappen perstelefoon Letzte Generation gepast

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De Duitse politie mag telefoongesprekken tussen journalisten en klimaatgroep Letzte Generation (Laatste Generatie) blijven aftappen. Volgens een rechtbank in München is de dreiging die uitgaat van de activisten dermate groot, dat afluisteren moet mogen. Letzte Generation heeft ook in Nederland deelgenomen aan protesten voor strenger klimaatbeleid.

1 uur geleden
Paus daags na afmelding voor klimaattop: voel me nog niet goed

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus is daags na zijn afmelding voor de klimaattop COP28 in het openbaar verschenen, al zegt hij zich nog altijd niet goed te voelen. De kerkvorst hield zijn wekelijkse audiëntie in de Paus Paulus VI Aula in Vaticaanstad, maar liet zijn tekst uitspreken door iemand anders omdat zijn "stem niet prettig is".

2 uur geleden
Media: België overweegt twintig jaar extra voor kernreactoren

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo zet volgens Belgische media "de deur open naar twintig jaar langer kernenergie". De volgende regering moet volgens hem overwegen om de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 twintig jaar langer open te houden dan voorzien. Hij vindt ook dat moet worden overwogen de oudere kernreactor Tihange 1 langer te benutten.

2 uur geleden
Amerikaans militair vliegtuig in zee gestort bij Japan

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Een Amerikaans militair vliegtuig is in zee gestort bij het Japanse eiland Yakushima. Het gaat volgens de Japanse kustwacht om een toestel van het type Osprey. Aan boord waren zes mensen, zegt de kustwacht die eerder uitging van acht. Zeker een van hen is omgekomen.

4 uur geleden
Gegijzelde Thai na gevangenschap terug naar Bangkok

BANGKOK (ANP/AFP) - Zeventien voormalige Thaise gijzelaars keren na hun wekenlange gevangenschap in de Gazastrook donderdag terug naar hun thuisland. Ze arriveren dan in Bangkok in het gezelschap van minister van Buitenlandse Zaken Parnpree Bahiddha-Nukara, die naar Israël is gevlogen om zijn landgenoten op te halen.

4 uur geleden
Amerikaanse vicepresident Harris woont COP28 bij, Biden niet

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zal volgens regeringsbronnen de klimaattop COP28 in Dubai bijwonen.

5 uur geleden