Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump tekent voor sancties tegen bepaalde medewerkers ICC

Trump tekent voor sancties tegen bepaalde medewerkers ICC

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Trump heeft sancties gelast tegen mensen die voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag werken aan onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden die zijn gepleegd door Amerikaanse militairen in Afghanistan. Washington dreigde daar in 2018 al mee, maar maakt er nu werk van.

Het ICC zou door "dubieuze partijen" worden gedreven om dat onderzoek te doen. Daarmee zou Rusland worden bedoeld. Het is niet duidelijk wat voor sancties er precies komen. Maar het gaat waarschijnlijk om het bevriezen van rekeningen in de VS van de betrokken personen en tot een verbod voor die mensen om de Verenigde Staten te bezoeken.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) zegt "zeer verontrust" te zijn over de strafmaatregelen. "Wij roepen de Verenigde Staten op geen sancties te nemen tegen personeel van het ICC", zegt hij. "Nederland steunt het ICC en blijft dat doen. Het ICC is cruciaal in de strijd tegen straffeloosheid en in het handhaven van de internationale rechtsorde."

Misdaden Afghanistan

Het hof besloot in 2017 dat het misdaden in Afghanistan zou moeten onderzoeken. Het gaat om oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid in de jaren 2003-2014, de meeste gepleegd door de tegenstanders van de Amerikaanse troepen, de Taliban.

Het ICC is in beginsel een hof dat de ernstigste misdaden onderzoekt en berecht in landen die bij het ICC zijn aangesloten en die het zelf niet willen of kunnen doen. Afghanistan stelt dat het hof zich niet met het land kan bemoeien, omdat het zelf misdaden vervolgt en de VS zijn niet aangesloten bij het ICC. Beide keren zich daarom ook tegen de bemoeienis van het hof.

Washington heeft zich eerder al fel tegen het ICC gekeerd. Er is zelfs al een speciale wet aangenomen om Amerikanen "te beschermen tegen rechtsvervolging door een internationaal strafhof waarvan de VS geen deel uitmaken". Het hof wordt ook in eerder enthousiaste donorlanden bekritiseerd, omdat het zich vrijwel uitsluitend met slepende Afrikaanse zaken bezighoudt en uiterst ondoelmatig te werk gaat.

Meer uit Buitenland

Erdogan claimt overwinning in Turkse presidentsverkiezingen

ISTANBUL (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de overwinning geclaimd in de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. De zittend president dankte de kiezers die "ons de verantwoordelijkheid hebben gegeven om de komende vijf jaar te regeren".

1 uur geleden
Erdogan leidt ook in officiële eerste resultaten Turkse verkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft een forse voorsprong in de Turkse presidentsverkiezingen, blijkt nu ook uit de eerste officiële resultaten. Eerder meldden staatsmedia al dat Erdogan aan de leiding gaat. Volgens de Hoge Kiesraad staat de zittende president met ongeveer driekwart van de stemmen geteld op 53,41 procent.

1 uur geleden
Opkomst in Turkse presidentsverkiezing ruim 85 procent

ANKARA (ANP/RTR) - De opkomst bij de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezing is 85,18 procent, meldt staatspersbureau Anadolu. Ruim 64 miljoen Turken mochten stemmen, van wie een deel dat eerder al deed in het buitenland. Buiten Turkije was de opkomst 56,88 procent.

2 uur geleden
Water Canal Grande in Venetië kleurt groen

VENETIË (ANP/DPA/RTR) - Een glinsterende groene vloeistof in het beroemde Canal Grande in Venetië heeft voor consternatie gezorgd in de Italiaanse stad. Zondag kleurde het water bij de Rialtobrug ineens fluorescerend groen. Onduidelijk is waardoor dat is gebeurd.

2 uur geleden
Staatsmedia: Erdogan koerst op winst in presidentsverkiezingen

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft een forse voorsprong in de Turkse presidentsverkiezingen, melden staatsmedia op basis van de eerste uitslagen. Na het tellen van meer dan 66 procent van de stemmen leidt Erdogan met bijna 55 procent, aldus persbureau Anadolu. Media gelieerd aan de oppositie melden juist dat Kemal Kilicdaroglu van de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP) nipt voorstaat.

3 uur geleden
Turkije in spanning na sluiting stembureaus

ANKARA (ANP) - De stembureaus in Turkije zijn om 16.00 uur Nederlandse tijd gesloten. Zo’n 61 miljoen Turken hadden zondag de gelegenheid hun stem uit te brengen voor de presidentsverkiezingen.

4 uur geleden
Turkse oppositie meldt enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers

ISTANBUL (ANP/DPA) - Leden van de Turkse oppositie maken melding van enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers in Istanbul en het zuidoosten van het land tijdens de presidentsverkiezingen. De voorzitter van de kiesraad stelde eerder dat de stembusgang vooralsnog probleemloos verloopt.

5 uur geleden