Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump verliest zaak stilleggen stemmentelling in Philadelphia

Trump verliest zaak stilleggen stemmentelling in Philadelphia

PHILADELPHIA (ANP) - Het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump is er niet in geslaagd om via de rechter af te dwingen dat de stemmentelling in de overwegend Democratische stad Philadelphia (Pennsylvania) wordt stilgelegd. De Republikeinen wilden dat de stemmentelling pas wordt hervat als er Republikeinse waarnemers ter plaatse zijn.

De briefstemmen die nu in Philadelphia worden geteld, kunnen ervoor zorgen dat de achterstand van Democraat Joe Biden op Trump in de cruciale swing state Pennsylvania wordt omgezet in een voorsprong. Een winst voor Biden in de staat Pennsylvania levert hem genoeg kiesmannen op voor het presidentschap.

Trumps campagneteam had donderdag een kort geding aangespannen. Het beweerde dat de kiesraad van Philadelphia "bewust de wet van de staat overtreedt" door geen waarnemers van de Trump-campagne en de Republikeinse partij toe te staan. Ambtenaren van de stad Philadelphia benadrukten na de uitspraak van de rechter dat die bewering van Trumps campagneteam onjuist is.

Tijdens de zitting gaf een advocaat van Trumps campagneteam overigens toe dat er donderdagmiddag minstens 19 Republikeinse waarnemers toezagen op de telling van de briefstemmen in Philadelphia.

Eerder op de dag oordeelde een staatsrechtbank in Pennsylvania dat waarnemers ter observatie tot 2 meter afstand van de stemmentellers mogen staan. De stad Philadelphia wil bij het Hooggerechtshof van Pennsylvania in beroep gaan tegen die uitspraak.

Trump zaait al maanden twijfel over het stemmen per post, dat volgens hem verkiezingsfraude in de hand werkt. Voor die bewering is echter geen enkel bewijs. Onder meer vanwege de coronapandemie hebben veel meer Amerikanen per post gestemd dan vier jaar geleden.

Volgens de Democraten probeert Trump twijfel te zaaien rond het stemmen per post om zo Democratische kiezers, die in verhouding vaker per post stemmen dan Republikeinen, uit te sluiten en de verkiezingen naar zijn hand te zetten. Het stemmen per post is op die manier uitgegroeid tot een van de grote twistappels in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Meer uit Buitenland

VN-experts kritisch op terugdraaien veroordeling Weinstein

GENÈVE (ANP) - Experts van de Verenigde Naties hekelen dat een veroordeling van de voormalige filmproducent Harvey Weinstein is teruggedraaid. Het rechtelijke besluit gaat gepaard met een "verontrustende boodschap" aan vrouwen die seksueel zijn misbruikt.

22 minuten geleden
VN-organisaties veroordelen Israëlische actie in Rafah

RAFAH (ANP/DPA) - De humanitaire takken van de Verenigde Naties hebben de Israëlische acties in Rafah veroordeeld. Het Israëlische leger nam na een nacht vol bombardementen de Palestijnse kant van de grensovergang in. Volgens Jens Laerke, een woordvoerder van hulporganisatie OCHA, is deze ochtend "een van de duisterste in deze zeven maanden durende nachtmerrie".

54 minuten geleden
Tweetal opgepakt voor plannen moord op Zelensky

KYIV (ANP/AFP) - In Oekraïne zijn twee personen opgepakt die meewerkten aan een Russisch complot om president Volodymyr Zelensky en andere Oekraïense topfunctionarissen te vermoorden, meldt veiligheidsdienst SBOe. De verdachten zijn Oekraïense veiligheidsfunctionarissen.

1 uur geleden
Politie Malmö op scherp voor Eurovisie Songfestival

MALMÖ (ANP) - Malmö zet zich schrap voor de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. De veiligheidsmaatregelen in de stad zijn zichtbaar opgeschroefd. Overal in de stad patrouilleren agenten en vooral het gebied rond de Malmö Arena wordt scherp in de gaten gehouden: de wegen zijn afgezet met roadblocks en op de daken staan sluipschutters paraat.

1 uur geleden
Israël stuurt snel delegatie naar onderhandelingen in Egypte

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël stuurt in de komende uren een delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro, waar wordt onderhandeld over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De vertegenwoordigers zullen beoordelen of Hamas zijn standpunt over het laatste voorstel kan veranderen, aldus een Israëlische topfunctionaris.

3 uur geleden
IAEA-chef had 'positief' overleg in Iran over nucleair programma

ISFAHAN (ANP/RTR) - De baas van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) Rafael Grossi heeft in Iran "positieve en productieve gesprekken" gevoerd over het nucleaire programma van Teheran. De VN-organisatie wil meer toezicht op het kernprogramma, maar heeft nog geen concrete toezeggingen van Iran.

3 uur geleden
Premier Modi stemt op derde dag van parlementsverkiezingen India

AHMEDABAD (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi heeft zijn stem uitgebracht voor de parlementsverkiezingen in het land. Dinsdag is de derde van de in totaal zeven stemdagen van de grootste verkiezingen ter wereld.

3 uur geleden