Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump verdedigt corona-aanpak en trekt parallel met Churchill

Trump verdedigt corona-aanpak en trekt parallel met Churchill

FREELAND (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft een parallel getrokken tussen zijn aanpak van het coronavirus en het gedrag van de Britse premier Winston Churchill tijdens de Tweede Wereldoorlog.

"Toen Hitler Londen bombardeerde, ging Churchill, een groot leider, vaak op een dak staan in Londen en sprak mensen toe", zei Trump donderdagavond (lokale tijd) tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Freeland, Michigan. "En hij sprak altijd met sereniteit. Hij zei dat we kalm moeten zijn. Nee, we hebben het goed gedaan en we hebben werk geleverd als geen ander."

De Republikeinse presidentskandidaat is bijna twee maanden voor de Amerikaanse verkiezingen onder druk komen te staan omdat hij in maart in interviews met onderzoeksjournalist Bob Woodward zei dat hij het gevaar van het virus opzettelijk had gebagatelliseerd. Opnames van dat interview werden woensdag door Amerikaanse media gepubliceerd. Trump zei toen ter verdediging dat hij niet in paniek wilde raken.

Trump verwees donderdag naar het advies van de regering in Londen aan de Britten in de Tweede Wereldoorlog: "Keep calm and carry on" (blijf kalm en ga door). "Dat is wat ik gedaan heb."

Er wordt gezegd dat Churchill nazibombardementen op Londen vanaf een dak observeerde, maar geen toespraken hield. In juni 1945 - na het einde van de oorlog - sprak hij tijdens de verkiezingscampagne op een dak, zoals op foto's werd vastgelegd.

Op een persconferentie in het Witte Huis op donderdag ontkende Trump dat hij tegen Amerikanen had gelogen over het gevaar van het coronavirus. De vraag die een verslaggever hem daarover stelde noemde hij "een schande". "Ik heb niet gelogen", zei Trump. "Ik zei dat we kalm moeten blijven, we mogen niet in paniek raken."

Trumps uitdager in de race van het Witte Huis, Democraat Joe Biden, beschuldigde de Republikein woensdag van het voorliegen van het Amerikaanse volk en verantwoordelijk te zijn voor de dood van tienduizenden Amerikaanse burgers.

Meer uit Buitenland

Bill Cosby weer aangeklaagd vanwege seksueel misbruik

LOS ANGELES (ANP) - Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Een voormalig playmate beweert dat ze in 1969 door de komiek is gedrogeerd en verkracht, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankdocumenten.

20 minuten geleden
Senaat stemt tegen Bidens plan voor kwijtschelden studieschuld

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat heeft zich donderdag uitgesproken tegen een plan van president Joe Biden om een deel van de studieschuld van Amerikanen kwijt te schelden. Een paar Democraten stemden met de Republikeinen mee, waardoor een resolutie tegen het plan kon worden aangenomen.

1 uur geleden
Kosovo bereid tot nieuwe verkiezingen in onrustige noorden

BULBOACA (ANP/RTR) - Kosovo is bereid nieuwe lokale verkiezingen te houden in het noorden van het land, waar de Servische gemeenschap protesteert tegen de aanstelling van burgemeesters van Albanese afkomst. President Vjosa Osmani zei dat na een overleg met onder anderen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in Moldavië. Die twee drongen aan op een nieuwe stembusgang.

3 uur geleden
Regering VK wil Johnsons appjes niet afstaan in corona-onderzoek

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse regering wil een rechter laten beoordelen of het verplicht is om appberichten van oud-premier Boris Johnson te delen met een commissie die onderzoek doet naar de corona-aanpak van het Verenigd Koninkrijk. De regering heeft de deadline om die appjes af te staan gemist en lijkt ook niet van plan de appjes te delen.

4 uur geleden
Amerikaanse sancties tegen bedrijven gelinkt aan conflict Soedan

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten hebben donderdag sancties opgelegd aan vier bedrijven die winst maken en bijdragen aan het conflict in Soedan. Zij worden gelinkt aan de Soedanese krijgsmacht en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF), die sinds halverwege april verwikkeld zijn in een gewelddadige machtsstrijd.

5 uur geleden
Rutte: eerste tekenen dat migrantenstroom via Tunesië vermindert

BULBOACA (ANP) - Er zijn tekenen dat de illegale migrantenstroom vanuit Tunesië naar EU-landen Malta en Italië afneemt. Volgens premier Mark Rutte lijken de lopende gesprekken met het Noord-Afrikaanse land om maatregelen te treffen effect te hebben. Maar "het is een eerste indicatie" en "we moeten zorgen dat het blijvend is", zei hij na afloop van een Europese top in Moldavië.

5 uur geleden
Duits treinongeluk van vorig jaar kwam door kapotte dwarsliggers

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (ANP/DPA) - Een groot treinongeluk in Zuid-Duitsland van een jaar geleden lijkt te zijn veroorzaakt doordat de betonnen dwarsliggers beschadigd waren. Onderzoekers denken dat de rails daardoor kon breken en dat de trein daarom ontspoord is.

7 uur geleden