Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump verbiedt nekklem politie behalve bij levensgevaar agent

Trump verbiedt nekklem politie behalve bij levensgevaar agent

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump wil dat de politie voortaan geen nekklem meer toepast, behalve als een agent in levensgevaar is. De president reageert daarmee op alle ophef over de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd die stierf nadat een witte agent minutenlang met een knie op zijn nek had gedrukt.

Het verbod is een van de maatregelen die Trump dinsdag presenteerde om te bereiken dat de politie 'veiliger' handelt, bijvoorbeeld door betere trainingen. Hij benadrukte dat hooguit een klein aantal agenten zich schuldig maakt aan buitensporig geweld. Na de dood van Floyd, die herhaaldelijk zei dat hij niet kon ademen, ontstond een wereldwijde golf van protesten tegen politiegeweld en racisme.

Trump verwierp oproepen van demonstranten om wetshandhavers als de politie op te schonen. Hij toonde zich sterk gekant "tegen de radicale en gevaarlijke pogingen om bij onze politiediensten geld weg te halen, ze te ontmantelen en te ontbinden', zo zei hij. "Amerikanen kennen de waarheid - zonder politie is er chaos. Zonder wet is er anarchie. En zonder veiligheid is er catastrofe."

Veel kritiek

Trump vertelde verder dat hij kort voor de presentatie van zijn hervormingsvoorstellen nabestaanden had ontmoet van zwarte mensen die door politiegeweld stierven. Hij sprak onder anderen de families van Jemel Roberson, een zwarte bewaker uit Illinois die in 2018 werd neergeschoten door de politie, en Antwon Rose, die datzelfde jaar door de politie in Pittsburgh werd gedood.

Tijdens de protesten de afgelopen weken riep Trump herhaaldelijk op tot orde en rust en hij maande de autoriteiten harder in te grijpen. Daarop kreeg de president veel kritiek. Sommige van zijn politieke adviseurs uitten hun bezorgdheid dat zijn aanpak van de protesten, en die van de coronapandemie, zijn kans op herkiezing begin november hebben geschaad.

Meer uit Buitenland

Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

WARSCHAU (ANP/AFP) - Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau."

2 uur geleden
Winnaar Slowaakse verkiezingen: grotere problemen dan Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - Robert Fico, die met zijn partij Smer-SD de Slowaakse verkiezingen heeft gewonnen, zegt in een eerste reactie dat zijn land "grotere problemen heeft" dan hulp bieden aan Oekraïne. Ook zegt Fico dat als zijn partij een kabinet mag vormen, "hij zijn best zal doen om zo snel mogelijk vredesgesprekken op te starten".

2 uur geleden
Meer dan tien doden door brand Spaanse nachtclub

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Het aantal dodelijke slachtoffers door een brand in een nachtclub in het Spaanse Murcia is opgelopen tot zeker dertien. De politie waarschuwt dat reddingswerkers zich nog steeds door het puin aan het werken zijn en dat het dodental daarom nog niet definitief is.

3 uur geleden
VN-missie voor eerst in dertig jaar in Nagorno-Karabach

BAKOE (ANP/AFP) - Een missie van de Verenigde Naties is zondag in Nagorno-Karabach aangekomen om er de humanitaire situatie in kaart te brengen, zegt Azerbeidzjan. Het is voor het eerst in zo'n dertig jaar dat de VN toegang krijgen tot het gebied. Frankrijk heeft zich boos uitgelaten over Azerbeidzjan omdat het land zou hebben gewacht met de toelating tot de meeste inwoners al waren gevlucht.

4 uur geleden
Agenten gewond na zelfmoordaanslag in Ankara

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Een persoon heeft zichzelf op zondagochtend opgeblazen dicht bij het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken en op een paar honderd meter van de ingang van het Turkse parlement in Ankara. Een tweede persoon werd "geneutraliseerd" voordat hij schade kon aanrichten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van een "terroristische aanslag".

7 uur geleden
Drie graanschepen vertrokken uit Oekraïne, ondanks aanvallen

ODESA (ANP/AFP/RTR) - Er zijn zondagochtend opnieuw drie graanschepen vertrokken uit Oekraïense havens nabij Odesa aan de Zwarte Zee. Dat blijkt uit informatie van MarineTraffic, dat het wereldwijde scheepvaartverkeer monitort.

7 uur geleden
Explosie en geweerschoten bij Turks parlement

ANKARA (ANP/AFP) - Vlakbij het Turkse parlement, in de hoofdstad Ankara, zijn een zware explosie en geweerschoten waargenomen. Het parlement zou later op de dag na een reces opnieuw openen. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een eerste reactie weten dat het zou gaan om "een terroristische aanslag".

7 uur geleden