Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump stelt omstreden bijeenkomst Tulsa een dag uit

Trump stelt omstreden bijeenkomst Tulsa een dag uit

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft een geplande campagnebijeenkomst in Tulsa in de staat Oklahoma met een dag uitgesteld van 19 naar 20 juni. Hij zegt dit te doen uit respect voor zijn zwarte vrienden. "Veel van mijn Afrikaans-Amerikaanse vrienden en aanhangers hebben voorgesteld om de datum te veranderen uit respect voor deze gedenkdag en alles wat het vertegenwoordigt," schreef Trump op Twitter.

De oorspronkelijke datum van de rally viel op 'Juneteenth', een nationale feestdag in de VS. Herdacht wordt dat op 19 juni 1865 in de staat Texas alle slaven werden bevrijd.

Naast de datum is ook de plaats van de bijeenkomst omstreden en aanleiding voor veel kritiek. Tulsa was in 1921 het toneel van ernstige rassenrellen. Een blanke menigte viel Afro-Amerikaanse burgers en bedrijven aan. Volgens officiële cijfers vielen er 36 doden, een staatscommissie die later onderzoek deed kwam tot de conclusie dat honderd tot driehonderd mensen waren omgekomen. Het is een van de gewelddadigste uitbraken van raciaal geweld in de geschiedenis van de VS.

Bewuste keuzes

Trump ontkende dat datum en plaats bewuste keuzes waren, maar vriend en vijand geloven dat niet. Op het Trump-gezinde Fox News vroeg de zwarte interviewer Harris Faulkner, die Trump een dag eerder ondervroeg, zich of "de president wel in de gaten heeft wat een pijnlijke historie er achter Tulsa zit voor zwarte Amerikanen".

Ook de zwarte Democratische senator Kamala Harris had op Twitter geen goed woord over voor het plan: "Dit is niet alleen een knipoog naar witte racisten, hij geeft ze een welkom thuis feestje."

Trump heeft al ruim drie maanden geen openbare campagnebijeenkomsten meer kunnen houden vanwege de uitbraak van het coronavirus in de VS waarbij tot nu toe ruim 114.000 Amerikanen om het leven kwamen.

Meer uit Buitenland

VN beschuldigen Rusland en Oekraïne van standrechtelijke executies

KYIV (ANP/AFP) - De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties in Oekraïne maakt zich ernstige zorgen over standrechtelijke executies door zowel Russische als Oekraïense strijdkrachten. Matilda Bogner, het hoofd van de VN-mensenrechtenmissie in Oekraïne, laat weten dat de organisatie documentatie heeft van dergelijke executies van gevangenen aan beide kanten van de strijd.

46 minuten geleden
VS klagen Russische infiltrant strafhof Den Haag aan

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten klagen de Rus aan die vorig jaar onder een valse Braziliaanse identiteit probeerde te infiltreren bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Amerikanen beschuldigen hem van spionage en diverse vormen van fraude.

5 uur geleden
Geen celstraf voor man die ruim duizend manuscripten stal

NEW YORK (ANP) - De man die zich als anderen voordeed om zo aan ruim duizend nog niet gepubliceerde boeken te komen, is aan een gevangenisstraf ontkomen. Tegen de 30-jarige Italiaan was een jaar cel geëist, maar een rechter in New York oordeelde volgens The New York Times dat hij al lang genoeg in voorarrest had gezeten. Wel wordt hij uitgezet naar Italië of het Verenigd Koninkrijk.

6 uur geleden
Aanklager van Trump met dood bedreigd

NEW YORK (ANP/DPA) - De New Yorkse aanklager Alvin Bragg die een onderzoek leidt naar de Amerikaanse ex-president Donald Trump, is met de dood bedreigd. In het gebouw met het kantoor van Bragg is een envelop afgeleverd met een kaart met daarop de tekst: Alvin, ik ga je vermoorden. In de envelop zat ook een wit poeder, maar dat bleek onschadelijk, melden Amerikaanse media.

9 uur geleden
1500 mensen geëvacueerd bij eerste grote bosbrand Spanje dit jaar

MADRID (ANP/DPA) - Door de eerste grote bosbrand dit jaar in Spanje hebben ongeveer 1500 mensen hun huis moeten verlaten. Bijna 40 vierkante kilometer natuur ten noorden van de Oost-Spaanse stad Valencia werd verwoest. De Spaanse premier Pedro Sanchez uitte zijn bezorgdheid over een bosbrand zo vroeg in het jaar, nog voor de gebruikelijke periode.

12 uur geleden
Britse rechercheurs zetten nep-ddos-sites op als lokaas

LONDEN (ANP) - Britse cyberrechercheurs hebben meerdere sites opgezet waar criminelen zogenaamd ddos-aanvallen konden bestellen. Duizenden digitale vandalen trapten in de val en maakten accounts aan, waardoor hun gegevens in handen van de politie kwamen. Zij kunnen binnenkort een bezoekje verwachten, maakte de Britse recherche vrijdag bekend. Het is niet bekend of onder de gebruikers ook Nederlanders zijn.

13 uur geleden
Toenemende kritiek op handelen Franse politie bij protesten

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk wordt steeds meer kritiek geuit op het optreden van de politie bij de aanhoudende pensioenprotesten in het land. Mensenrechtenorganisaties zeggen zich zorgen te maken over wat zij willekeurige of preventieve arrestaties en buitensporig gebruik van geweld noemen.

14 uur geleden