Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump verschijnt niet voor onderzoekscommissie Capitoolbestorming

Trump verschijnt niet voor onderzoekscommissie Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump is maandag niet verschenen voor de commissie van het Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool in 2021 onderzoekt. "De waarheid is dat Donald Trump, net als een aantal van zijn naaste bondgenoten, zich verbergt voor het onderzoek van de commissie en weigert te doen wat meer dan duizend getuigen hebben gedaan", staat in een verklaring van de commissie.

Dat Trump niet is verschenen, is geen verrassing. Zijn advocaten maakten vrijdag een zaak aanhangig bij de federale rechtbank in Florida om de dagvaarding van de onderzoekscommissie ongeldig en niet-uitvoerbaar te verklaren. De oud-president zou volgens die dagvaarding ook documenten moeten overhandigen in verband met zijn rol bij de aanval op het Amerikaanse parlementsgebouw.

Voor die nieuwe zaak toont de onderzoekcommissie weinig begrip. "Zijn advocaten hebben geen enkele poging gedaan om te onderhandelen over enige vorm van verschijning door Trump, en in zijn rechtszaak komen veel van dezelfde argumenten naar voren die rechtbanken het afgelopen jaar herhaaldelijk hebben afgewezen."

Volgens de commissie "orkestreerde Trump een plan om een presidentsverkiezing ongedaan te maken en de machtsoverdracht te blokkeren. Hij is verplicht antwoorden te geven aan het Amerikaanse volk." De parlementsleden zeggen zich de komende dagen te bezinnen op hoe om te springen met de weigering van de voormalig president om te komen opdagen.

Vijf mensen, onder wie een politieagent, stierven tijdens of kort na de rellen van 6 januari 2021, en meer dan 140 politieagenten raakten daarbij gewond. Het Capitool liep ook voor miljoenen dollars schade op. De relschoppers hadden het gemunt op onder anderen toenmalig vicepresident Mike Pence en de Democratische topvrouw Nancy Pelosi.

Meer uit Buitenland

Minimalistische kunstenaar Frank Stella overleden

NEW YORK (ANP/AFP) - De Amerikaanse kunstenaar Frank Stella is op 87-jarige leeftijd overleden, melden verschillende media in de Verenigde Staten. De schilder en beeldhouwer, die zich vooral met zijn vroege minimalistische werken een dominante plek binnen de naoorlogse Amerikaanse kunstwereld verwierf, stierf thuis in Manhattan aan lymfeklierkanker, meldt The New York Times.

4 minuten geleden
Hamas: geen akkoord zonder definitief einde oorlog in Gaza

CAÏRO (ANP/AFP) - Een hoge functionaris van Hamas heeft gezegd dat de Palestijnse groepering niet zal instemmen met een staakt-het-vuren indien dat niet expliciet een definitief einde van de oorlog in Gaza inhoudt. De functionaris, die volgens persbureau AFP niet bij naam genoemd wilde worden, hekelde de Israëlische pogingen om tot een akkoord te komen over de vrijlating van gijzelaars "zonder dit te koppelen aan het beëindigen van de agressie in Gaza".

4 uur geleden
VN-organisatie ziet hongersnood in noorden Gazastrook

WASHINGTON (ANP/DPA) - Volgens de directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) is er al een "echte" hongersnood in het noorden van de Gazastrook. De problemen zouden zich uitbreiden naar het zuiden van het Palestijnse gebied, aldus Cindy McCain in een interview met de Amerikaanse televisiezender NBC dat zondag in zijn geheel wordt uitgezonden.

11 uur geleden
Dodental na overstromingen Brazilië loopt verder op

PORTO ALEGRE (ANP/AFP) - Het dodental door zware overstromingen en modderstromen in het zuiden van Brazilië is verder opgelopen. Inmiddels staat de teller op 56, daarnaast gelden 67 personen als vermist.

13 uur geleden
Sadiq Khan herkozen als burgemeester van Londen

LONDEN (ANP) - De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, is zoals verwacht herkozen. BBC en Sky News melden op basis van voorlopige uitslagen dat de politicus van Labour heeft gewonnen van Susan Hall van de Conservatieve Partij en een derde termijn krijgt in de Britse hoofdstad.

13 uur geleden
Rusland zet Zelensky op opsporingslijst

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op de opsporingslijst gezet, berichten Russische media. De autoriteiten hebben niet bekendgemaakt waarvoor Zelensky gezocht wordt. De president staat op een lijst van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken.

14 uur geleden
Duitse Europarlementariër mishandeld en ernstig gewond

DRESDEN (ANP/DPA) - De Duitse Europarlementariër Matthias Ecke is in Dresden mishandeld en ernstig gewond geraakt. Dat gebeurde toen hij vrijdagavond verkiezingsposters aan het ophangen was, zegt de politie. De politicus van de linkse partij SPD van bondskanselier Olaf Scholz is overgebracht naar het ziekenhuis en zal geopereerd moeten worden.

15 uur geleden