Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump spreekt van 'grote Amerikaanse comeback'

Trump spreekt van 'grote Amerikaanse comeback'

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn jaarlijkse State of the Union-toespraak gebruikt om vooral zijn economische resultaten van de afgelopen jaren te benadrukken. Hij zei dat het land er beter voorstaat dan ooit tevoren. "De vijanden van Amerika zijn op de vlucht, de rijkdom van Amerika neemt toe, de toekomst van Amerika ziet er rooskleurig uit", aldus Trump die spreekt van een "grote Amerikaanse comeback".

Het was voor Trump zijn laatste State of the Union voor de presidentsverkiezingen in november. Het lijkt erop dat Trump van de economie het centrale thema wil maken van zijn herverkiezingscampagne en stond daar tijdens zijn toespraak uitgebreid bij stil. "We gaan vooruit in een tempo dat nog maar kort geleden ondenkbaar was en we gaan nooit meer terug."

Tegen Trump loopt momenteel een afzettingsproces dat de Democraten tegen hem hebben ingesteld vanwege vermeend machtsmisbruik. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij daarvoor woensdag in de Senaat worden vrijgesproken. Vraag was of hij zich daar ook tijdens de State of the Union over zou uitspreken, maar dat gebeurde niet.

Een van de initiatiefnemers van de afzettingsprocedure tegen Trump is de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi. Zij zat tijdens de speech achter Trump en de spanning tussen de twee was voelbaar. Vlak voor de president aan zijn toespraak begon, wilde Pelosi hem de hand schudden, maar haar uitgestoken hand werd door Trump genegeerd.

Op haar beurt kondigde Pelosi Trump niet op de gebruikelijke manier aan met daarbij behorende beleefdheden. Ook verscheurde ze na afloop een kopie van de speech die ze van Trump had gekregen.

Tijdens de toespraak van Trump was er ook een staande ovatie voor de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, die in de zaal aanwezig was. De Verenigde Staten steunen Guaidó in zijn poging om de socialistische leider Nicolás Maduro af te zetten. Trump zei dat de tirannie van Maduro zal worden gebroken.

Meer uit Buitenland

Oud-rivaal Nikki Haley gaat op Trump stemmen

WASHINGTON (ANP) - Oud-gouverneur Nikki Haley heeft aangekondigd dat ze bij de komende presidentsverkiezingen op haar partijgenoot Donald Trump gaat stemmen. Ze zegt hem te verkiezen boven huidig president Joe Biden, berichten Amerikaanse media.

2 uur geleden
Krant: Oman zet ex-gedetineerden Guantánamo Bay land uit

MASQAT (ANP) - Oman wil tientallen Jemenieten uitwijzen die voorheen vastzaten in het Amerikaanse gevangenenkamp Guantánamo Bay. Dat bericht de krant The Washington Post na gesprekken met betrokkenen.

3 uur geleden
VS zien geen grootschalig Israëlisch offensief in Rafah

WASHINGTON (ANP/DPA) - Volgens de Verenigde Staten hebben de Israëlische militaire operaties in de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook niet de omvang waarvoor de Amerikaanse regering heeft gewaarschuwd. De Israëlische operaties in het gebied waren tot nu toe gerichter en beperkt. Het ging niet om offensieven in het centrum van dichtbevolkte stedelijke gebieden, zei de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden, Jake Sullivan.

3 uur geleden
Eerste Oekraïense gevangenen naar het front

CHMELNYTSKY/KYIV (ANP/AFP) - Een Oekraïens tribunaal heeft de eerste twee gevangenen 'vrijgelaten' om te gaan vechten met de strijdkrachten in de oorlog tegen Rusland. Twee wegens diefstal veroordeelde gedetineerden worden op bevel van het tribunaal overgedragen door de gevangenis aan de Nationale Garde van Oekraïne.

5 uur geleden
Verenigd Koninkrijk houdt 4 juli parlementsverkiezingen

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk houdt op donderdag 4 juli parlementsverkiezingen. Dat maakte de Britse premier Rishi Sunak bekend buiten zijn ambtswoning in Downing Street in Londen.

7 uur geleden
Premier Netanyahu noemt erkenning Palestina prijs voor terrorisme

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de erkenning van Palestina als staat door drie Europese landen "een prijs voor terrorisme" genoemd.

7 uur geleden
Krant: Verenigd Koninkrijk houdt in juli parlementsverkiezingen

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak kondigt later woensdag aan dat in juli vervroegd parlementsverkiezingen worden gehouden. Dat zeggen ingewijden tegen de Britse krant The Guardian.

8 uur geleden