Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump-vertrouweling weigert parlementscommissie te antwoorden

Trump-vertrouweling weigert parlementscommissie te antwoorden

WASHINGTON (ANP/RTR) - Roger Stone, een voormalig adviseur en vriend van oud-president Donald Trump, weigert vragen te beantwoorden van het panel van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat de bestorming van het Capitool onderzoekt. De commissie had hem vorige maand gedagvaard. Hij kwam vrijdag wel opdagen, maar met een beroep op zijn recht zichzelf niet te beschuldigen ging hij niet in op vragen, zei hij na de bijeenkomst achter gesloten deuren.

De 69-jarige lobbyist en politiek strateeg was volgens de onderzoekscommissie betrokken bij de organisatie en voorbereiding van de mars die voorafging aan de parlementsbestorming op 6 januari. Naast hem moet een hele reeks topadviseurs van Trump getuigen en documenten overleggen. Onder hen ex-adviseur Steve Bannon, die weigerde te getuigen en daarvoor is aangeklaagd voor minachting van het parlement.

Met de bestorming wilden Trump-aanhangers voorkomen dat de overwinning van Joe Biden bij de presidentsverkiezingen werd bekrachtigd. Stone dook op bij betogingen op 5 januari en werd toen beschermd door de extreemrechtse Oath Keepers. Meerdere leden van die militie zijn aangeklaagd voor hun rol bij de aanval een dag later. De commissie van het door Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden zoekt uit wat het verband is tussen het Witte Huis en de Trump-aanhangers die het Capitool aanvielen.

Meer uit Buitenland

Voorzitter EU-parlement 'optimistisch' over migratieakkoord EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet er de komende maanden toch in kunnen slagen om het eindelijk eens te worden over het migratiebeleid, meent de voorzitter van het Europees Parlement. Roberta Metsola is "optimistisch", ook al dreigen de slepende onderhandelingen opnieuw vast te lopen.

35 minuten geleden
Berlijn pleit voor internationale waarnemers in Nagorno-Kabarach

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland pleit voor internationale waarnemers in de enclave Nagorno-Kabarach en roept Azerbeidzjan op deze groep binnen te laten. Dat zou volgens Berlijn aantonen dat het land serieus is over het waarborgen van de veiligheid van de etnische Armeniërs in de betwiste regio.

56 minuten geleden
Meer dan honderd doden door brand tijdens bruiloft in Irak

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - Bij een brand tijdens een bruiloft in de plaats Hamdaniya in de noordelijke Iraakse provincie Nineve zijn minstens honderd mensen omgekomen, melden Iraakse staatsmedia. Ook raakten zo'n 150 mensen gewond. Die aantallen kunnen nog worden bijgesteld. Volgens lokale media was de brand veroorzaakt door tijdens de bruiloft afgestoken vuurwerk.

1 uur geleden
Duitsland verbiedt extreemrechtse Artgemeinschaft en doet invallen

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering heeft de extreemrechtse organisatie Artgemeinschaft verboden, waarna korte tijd later door het hele land invallen werden gedaan bij leden. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn in twaalf deelstaten, waaronder Noordrijn-Westfalen, invallen gedaan in 26 woningen van 39 leden. Minister Nancy Faeser noemt Artgemeinschaft een "sektarische, diep racistische en antisemitische vereniging".

1 uur geleden
Schrijversstaking Hollywood is voorbij

LOS ANGELES (ANP) - De Writers Guild of America (WGA), de vakbond van schrijvers voor film en televisie in de Verenigde Staten, laat weten dat haar leden woensdag weer aan het werk kunnen gaan. De grote Hollywoodstudio's stelden zaterdag een nieuw driejarig contract voor aan de al sinds begin mei stakende scriptschrijvers, dat zij hun laatste bod noemden. Daarmee is de WGA akkoord gegaan.

7 uur geleden
ABC: Blinken ondervraagd over omgang Biden met geheime documenten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is een van de ondervraagden in het federale onderzoek naar de omgang door president Joe Biden met geheime documenten voordat hij president werd, meldt ABC News. Het onderzoek belicht onder meer veiligheidsprotocollen uit het Obama-tijdperk (2009-2017) en interne processen in het huidige Witte Huis.

8 uur geleden
CNN: hond van Biden bijt Witte Huis-personeel voor de elfde keer

WASHINGTON (ANP) - De hond van de Amerikaanse president Joe Biden, een Duitse herder genaamd Commander, heeft maandagavond een veiligheidsagent in het Witte Huis gebeten, meldt CNN. Het was volgens de veiligheidsdienst de elfde keer dat de tweejarige hond iemand beet.

9 uur geleden