Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump: uitbrengen boek ex-veiligheidsadviseur Bolton is strafbaar

Trump: uitbrengen boek ex-veiligheidsadviseur Bolton is strafbaar

WASHINGTON (ANP) - John Bolton, de voormalig veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, overtreedt de wet als hij zijn boek over zijn tijd in het Witte Huis publiceert. Dat zei Trump maandag (lokale tijd) tegen verslaggevers op een persconferentie.

Bolton was de derde nationale veiligheidsadviseur onder Trump en werd in september vorig jaar na 519 dagen in dienst ontslagen. Hij weigerde tijdens de impeachmentprocedure te getuigen voor het Huis van Afgevaardigden, maar bood later wel aan voor de Senaat te spreken. De Republikeinen weigerden dat echter. Bolton zou belangrijke informatie hebben over de pogingen van Trump om Oekraïne onderzoek te laten doen naar zijn politieke rivaal Joe Biden.

Volgens Trump is Bolton zich ervan bewust dat hij geheime staatsinformatie in zijn boek heeft opgeschreven. Ook zou hij nog geen goedkeuring hebben gekregen het uit te brengen. Iedere oud-overheidsfunctionaris die toegang had tot gevoelige informatie en een boek schrijft, moet daarvoor eerst groen licht krijgen van het Witte Huis.

"Ik beschouw ieder gesprek met mij als president als zeer geclassificeerd", zei Trump over Bolton en het boek. "Dat zou dus betekenen dat als hij een boek schrijft en dat uitkomt, hij de wet overtreden heeft."

Justitieminister William Barr zei op dezelfde persconferentie dat zijn ministerie probeert Bolton het goedkeuringsproces voor zijn boek te laten doorlopen en hem tracht de "noodzakelijke verwijderingen van geclassificeerde informatie" te laten doorvoeren.

Volgens de uitgever van Boltons boek, The Room Where it Happened (De ruimte waarin het gebeurde), verschijnt het werk in juni. Behalve die in Oekraïne, zouden ook de handelingen van Trump ten opzichte van Iran, China, Rusland, Noord-Korea, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland aan bod komen.

Meer uit Buitenland

Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

1 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

2 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

3 uur geleden
Duitsland laat vier van de vijf Russische consulaten sluiten

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - De Duitse regering laat vier van de vijf Russische consulaten in het land sluiten. De sluiting is onderdeel van een reeks maatregelen en uitwijzingen waarmee de twee landen elkaar tegenwerken. Rusland bepaalde eerder dit jaar dat er in heel het land maximaal 350 Duitse ambtenaren mogen werken. Dat was volgens het Kremlin een reactie op Duitse maatregelen.

3 uur geleden
Letse buitenlandminister Rinkevics wordt nieuwe president

RIGA (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - Het Letse parlement heeft de huidige minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics gekozen als nieuwe president. Hij wordt daardoor het eerste openlijk homoseksuele staatshoofd binnen de Europese Unie.

3 uur geleden
Moldavië zet beveiliging op scherp voor grootste Europese top

CHISINAU (ANP) - Moldavië, het armste land van Europa en kandidaat voor het EU-lidmaatschap, maakt zich op voor het grootste politieke evenement uit zijn geschiedenis. Donderdag komen bijna vijftig Europese regeringsleiders en staatshoofden in het buurlandje van Oekraïne bijeen. Het betekent een ongeziene logistieke en veiligheidsoperatie voor het onervaren voormalige Sovjetland met een oppervlakte van ongeveer driekwart dat van Nederland.

4 uur geleden
Rusland: laatste grote oorlogsschip van Oekraïne vernietigd

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland stelt het laatste grote oorlogsschip van Oekraïne maandag te hebben vernietigd. De Russische luchtmacht zou het schip genaamd Joeri Olefirenko met een precisieaanval hebben verwoest, zeggen de Russische autoriteiten woensdag.

5 uur geleden