Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump: Soedan van terrorismelijst VS

Trump: Soedan van terrorismelijst VS

ASHINGTON/KHARTOEM/BRUSSEL (ANP) - De Verenigde Staten halen Soedan van de terrorismelijst zodra het land miljoenen betaalt aan Amerikaanse terreurslachtoffers en hun nabestaanden. Volgens president Trump heeft de nieuwe regering in Khartoem ingestemd met een betaling van 335 miljoen dollar.

Als het geld binnen is, haalt hij Soedan van de lijst van landen die terrorisme steunen. "Eindelijk, gerechtigheid voor het Amerikaanse volk en een grote stap voor Soedan", twitterde Trump.

De miljoenen moeten ten goede komen aan (nabestaanden van) slachtoffers van aanslagen van Al-Qaida op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. Soedan kan makkelijker aan leningen komen als het van de lijst is. Mogelijk komt ook schuldverlichting in zicht.

Militante groepen

Soedan werd in 1993 vanwege het steunen van militante groepen op de Amerikaanse terrorismelijst gezet onder het regime van de vorig jaar ten val gebrachte Omar Hassan al-Bashir. Trump hoopt dat het overwegend islamitische Soedan in navolging van enkele Arabische landen diplomatieke relaties gaat aanknopen met Israël.

De Soedanese premier Abdalla Hamdok zei uit te zien naar het moment dat Trump het Amerikaanse parlement inlicht over het besluit. EU-president Charles Michel reageert opgetogen op het nieuws. "Decennia van isolatie voor het Soedanese volk komen eindelijk ten einde, twittert hij. Michel feliciteert Hamdok, die volgens hem het goede voorbeeld geeft door "onder uitdagende omstandigheden" het land naar burgerbestuur te leiden. Hij belooft hem de volle steun van de EU.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Capsule met asteroïdemonsters op weg naar de aarde

TOKYO (ANP/DPA/AFP) - De Japanse ruimtesonde Hayabusa 2 (Slechtvalk 2) heeft zaterdag op 220.000 kilometer van de aarde met succes een capsule met monsters van de asteroïde Ryugu op weg naar de aarde gestuurd. Dat meldt het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA.

22 seconden geleden
Aantal nieuwe coronagevallen in Duitsland iets gedaald

BERLIJN (ANP/RTR) - In Duitsland is het aantal coronabesmettingen dat in de laatste 24 uur is vastgesteld met ruim honderd gedaald ten opzichte van een dag eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft zaterdagochtend 23.318 nieuwe gevallen gemeld. Vrijdag waren er nog 23.449 besmettingen.

51 minuten geleden
VS beëindigden Chinese uitwisselingsprogramma's

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vijf door China gefinancierde uitwisselingsprogramma's met de VS stopgezet en noemt ze propagandamiddelen voor Peking. Minister Mike Pompeo zei in een verklaring dat deze programma's, die vallen onder Amerikaanse wet MECEA en Amerikaanse overheidsmedewerkers toestaat te reizen met buitenlandse overheidsgelden, "vermomd waren als culturele uitwisselingen".

53 minuten geleden
Rusland begint met grootschalige vaccinaties tegen coronavirus

MOSKOU (ANP) - Rusland is zaterdag het eerste land dat mensen op grote schaal gaat inenten tegen het coronavirus. In Moskou gaan vaccinatiecentra open. De eerste mensen die zich kunnen laten inenten zijn leraren en mensen die werken in de zorgsector.

4 uur geleden
Weer recordaantal nieuwe coronabesmettingen in VS

BALTIMORE (ANP) - De Verenigde Staten hebben vrijdag voor de tweede dag op rij een recordaantal nieuwe coronabesmettingen binnen 24 uur geregistreerd. Volgens de Johns Hopkins universiteit in Baltimore zijn er binnen een etmaal meer dan 225.000 Amerikanen geïnfecteerd met het longvirus. Donderdag stond het aantal nog op dik 210.000.

4 uur geleden
'Pentagon blokkeert overleg tussen inlichtingendiensten en Biden'

WASHINGTON (ANP) - De regering-Trump heeft geweigerd leden van het overgangsteam van aankomend Amerikaans president Joe Biden toe te staan met militaire inlichtingendiensten te overleggen. Daarmee wordt volgens huidige en voormalige ambtenaren in de VS de soepele overdracht van de macht ondermijnd, meldt The Washington Post.

6 uur geleden
Trump wil verkiezingsuitslag in Georgia ongeldig laten verklaren

WASHINGTON (ANP) - Trumps campagneteam heeft een rechtszaak aangespannen om de resultaten van de presidentsverkiezingen in de Amerikaanse staat Georgia ongeldig te laten verklaren. Het is een zoveelste poging om via juridische weg de verkiezingsnederlaag tegen aankomend president Joe Biden ongedaan te maken.

7 uur geleden